Skip to main content

Έχετε ποτέ σκεφτεί το φλερτ ως μέσο επιβίωσης;

Κι όμως μία τέτοια σκέψη μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο παράλογη. Οι ανθρωπολογικές έρευνες φαίνεται να συμφωνούν ότι πρόκειται για μία συμπεριφορά η οποία απαντάται σε όλες τις κοινωνίες. Όσο διαφορετικές κι αν είναι αυτές.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το φλερτ είναι μία έμφυτη ανθρώπινη ικανότητα που έχει ως σκοπό να επιτελέσει έναν θεμελιώδη στόχο που δεν είναι άλλος από την επιβίωση του είδους.

Κάποιοι αντιλαμβάνονται το φλερτ ως τον ερωτικό χορό του ζευγαρώματος. Κάποιοι το παρομοιάζουν με παιχνίδι. Κάποιοι άλλοι πάλι μιλάνε για την τέχνη της αποπλάνησης. Ή της κατάκτησης.

Όμως με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσει να το δει κανείς – χορός, παιχνίδι, τέχνη, ένα είναι βέβαιο: το φλερτ έχει κανόνες.

Είναι όμως το φλερτ κάτι που μαθαίνεται;

Μοιάζει οξύμωρο το γεγονός πως χρειάζεται κανείς να μάθει μία ικανότητα που είναι συνυφασμένη με την ίδια του τη φύση. Κι όμως αυτό που αναμφίβολα όλοι έχουμε μέσα μας είναι δυνατόν να ξεχαστεί.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Άλλες φορές απλοί και άλλες φορές περισσότερο πολύπλοκοι. Άλλες φορές μπορεί να σχετίζονται με το κοινωνικό περιβάλλον ενώ άλλες με το ίδιο το άτομο και αυτά που βιώνει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Άλλωστε η ανθρώπινη συμπεριφορά σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει με μια εξίσωση που έχει τόσους πολλούς αγνώστους ώστε είναι αδύνατο να λυθεί.

Ναι λοιπόν. Το φλερτ είναι κάτι που μαθαίνεται. Ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς κάτι που ξαναμαθαίνεται καθώς η γνώση υπάρχει και ανασύρεται από τα βάθη της μνήμης.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ένας σωστός οδηγός με κανόνες του φλερτ ή μία ικανή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό φέρνει τόσο καλά αποτελέσματα.

Διάβασε το άρθρο:  Πως φλερτάρει το κάθε ζώδιο

Ο πρώτος και ποιο σημαντικός κανόνας

Η επιτυχία στο φλερτ είναι καταρχήν ζήτημα αυτοπεποίθησης. Πολλά κείμενα έχουν διαχρονικά γραφτεί για την ομορφιά. Αρκεί ωστόσο να είναι κανείς όμορφος για να είναι και ελκυστικός;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι όμορφοι – τουλάχιστον όχι με την κλασσική έννοια, αυτό ωστόσο δεν τους εμπόδισε να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι στις σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο.

Άλλωστε αυτό που φαίνεται στους άλλους δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση – παίζει το ρόλο της κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, αλλά πολύ περισσότερο το πώς αισθανόμαστε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Η εικόνα αυτού που προβάλλεται στους γύρω μας είναι αυτή που οι ίδιοι καλλιεργούμε για τον εαυτό μας.

Πέρα όμως από το θεωρητικό κομμάτι το οποίο πιθανόν κανείς να έχει ακούσει πολλές φορές, η άποψη ότι η αυτοπεποίθηση μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας φαίνεται ότι ενισχύεται και επιστημονικά. Φαίνεται λοιπόν ότι η παραπάνω στάση κάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα περισσότερο προσεγγίσιμο μέσα από την αύξηση της τεστοστερόνης και της κορτιζόνης.

Αν λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας σε ένα κανόνα πάνω στον οποίο χτίζονται οι υπόλοιποι, αυτός δεν είναι άλλος από την αυτοπεποίθηση.

Τα καλά νέα σε αυτό το σημείο είναι ότι είναι στο χέρι μας να την αποκτήσουμε.

