Skip to main content

Κάθε χωρισμός αφήνει πίσω του σημάδια ιδιαίτερα για το άτομο το οποίο δέχεται την απόρριψη, καθώς όπως και να το δει κανείς αποτελεί μίας μορφή απώλεια.

Είναι δεδομένο ότι εκτός από την απώλεια του συντρόφου μας χάνουμε μαζί και ένα κομμάτι του εαυτού μας, αυτό το οποίο είχε σφυρηλατηθεί μέσα από τη σχέση μας πριν αυτή τελειώσει. Αυτό είναι κάτι που θέλοντας και έχει συνέπειες άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες – αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στο συναισθηματικό κόσμο του ατόμου το οποίο βιώνει την απώλεια.

Η περίοδος της προσαρμογής

Μετά από ένα χωρισμό – λιγότερο ή περισσότερο άσχημο, κάθε άτομο χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής στα νέα πλέον δεδομένα της ζωής του. Το πόσο έντονες είναι οι επιπτώσεις μαζί με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να ξεπεράσει ουσιαστικά το χωρισμό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο ίδιος ο χαρακτήρας του ατόμου, το συναισθηματικό δέσιμο και η διάρκεια της σχέσης ή ο βαθμός και η ποιότητα της κοινωνικοποίησής του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το να βιώνει κάποιος έντονα συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου προσαρμογής είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς αποτελεί μέρος του μηχανισμού διαχείρισης των τραυματικών εμπειριών και της απώλειας.

Την παραπάνω περίοδος θλίψης σε σχέση με τα στάδια του χωρισμού πολλές φορές μπορεί να τη συναντήσει κανείς ως «η φάση της κατάθλιψης»

Πότε μπορούμε να μιλήσουμε για κατάθλιψη;

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι η κατάθλιψη – με την ιατρική έννοια του όρου, δεν αποτελεί συνέπεια του χωρισμού και δεν πρέπει να συγχέεται με το στάδιο που αναφέρθηκε παραπάνω, καθώς σχετίζεται κατά βάση με το ίδιο το άτομο και το χαρακτήρα του όπως και το πώς βιώνει το χωρισμό του.

Προκειμένου λοιπόν να μιλήσει κανείς για κατάθλιψη θα πρέπει η περίοδος προσαρμογής να είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν να παραμένουν έντονα.

Τρόποι αντιμετώπισης του συναισθηματικού φορτίου που επιφέρει ένας χωρισμός και αλλαγή της ψυχολογίας μας

  1. Αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας

Όσο και να θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα ότι ο χωρισμός είναι παροδικός, θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να κόψουμε τη εύθραυστη γραμμή που μας συνδέει με το με το κοινό παρελθόν που μοιραστήκαμε.

Διατηρώντας οποιαδήποτε ελπίδα καταδικάζουμε στην ουσία τον εαυτό μας είτε στο να κάνει κύκλος είτε στο να βιώσει τον πόνο και τη θλίψη σε μεγέθυνση αργότερα.

Χωρίς την παραπάνω αποδοχή της ρήξης με το παρελθόν και το κομμάτι του εαυτού μας που αφήνουμε πίσω μας μαζί του η ουσιαστική προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον χωρισμό κινδυνεύει να αποτύχει καθώς καταπιεσμένα συναισθήματα είναι πιθανόν να καραδοκούν να βγουν στην επιφάνεια ακόμα και με διαφορετικό τρόπο ή για διαφορετικό λόγο από αυτόν που τα γέννησε πρωταρχικά.

  1. Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρων μας στις θετικές προοπτικές

Ο χωρισμός έχει και θετικές πλευρές ακόμα και αν δεν είναι εύκολο να τις αντιληφθούμε με την πρώτη ματιά. Κάτω από το πρίσμα της παραπάνω τεχνικής ακόμα και αρνητικές πτυχές του παρελθόντος επαναδιατυπώνονται με θετικό τρόπο οδηγώντας σε μία περισσότερο οπτιμιστική θεώρηση του παρόντος και του μέλλοντος μας και προστατεύοντάς μας από αρνητικά συναισθήματα.

Με απλά λόγια αυτή η πρακτική μας βοηθάει να γινόμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και θετικοί απέναντι στη ζωή και τον εαυτό μας.

  1. Διατηρούμε σε ισορροπία την κοινωνική μας ζωή και τα ενδιαφέροντά μας με το χρόνο που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας

Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είτε το ένα είτε το άλλο άκρο μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Προφανώς προκειμένου να ξεπεράσουμε το στάδιο της κατάθλιψης θα πρέπει να έχουμε κοινωνική ζωή και νέα ενδιαφέροντα. Ακόμα και το να δώσουμε προσοχή στο εργασιακό κομμάτι της ζωής μας βοηθάει. Θα πρέπει ωστόσο να προσέξουμε την υπερβολή καθώς το στάδιο της θλίψης ή και της απομόνωσης δεν είναι χωρίς λόγο ύπαρξης.

Χρειαζόμαστε λοιπόν τους φίλους μας, τη δουλειά μας, την οικογένειά μας. Χρειαζόμαστε να βρούμε νέα ενδιαφέροντα στην προσπάθεια να αποκοπούμε από τις συνήθειες που μα δένουν με το παρελθόν. Χρειαζόμαστε ωστόσο και χρόνο με τον εαυτό μας προκειμένου μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας βγαίνοντας πιο δυνατοί από αυτή τη διαδικασία.

  1. Ενημερωνόμαστε

Βιβλία με θέμα τον χωρισμό, ιστορίες τρίτων ή οδηγοί αυτοβελτίωσης μπορούν να μας δώσουν λύσεις και τεχνικές που θα ταιριάξουν στον εαυτό μας και την ιδιοσυγκρασία μας αρκεί να αποφύγουμε την όποια τάση για υπερβολή.