Skip to main content

«Τα δάκρυα κυλούσαν ποτάμι από τα μάτια της. Έκλαιγε, έκλαιγε, έκλαιγε. Μέχρι που τα δάκρυα στέρεψαν. Μετά θύμωνε. Θύμωνε με αυτόν. Θύμωνε με τον εαυτό της. Μετά πάλι έκλαιγε και θύμωνε. Ένιωθε λες και η ευτυχία είχε απλά ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια της»

Πόσο φυσιολογικό είναι να είναι κανείς θλιμμένος μετά από ένα χωρισμό;

Υπάρχουν όρια στα συναισθήματα που βιώνει προκειμένου αυτά να θεωρηθούν υγιή;

Πότε σύμφωνα με την ψυχολογία η κατάθλιψη μετά από ένα χωρισμό μπορεί να φτάσει σε παθολογικό επίπεδο;

Πως αντιδράει το μυαλό μας στο χωρισμό

Σύγχρονες έρευνες έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

  1. Η αντίδραση του μυαλού μας στον πόνο που προκαλεί η απώλεια του συντρόφου μας είναι ίδια με αυτή που θα είχε αν αυτός προερχόταν από σωματικά αντί για ψυχολογικά αίτια.
  2. Ο χωρισμός ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό που ενεργοποιείται όταν κάποιος εθισμένος σε μία ουσία στερηθεί τη δόση του.

Μοιάζει περίεργο. Κι όμως είναι αληθινό. Και εξηγεί τον πόνο αλλά και τη δυσκολία να συνέλθουμε.

Στάδια του χωρισμού: Το στάδιο της κατάθλιψης

Όταν φτάσουμε στο σημείο να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μας έλαβε τέλος και ο χωρισμός είναι οριστικός βρισκόμαστε στο στάδιο της κατάθλιψης. Είναι το σημείο στο οποίο νοιώθουμε το πραγματικό βάρος της απώλειας.

Σε αυτό το στάδιο δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσουμε πια συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πια από αυτά συνιστούν μια παθολογική κατάσταση. Κατά κύριο λόγο η παραπάνω διάκριση έχει κυρίως να κάνει με την ένταση των συναισθημάτων και το γεγονός ότι σε μία υγιή κατάσταση υπάρχει σταδιακή βελτίωση μέρα με την ημέρα.

Διάβασε το άρθρο: τα στάδια ενός χωρισμού

Ποια συναισθήματα είναι φυσιολογικά;

Το να νοιώθει κανείς μετά το χωρισμό θλίψη, ακόμα και θυμό είναι φυσιολογικό. Με όποιο τρόπο και να δει κανείς τον χωρισμό δεν παύει να είναι μία απώλεια. Μια απώλεια μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Και τα δύο παραπάνω συναισθήματα είναι μέρος του μηχανισμού διαχείρισης της απώλειας, ενός μηχανισμού που δεν περιορίζεται στο χωρισμό, αλλά αντίθετα επεκτείνεται σε κάθε είδους απώλεια.

Γενικά μπορεί κανείς να πει ότι σε περιπτώσεις χωρισμού είναι φυσιολογικό να νιώθουμε

  • θυμό και απογοήτευση
  • θλίψη
  • φόβο
  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες

Πότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά

Αν η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης για περίοδο μεγαλύτερη από δύο μήνες ή στην περίπτωση κατά την οποία το συναισθηματικό φορτίο που βιώνει κανείς είναι πολύ έντονο στο βαθμό που επηρεάζει την ικανότητα του για εργασία ή για αυτοεξυπηρέτηση, θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να είναι παθολογική.

Η κατάθλιψη διαφέρει από την απλή θλίψη καθώς συνοδεύεται από την αίσθηση ματαιότητας μαζί με λήθαργο.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε ειδικό.

Διάβασε το άρθρο: Χωρισμός και κατάθλιψη. Πως να αλλάξεις την ψυχολογία σου