Οι Κανόνες της Τέχνης του Φλερτ

 1. Να είσαι ο εαυτός σου

Όσο καλή και αν είναι μία τεχνική που μαθαίνεις θα έχει πενιχρά αποτελέσματα ή θα αποτύχει αν προσπαθήσεις να την εφαρμόσεις μηχανιστικά. Θα πρέπει να την κάνεις κτήμα σου ή καλύτερα κομμάτι του εαυτού σου. Κάθε μέθοδος μπορεί να ενισχύσει τα θετικά σου στοιχεία και να αποδυναμώσει τα αρνητικά σου ανοίγοντάς σου νέους ορίζοντες, δεν μπορεί ωστόσο να σε κάνει άλλο άνθρωπο. Αυτό θα ήταν ψεύτικο. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι πολύ εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος και να φύγει τρέχοντας.

Κάθε λοιπόν τεχνική προσαρμόζεται στο δικό σου χαρακτήρα. Ίσως και εσύ να πρέπει να προσαρμόσεις κάποια πράγματα, να κοιτάξεις με μια νέα προοπτική. Όχι όμως να γίνεις κάποιος άλλος – όχι τουλάχιστον όταν αυτό είναι κάτι εντελώς επιφανειακό. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Απλά σε μία βελτιωμένη έκδοση.

 1. Φτιάξε το προφίλ σου

Το να γνωρίζεις τι είναι αυτό που αναζητάς αλλά και σε ποιους απευθύνεσαι δεν είναι κακό. Αντίθετα αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Είναι σημαντικό δε να μην το δεις ως δύο ξεχωριστά θέματα αλλά αντίθετα ως κάτι ενιαίο όπου το ένα εξαρτάται από το άλλο.

Οι ειδικοί στο θέμα του φλερτ μπορεί περιγράφουν το παραπάνω με διάφορους τρόπους, στην ουσία του όμως αυτός ο βασικός κανόνας παραμένει ίδιος:  Μία σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που είναι στον ίδιο βαθμό ελκυστικοί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσει στο χρόνο.

Πρόσεξε σε αυτό το σημείο την εξής διαφορά. Ελκυστικοί. Όχι όμορφοι. Είπαμε παραπάνω ότι ο όρος ελκυστικός έχει πολύ ευρύτερη έννοια από αυτή της εξωτερικής εμφάνισης. Με απλά λόγια θα πρέπει να υπάρχουν σημεία επαφής ανάμεσα σε αυτά που εσύ και ο άλλος θεωρείτε σημαντικά καθώς με αυτό τον τρόπο βελτιώνεις τις πιθανότητες αυτός να σου ανταποδώσει το ενδιαφέρον.

Αν λοιπόν επιθυμείς ανθρώπους που έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ, ενδεχομένως να χρειαστεί κι εσύ να πλησιάσεις πιο κοντά σε αυτό καλλιεργώντας κάποιες ικανότητές σου. Υπάρχουν δε πολλοί τρόποι να το πετύχεις αυτό και κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολοι από όσο φαντάζεσαι.

 1. Μάθε και χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προκειμένου να γίνει κανείς αποτελεσματικός στο φλερτ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί αφιερώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους σε κάθε είδους μη λεκτική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον Peter F. Drucker «το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι η ικανότητα να ακούς αυτά που δεν λέγονται»

Αν και ο Drucker ως σύμβουλος επιχειρήσεων αναφέρεται στην επαγγελματική επικοινωνία η ουσία της παραπάνω άποψης γενικεύεται σε κάθε μορφή ανθρώπινης επαφής. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από διάφορους κλάδους εκφράζουν με άλλο τρόπο αυτό που στην ουσία αναφέρεται παρακάτω:

Η λεκτική επικοινωνία είναι στην πραγματικότητα ανεπαρκής προκειμένου να εκφράσει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων.

Αυτή η άποψη ενισχύεται πρακτικά από το γεγονός ότι όπως φαίνεται μεγάλο ποσοστό των αντρών μπερδεύουν τη φιλικότητα με το φλερτ.

Ξαναγυρίζοντας στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο πρώτος στόχος του φλερτ αν όχι να δείξεις στον άλλο ότι ενδιαφέρεσαι αλλά και να καταλάβεις πως βλέπει αυτός εσένα;

Για να αναλύσει κανείς τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας αποτελεσματικά θα έπρεπε να αφιερώσει σελίδες. Σε αυτό το σημείο θα περιγράψουμε ορισμένα πολύ βασικά πράγματα.

