Skip to main content

Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα. Μάθε πως θα καταλάβεις ότι είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Όλα τα σημάδια που το μαρτυρούν!

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν νιώσει αυτό που λέμε κεραυνοβόλος έρωτας, δηλαδή την στιγμιαία και πολύ έντονη έλξη για ένα άλλο πρόσωπο, η οποία διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

Το πώς γίνεται αυτό, αλλά και το πώς επιδρά η πρώτη ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις μας είναι τα αντικείμενα που θα εξεταστούν παρακάτω.

Πρώτη ματιά – η λειτουργία της

Η πρώτη ματιά είναι καθοριστική τις περισσότερες φορές για τις μισές κοινωνικές επαφές μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν μπορεί να το περιγραφεί εύκολα, αλλά εξετάζεται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. 

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά αλλά και αντιπάθεια με την πρώτη ματιά.

Εάν το δούμε λίγο καλύτερα, η πρώτη ματιά είναι μία αυτοματοποιημένη επιλογή ή απόρριψη, μίας μελλοντικής επαφής. Είναι τόσο καθοριστική που θα επηρεάσει τον τρόπο που θα επικοινωνούμε σχεδόν για πάντα με αυτό το άτομο που νιώθουμε την πρώτη ματιά. 

Και ακόμα μετά από πολλά χρόνια, ακόμα και αν η επαφή έχει αλλάξει μέσα από τα βιώματα, πάντα στο ασυνείδητο θα υπάρχουν τα στοιχεία που είχε αποθηκεύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά την επιλογή της πρώτης ματιάς.

Πώς γίνεται η επιλογή με την πρώτη ματιά;

Υπάρχει μία σειρά απίθανων παραγόντων που επιδρούν και καθορίζουν τον έρωτα ή την αντιπάθεια με την πρώτη ματιά.

Ο πρώτος είναι φυσικά η εξωτερική εμφάνιση και το ντύσιμο. Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια επικοινωνίας που έμαθε να διαβάζει ο άνθρωπος και τα ονομάζει «εικόνα» του άλλου ατόμου.

Πέρα από την «εικόνα», στον καθορισμός της πρώτης ματιάς επιδρούν άλλοι παράγοντες όπως η συμπεριφορά. Για παράδειγμα οι κινήσεις, ο τόνος της φωνής και άλλα μικρά πράγματα της κοινωνικής δράσης του ατόμου τα οποία αξιολογούνται από τον εγκέφαλο και επιλέγονται ή απορρίπτονται με βάση τα πρότυπα του κάθε ανθρώπου.

Επιπλέον μέσα σε αυτό το «κοκτέιλ» παραγόντων επιδρούν και οι ορμόνες. Πρόκειται για την ασυνείδητη λειτουργία της όσφρησης. Το χαρακτηριστικό άρωμα του κάθε ανθρώπου είναι ένα βασικό στοιχείο για την έρωτα με την πρώτη ματιά.

Γιατί δεν μπορώ να τον ελέγξω;

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ανεξέλεγκτος και αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται κεραυνοβόλος, καθώς δεν ξέρεις από πού σου ήρθε.

Όπως με πολλά όργανα, συμπεριφορές ή νοητικές λειτουργίες, έτσι και τον κεραυνοβόλο έρωτα δεν μπορείς να τον ελέγξεις, αλλά συμβαίνει ξαφνικά λόγω κάποιων σωματικών μηχανισμών.

Οι αισθήσεις, η μνήμη, οι σκέψεις, τα πρότυπα σου και πολλά άλλα μικρότερα στοιχεία, είναι αυτά που θα καθορίσουν το πότε και αν θα ερωτευτείς κάποιον κεραυνοβόλα. Μέσα σε αυτά είναι ακόμα και η διάθεση σου. 

Έτσι μην αναζητάς λογική σε κάτι που είναι χαοτικά λογικό και χρειάζεται υπολογιστικούς αλγορίθμους για να εκτιμηθεί. Απλά ζήσε το και απόλαυσε το.

