Skip to main content

Πολλοί άνθρωποι συναντούν τους συντρόφους τους στη δουλειά κι εύλογα αν σκεφτείς πως είναι το μέρος που περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου.

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες έχουν πολύ αυστηρές πολιτικές σχετικά με τις ρομαντικές σχέσεις στον χώρο της εργασίας.

Τι γίνεται λοιπόν αν εσύ και ένας συνάδελφός σου φλερτάρετε και ίσως θέλετε να εξερευνήσετε το ενδεχόμενο μίας σχέσης; Πρέπει να αποστασιοποιηθείς;
Θα πρέπει αυτό που είναι σωστό από επαγγελματική σκοπιά να υπερισχύει του καλύτερου σεναρίου για την προσωπική σου ζωή;

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους οι συνάδελφοι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, λέει ο Art Markman, καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

«Ξοδεύεις τεράστιο χρόνο στη δουλειά και, αν βάζεις ανθρώπους σε κοντινή απόσταση, δουλεύοντας μαζί, κάνοντας ανοιχτές συζητήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ρομαντικές σχέσεις».

Η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε επίσης να ερωτευόμαστε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς τους ίδιους, λέει η Amy Nicole Baker, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του New Haven και συγγραφέας πολλών εργασιών-μελετών για τον ρομαντισμό και τις σχέσεις στο χώρο εργασίας.

«Όσο πιο εξοικειωμένη/ος είσαι με ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να ελκύεστε ο ένας από τον άλλον», ανέφερε επίσης.

Κατανόησε πρώτα τους κινδύνους

Πριν ενεργήσεις με βάση τα συναισθήματά σου, είναι σημαντικό να σκεφτείς τους κινδύνους και τις συνέπειες — και υπάρχουν αρκετοί. Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να μη λειτουργήσει η σχέση και να υπάρξουν πληγωμένα συναισθήματα από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Υπάρχουν επίσης πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Εάν βγαίνεις με έναν ανώτερό σου υπάρχουν πάντα κίνδυνοι για τη φήμη σου. «Ο επαγγελματισμός σας (και των δύο) μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, ειδικά αν οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα κίνητρά σας ως θετικά». Μερικοί συνάδελφοι μπορεί να πιστεύουν ότι έχεις καλύτερη μεταχείριση εξαιτίας της σχέσης σου για παράδειγμα.

«Το να έχεις σχέση με κάποιον σε καλύτερη θέση μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική εξήγηση για το γιατί τα καταφέρνεις καλά στη δουλειά σου».

Σχέση ή περιπέτεια;

Τα νέα τείνουν να μαθαίνονται γρήγορα σε χώρους εργασίας και μία σχέση με έναν συνάδελφο ή με το αφεντικό σου δεν θα ερμηνευτεί πάντα θετικά από όλους. Αυτό σίγουρα είναι μία δυσκολία κι αναμφίβολα είναι ενοχλητικό, αν μη τι άλλο, να σε σχολιάζουν ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η σχέση θα ερμηνευτεί ως περιπετειούλα ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι.

Οι αντιδράσεις των συναδέλφων σου θα αντικατοπτρίζουν αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα κίνητρά σου.
Στα θετικά βέβαια –για να τα λέμε κι αυτά- είναι πως όπως αποδεικνύεται υπάρχουν και ορισμένοι συνάδελφοι που είναι γενικά θετικοί όταν αντιλαμβάνονται ότι ερωτεύεστε και νοιάζεστε πραγματικά ο ένας για τον άλλον.

Τι συμβαίνει με την πολιτική της εταιρείας;

Πολλές εταιρείες απαγορεύουν στους υπαλλήλους να βγαίνουν ραντεβού με συναδέλφους, πωλητές, πελάτες ή προμηθευτές, οπότε φρόντισε να το διερευνήσεις πριν ξεκινήσεις μια σχέση στο γραφείο.

Οι κανόνες για τις σχέσεις στο γραφείο θεσπίζονται εκτός των άλλων λόγω του κινήματος #MeToo. Για παράδειγμα, στο Facebook και στο Google, μπορείς να ζητήσεις από έναν συνάδελφο να βγείτε μόνο μία φορά και εάν το άτομο πει όχι ή σου απαντήσει διφορούμενα («Συγγνώμη, είμαι απασχολημένος») δεν επιτρέπεται να ρωτήσεις ξανά.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σου, είναι καλύτερο να μη βγαίνεις ραντεβού με ανωτέρους ή με το αφεντικό σου.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονες οι συγκρούσεις συμφερόντων. Και δεν θέλεις σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι στον χώρο της εργασίας σου να πιστεύουν ότι σε ευνοεί αδικαιολόγητα το αφεντικό σου.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδύλλια αφεντικού-υπαλλήλου – και μερικές φορές αυτές οι σχέσεις λειτουργούν.

Ωστόσο αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να ζητήσεις να αλλάξεις ‘’ομάδα’’ ώστε η δυναμική υπαλλήλου-ανωτέρου-αφεντικού να αλλάξει κι εκείνη.

Πηγή: Savoir Ville

featured photo: ©pexels/@cottonbro