Χρησιμοποιώντας τον όρο γλώσσα του σώματος εννοούμε όλα εκείνα τα σήματα που μπορούμε να εκφράσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε λέξεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι στάση και τρόπος που κοιτάζει το σώμα μας κάποιον, συγκεκριμένες κινήσεις και χειρονομίες, το πρόσωπο και οι εκφράσεις που παίρνει καθώς επίσης και το βλέμμα.

Για παράδειγμα ένας άντρας που είναι υποσυνείδητα με ανοικτά πόδια μπροστά από μία γυναίκα ασυναίσθητα επιδιώκει την αύξηση του κυριαρχικού του χώρου μέσα στον οποίο θέλει να τη συμπεριλάβει. Αντίστοιχα αν μία γυναίκα ενδιαφέρεται για εσάς το γόνατό της είναι στραμμένο προς το μέρος σας.

Οι εκφράσεις του προσώπου είναι δυνατόν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες αρκεί να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε πότε αυτές είναι αυθεντικές καθώς το πρόσωπο αποτελεί το σημείο του σώματος στο οποίο είμαστε περισσότερο εξασκημένοι να κρύβουμε τα συναισθήματά μας. Ένα χαμόγελο για παράδειγμα είναι σίγουρα αυθόρμητο – αποτελεί συνεπώς θετικό σημάδι, αν σχηματίζει ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Τέλος το βλέμμα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό εργαλείο για την τέχνη του φλερτ. Το παρατεταμένο – κάτι περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο, βλέμμα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεκάθαρο σημάδι ερωτικής έκφρασης ή ανταπόκρισης.

 1. Mind challenges

Μπορεί να φαίνεται παράξενο ωστόσο ο βασικός στόχος του φλερτ δεν εστιάζει τόσο στο σώμα όσο στο μυαλό. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κοινό τόσο για τους άντρες όσο και για τις  γυναίκες. Αυτό το οποίο θέλεις να διεγείρεις – και κατά συνέπεια να κερδίσεις είναι το μυαλό. Όταν το άλλο άτομο σε σκέφτεται όταν δεν είσαι παρών τότε μόνο η αποπλάνηση έχει ολοκληρωθεί, όχι όταν απλά αναζητάει το σώμα σου.

 1. Να φαίνεσαι ακίνδυνος

Το φλερτ είναι ένα παιχνίδι το οποίο συνδέεται με την αυτοπεποίθηση. Συνδέεται όμως και με την ευαισθησία. Η ίδια η εποχή είναι περίπλοκη. Αυτό σε αρκετές περιπτώσεις προβάλλεται στις ανθρώπινες σχέσεις και  είναι κάτι το οποίο οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για το μέτρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο απαιτείται και στον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε τον εαυτό μας καθώς στη σύγχρονη εποχή αυτό το οποίο θεωρείται ως βασικό προσόν είναι μία εικόνα που συνδυάζει το σεξ απίλ με το να είναι κανείς προσιτός. Τέλος λοιπόν στο πρότυπο της μυστηριώδης γυναίκας και του επικίνδυνου άντρα. Η νέα απαίτηση είναι να είναι κανείς πρόσχαρος, φιλικός, προσιτός.

Διάβασε το άρθρο: Γλώσσα του σώματος. Μάθε να την διαβάζεις

 1. Η λεκτική επικοινωνία – Ατάκες

Το να χρησιμοποιήσει κανείς κοινότυπες φράσεις που έχει γράψει κάποιος άλλος προκειμένου να προσεγγίσει το άτομο το οποίο τον ενδιαφέρει θεωρείται το λιγότερο ξεπερασμένο.

Αν και στο παρελθόν οι ατάκες είχαν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση γύρω από το φλερτ – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα την απασχολούν, φαίνεται ότι πλέον οι ειδικοί τείνουν να συμφωνήσουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έχει σημασία βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής παρά το τι πραγματικά λες.