Τι νιώθω κατά τον κεραυνοβόλο έρωτα;

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Ο κάθε άνθρωπος ζει με διαφορετικό τρόπο τον έρωτα με την πρώτη ματιά, όμως υπάρχουν μερικά στοιχεία που είναι βασικά όπως:

Έντονη έλξη

Η έντονη έλξη είναι το πρώτο πράγμα που θα νιώσεις για ένα άτομο που νιώθεις κεραυνοβόλο έρωτα. Θα θες να πας κοντά του, να του μιλήσεις να το κάνεις δικό σου. Η αδικαιολόγητη κτητικότατα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή, είναι το βασικό στοιχείο του έρωτα.

Όνειρα

Ο κεραυνοβόλος έρωτας από την επιθυμία σεξ, διαφέρουν στην επένδυση του μέλλοντος. Όταν θες να κάνεις σεξ, απλά βλέπεις το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Την γρήγορη και στιγμιαία ικανοποίηση σου γιατί κάτι έχει το άλλο σώμα ή ο χαρακτήρας. Ο κεραυνοβόλος έρωτας όμως είναι κάτι διαφορετικό. Εκεί βλέπεις μία ολόκληρη ζωή που περνάει από τα μάτια σου. Όνειρα, σκέψεις, στιγμές και έντονα συναισθήματα συμπυκνωμένα μέσα σε μία μόνο ματιά.

Αλλαγή σκέψεων

Η αλλαγή των σκέψεων και της συμπεριφοράς του ατόμου που τον έρωτα με την πρώτη ματιά είναι καθολική. Όλοι οι ερωτευμένοι βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, με περισσότερη ελπίδα. Ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος γίνεται οπτιμιστής, ώστε να μπορέσει να κάνει την νοητική υπερσύνδεση ανάμεσα στο πλάνο ζωής και τα συναισθήματα του.

Ερωτισμός

Ο ερωτισμός είναι διαφορετικός από το σεξ. Ο ερωτισμός είναι η ρομαντικοποίηση ενός προσώπου. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που κατά των έρωτα με την πρώτη ματιά, δεν θέλουν να κάνουν σεξ, αλλά να ζήσουν στιγμές με τον άλλο. Η απουσία της σαρκικής έλξης και η αναζήτηση μίας πιο ολοκληρωμένης εμπειρίας που οδηγήσει στην ερωτική πράξη αβίαστα, είναι η χαρακτηριστική.

Ζήλεια

Η ζήλεια με την πρώτη ματιά, είναι έτσι όπως θα βιώσεις τον έρωτα εάν δεις το πρόσωπο σου με κάποιον άλλον. Η ζήλεια εδώ έχει δύο βασικές πηγές. Η πρώτη είναι η ανάγκη σου να είσαι στη θέση του άλλου, άρα ζηλεύεις, όχι το πρόσωπο, αλλά την θέση του. Η δεύτερη είναι τις επιθυμίες του στόχου σου. Εδώ εμπλέκεται και ο φόβος, καθώς νιώθεις τον ανταγωνισμό. Έτσι όλα αυτά δημιουργούν αυτομάτως άγχος και νευρικότητα.

Πώς ξεπερνώ τον έρωτα με την πρώτη ματιά;

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι κάτι που θα σβήσει. Θα μείνει στον χρόνο για πάντα και δεν θα αλλάξεις την εικόνα για το άτομο που είχες ποτέ.

Ότι και να γίνει μεταξύ σας, όσο άσχημα και αν σου συμπεριφερθεί, θα είσαι καταδικασμένος ή καταδικασμένη να συγχωρείς πάντα τον έρωτα της πρώτης ματιάς.

Έτσι είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορείς να τον ξεπεράσεις. Αντιθέτως όμως μπορείς να τον διεκδικήσεις για να εκπληρώσεις τα όνειρα σου. Αυτό το κάτι διαφορετικό που κρύβει αυτό το άτομο, είναι αυτό που αποζητούσες πάντα.

Ο έρωτας της πρώτης ματιάς θα πρέπει να γίνει δικός σου με κάθε τρόπο. Θα πρέπει να γεμίσεις θάρρος, τόλμη, αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου, ώστε να τον διεκδικήσεις.

Από τη στιγμή λοιπόν που τον κάνεις δικό σου θα δεις πως η ευτυχία θα αλλάξει την ζωή σου με μόλις την πρώτη ματιά.