Skip to main content

Η ανάγκη να μοιραστείς με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους ό,τι σου συμβαίνει και να πάρεις συμβουλές για το πώς να χειριστείς ορισμένες καταστάσεις είναι δεδομένη και με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα, η… αναμετάδοση των νέων γίνεται με ταχύτητα φωτός!

Κι ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μοιράζεσαι όσα σε απασχολούν με τους ανθρώπους που σε νοιάζονται, ίσως θα πρέπει να προσέξεις κάποια σημεία σε αυτή την επικοινωνία.

Στην τελική, σε ό,τι ζεις είσαι εσύ και ένας άλλος άνθρωπος και σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή δεν χρειάζεται να είναι παρών κανείς άλλος.

Καλή η γνώμη των άλλων. Βοηθάει, όμως;

Έρευνα της Hinge αποκάλυψε ότι οι singles της γενιάς Z είναι 30% πιο πιθανό να νιώσουν άγχος εάν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους την ώρα που καλούνται να πάρουν μια απόφαση για κάποιο φλερτ.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι το 84% των single Gen Z δεν μοιράζεται ολόκληρη την ιστορία όταν ζητάει συμβουλές από φίλους, αλλά αποκρύπτει κάποιες λεπτομέρειες.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν ζητάς απλώς τη γνώμη κάποιου, αλλά την υιοθετείς, ακόμη κι αν εσύ είχες αρχικά διαφορετική άποψη.

Και το ερώτημα είναι: Είσαι τελικά ο εαυτός σου στις σχέσεις σου;

Η Logan Ury, Διευθύντρια Επιστήμης των Σχέσεων της Hinge και συγγραφέας του «How to Not Die Alone» λέει: «Είναι σημαντικό να μάθεις να συντονίζεσαι με τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου και να καταλαβαίνεις πώς νιώθεις. Εσύ είσαι στη σχέση, όχι οι φίλοι σου».

H Ury δίνει έναν οδηγό 4 βημάτων για το πώς να ισορροπείτε σωστά μεταξύ των συμβουλών των φίλων και της προσωπικής σας άποψης:

Καθόρισε τους στόχους σου

Το πρώτο βήμα για να κατακτήσεις αυτό που θέλεις είναι να ξέρεις τι θέλεις. Πριν ξεκινήσεις την γνωριμία σου με κάποιον, σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελες να έχει και τι έχεις ανάγκη. Πώς θέλεις να είναι η σχέση; Αφιέρωσε χρόνο κάνοντας μια εσωτερική διεργασία με τον εαυτό σου, για να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Συντονίσου με τα συναισθήματά σου

Είναι εύκολο -και δελεαστικό- να υιοθετήσεις τη γνώμη κάποιου άλλου εάν δεν ξέρεις καν πώς νιώθεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφουγκραστείς τα συναισθήματά σου, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετανιώσεις για την απόφαση που θα πάρεις. «Όσο πιο πολύ είσαι σε επαφή με τα δικά σου συναισθήματα, τόσο λιγότερο θα βασίζεσαι στους φίλους για το τι θα κάνεις», είπε η Ury.

Χρησιμοποίησε τους φίλους ως υποστήριξη και όχι ως καθοδήγηση

Σύμφωνα με την Ury, είναι προτιμότερο και πιο παραγωγικό οι φίλοι να λειτουργούν υποστηρικτικά στις αποφάσεις που έχεις ήδη λάβει, παρά να επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων. «Οι φίλοι θα πρέπει να είναι άνθρωποι που σε ενθαρρύνουν να πετύχεις τους στόχους σου». Αφού προσδιορίσεις ποιοι είναι αυτοί, μοιράσου τους με τους φίλους σου και ζήτα τους να στηρίξουν τις αποφάσεις σου.

Μείωσε την επαφή σου με την… «ομαδική συνομιλία»

Έχοντας κάνει όλα τα προηγούμενα, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις πλέον τι θέλεις κι έτσι θα μπορείς να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις. Έτσι δεν χρειάζεται να βάλεις τους φίλους σου στη διαδικασία της απόφασης. Βγες, πέρνα καλά με το ταίρι σου και άσε την αναμετάδοση των νέων για αργότερα…