Απλές φράσεις που ταιριάζουν στο χαρακτήρα σου ή το μέρος που βρίσκεσαι όπως για παράδειγμα «δεν είναι πολύ ωραία η μουσική που παίζει αυτό το μαγαζί», θεωρούνται πολύ περισσότερο κατάλληλες για το άνοιγμα της συζήτησης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους παρά κοινότυπες φράσεις που μυρίζουν προετοιμασμένες και χιλιοειπωμένες από χιλιόμετρα μακριά.

 1. Η λεκτική επικοινωνία 2 – Συζήτηση

Δύο είναι τα σημαντικότερα σημεία στα οποία θα πρέπει κανείς να εστιάσει το ενδιαφέρον του:

 • Πες όχι στον αρνητισμό. Σκέψου τον εαυτό σου να πρέπει να υποστεί κάποιον που του περιγράφει όσα άσχημα συμβαίνουν στη ζωή του. Πώς θα ένοιωθες; Βαρετά μάλλον.
 • Κάνε κομπλιμέντα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο. Ούτε υπερβολικό. Φυσικά κομπλιμέντα που σου βγαίνουν επειδή τα νιώθεις είναι πραγματικά ότι καλύτερο.
 1. Παν μέτρον άριστον

Όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι η υπερβολή δεν είναι κάτι καλό. Στην επικοινωνία δυο ανθρώπων μπορεί ωστόσο να έχει ακόμα και καταστροφικά αποτελέσματα. Είδαμε ήδη πως αυτό εφαρμόζεται στον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται ο εαυτός μας και στις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε προκειμένου να ανοίξουμε τη συζήτηση σε κάποιον άγνωστο.

Ο χρυσός αυτός κανόνας θα πρέπει ωστόσο να εφαρμόζεται επίσης και σε ένα σημείο στο οποίο πολλοί τα κάνουν θάλασσα κι αυτό δεν είναι άλλο από το πότε θα πρέπει να δώσουμε τέλος στη συζήτησή μας.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι αν τα σήματα που στέλνει ο συνομιλητής μας είναι αρνητικά δεν έχει νόημα να επιμείνουμε και πολύ. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που φαίνεται να ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον μας;

Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να φύγουμε πριν φτάσουμε στο σημείο που η συζήτηση βαλτώνει και αρχίζει να γίνεται ανιαρή. Όταν τα πράγματα είναι ακόμα ζεστά η πιθανότητα για ένα επιτυχημένο κλείσιμο – ένα τηλέφωνο ή μία συνάντηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο επιτυχημένος συγγραφέας Neil Strauss περιγράφει στην πραγματικότητα την έννοια του μέτρου στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε το ενδιαφέρων ενός άλλου ατόμου με την εξής απλή φράση: «Μην προσπαθείς πολύ σκληρά».

 1. Δες το σαν παιχνίδι

Σκέψου για λίγο τον εαυτό σου σε στιγμές που είσαι χαλαρό/ή. Όπως με τους φίλους σου για παράδειγμα. Έχεις την ίδια συμπεριφορά σε καταστάσεις κατά τις οποίες είσαι αγχωμένος/η;

Σε πολλές περιπτώσεις από άμυνα ή αμηχανία είναι δυνατόν να δώσουμε εντελώς λανθασμένη εντύπωση στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας ή έχει εστιάσει το βλέμμα του πάνω μας κάνοντάς μας ενδεχομένως να φαινόμαστε ακόμα και απρόσιτοι.

Επιπλέον η ίδια η διαδικασία του φλερτ δεν είναι μια διαδικασία από αυστηρά καθορισμένα βήματα. Αντίθετα είναι μία αλληλεπίδραση με έναν άλλο άνθρωπο κι αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας κάνει χαρούμενους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι στο τελικό ζύγισμα έχουμε περισσότερες πιθανότητες η ζυγαριά να κλίνει προς τη μεριά μας αν δούμε το φλερτ σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ενήλικες.

 

 1. Εξασκήσου

Η εξάσκηση βελτιώνει. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν με αυτό. Μπες στο παιχνίδι ακόμα και για πλάκα και είναι βέβαιο ότι ακόμα και ένα δειλό ξεκίνημα στην πορεία με την εξάσκηση θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλεις.