Skip to main content

Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από το να κάνετε όνειρα. Όνειρα και σχέδια για ταξίδια, διακοπές, νέες αγορές. Άλλωστε τα όνειρα δεν κοστίζουν κάτι και δεν απαιτούν και πολλά.

Σε αντίθεση με την πραγματοποίησή τους που χρειάζεται πολλή δουλειά και κόπο. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα όνειρα και τη λογική μας. Η ίδια ισορροπία, που πρέπει να υπάρχει και στις σχέσεις μας.

Συχνά, στις σχέσεις δύο ατόμων, κάποιος είναι εκείνος που κάνει τα μεγαλύτερα όνειρα και κάποιος αποτελεί τη φωνή της λογικής, θέτοντας τα δεδομένα. Ο ονειροπόλος μπορεί να θεωρηθεί ότι κατέχει τον δημιουργικό ρόλο στη σχέση. Είναι εκείνος με τις επεκτατικές ιδέες, τις φιλοδοξίες και τα σχέδια δίχως όρια.

Από την άλλη ο «λογιστής» της παρέας πρέπει να κάνει τον προϋπολογισμό, να προγραμματίσει και να θέσει περιορισμούς γύρω από τα όνειρα και τα σχέδια. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και σα διαπραγμάτευση.

Ο ονειροπόλος θέτει και ο λογιστής διαπραγματεύεται με βάση τα δεδομένα. Και οι δύο είναι απαραίτητοι για να υπάρξει ισορροπία, άσχετα που πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί πως ο ορθολογιστής είναι ο κακός της ιστορίας.

Σε μία ισορροπημένη σχέση, όμως, οι ρόλοι πρέπει να είναι εναλλάξιμοι και όχι σταθεροί, ώστε και οι δύο να έχουν τον χρόνο να είναι και ονειροπόλοι και λογιστές. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ένας αναγκάζεται να αναλάβει τον έναν από τους δύο ρόλους, επειδή ο άλλος δεν πρόκειται ή δεν μπορεί να τον αναλάβει. Να γίνει δηλαδή ο «γονιός» της σχέσης και να θέσει τα όρια.

Το να καταλήξεις στο ρόλο του ονειροπόλου ή του λογιστή είναι σπάνια μία συνειδητή απόφαση. Στην πραγματικότητα, το αν έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε το ένα ή το άλλο έχει τις ρίζες του σε εμπειρίες της παιδικής ηλικίας (τι πρωτότυπο!!!). Όταν είμαστε παιδιά όλοι είμαστε ονειροπόλοι.

Αλλά αν αισθανθήκαμε αδύναμοι ή πληγωθήκαμε ή απογοητευτήκαμε απο κάτι, τότε ίσως ως ενήλικες να αισθανθόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στη λογική. Αν έχεις τον έλεγχο, σημαίνει ότι σπάνια είσαι ευάλωτος. Αλλά μάλλον χάνεις την ομορφιά των ονείρων. Από την άλλη, ένας «επαγγελματίας» ονειροπόλος μπορεί να μην παρακινηθεί ποτέ να δράσει επειδή δεν έχει ποτέ δοκιμάσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα ή έχει μια εσωτερική πεποίθηση ότι τα καλά πράγματα απλά δεν του συμβαίνουν.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να είσαι κολλημένος σε έναν ρόλο μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό και οι δύο σε μία σχέση να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και τους δύο ρόλους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόλυτη ισορροπία.

Προσπαθήστε λοιπόν, αν είστε οι ονειροπόλοι της σχέσης να χαλιναγωγήσετε κάπως τα φιλόδοξα σχέδιά σας ώστε να μην εξαντλείτε τον σύντροφό σας, και να είστε ο λογιστής της παρέας, αφήστε που και που τους λογαριασμούς και ονειρευτείτε.