Skip to main content

Η κόπωση λήψης αποφάσεων είναι ακόμα ένα φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής και μπορεί κι επιδράσει ακόμα και στη σχέση σου.

Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις, που να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές και αποδοτικές. Στην καθημερινότητά σου θα κληθείς να πάρεις χιλιάδες αποφάσεις και αυτό με τον καιρό καταντά κουραστικό.

Πλέον είναι επώδυνο και εξαντλητικό να πρέπει συνέχεια να αποφασίζεις για το καθετί, να επιλέγεις τι είναι πιο συμφέρον και ορθό. Αλλά και πρακτικά είναι δύσκολο, αφού πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση. Κι αυτό απλά δεν είναι εφικτό.

Ενδείξεις αυτής της κόπωσης είναι η απροθυμία του να αναλαμβάνεις ευθύνες, να ξεσπάς σε άλλους άδικα, να παίρνεις αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής ή χωρίς να τις σκεφτείς.

Εννοείται βέβαια, πως το να έχεις επιλογές είναι ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά η πληθώρα επιλογών σε συνδυασμό με τη συνεχή απαίτηση του να πρέπει να αποφασίζεις, καταπονεί σημαντικά την ψυχική σου υγεία.

Ωστόσο, αυτή η κόπωση λήψης αποφάσεων είναι εξίσου επιβαρυντική και για τη σχέση σου και γενικότερα, για την ερωτική σου ζωή.

Τα σημάδια

Αποφεύγεις το dating.

Μια πολύ σημαντική επίδραση της κόπωσης αυτής είναι η απροθυμία σου να βγεις ραντεβού. Ακόμα κι αν ανοίγεις τις πλατφόρμες γνωριμιών, το μόνο που κάνεις είναι να προσπερνάς τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να δίνεις πραγματική προσοχή, χωρίς να μελετάς καθόλου τις πιθανές επιλογές.

Η πληθώρα των επιλογών σε κουράζει αφάνταστα και σε μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Tο αποτέλεσμα είναι ότι ή καταλήγεις με κακές επιλογές ή καταλήγεις μον@.

Δεν επικοινωνείς.

Αν είσαι σε σχέση, η κόπωση λήψης αποφάσεων επιβαρύνει σημαντικά και την επικοινωνία σου με τ@ σύντροφό σου. Η κόπωση αυτή είναι φυσικό να σου προκαλεί νεύρα, τα οποία συχνά τα ξεσπάς στο έτερον ήμισυ.

Όταν λοιπόν, καλείσαι συνέχεια να αποφασίζεις ακόμα και για τα πιο απλά, όταν πρέπει να αναλαμβάνεις ευθύνες, αναπόφευκτα δημιουργείται ένταση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν @ σύντροφός σου σε επιβαρύνει με επιπλέον αποφάσεις, που αρνείται να χειριστεί ο ίδιος.

Η κατάσταση λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει, να δημιουργηθούν εντάσεις και τσακωμοί και στο τέλος να απομακρυνθείτε.

Αγχώνεσαι ακόμα και για τα πιο απλά.

Η κόπωση αυτή επίσης, μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τα πιο ευχάριστα σε δυσάρεστα. Αντί να νιώθεις ενθουσιασμό για ένα νέο φλερτ, εσύ υποφέρεις κι αγωνιάς για το τι θα βάλεις, πού θα πάτε…

Όλα αυτά είναι αναμενόμενο να σου χαλάσουν τη διάθεση και να μην μπορείς να ευχαριστηθείς τίποτα. Την χαρά την ακυρώνει η αγωνία και το στρες.

Αλλάζεις συνέχεια γνώμη.

Η κόπωση λήψης αποφάσεων, συχνά μπορεί να σε οδηγήσει σε μια ανασφάλεια κι ένα άγχος για το αν οι επιλογές σου ήταν σωστές ή όχι.

Κι επειδή ακριβώς, ο συνεχής αυτός βομβαρδισμών σε κάνει να παίρνεις βιαστικές αποφάσεις, ξέρεις ενδόμυχα ότι, πολλές από αυτές μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος.

Αν λοιπόν, αυτό το άγχος το εκδηλώνεις με το να μένεις αναποφάσιστ@ ή με το να αλλάζεις συνέχεια γνώμη, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσεις πρόβλημα στη σχέση σου.

Η λύση.

Οι επιλογές που έχεις λοιπόν, που έχεις όντας σε αυτή τη θέση, ευτυχώς για σένα, είναι λίγες.

Ξεκίνα με το να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου. Απέβαλλε οποιαδήποτε ενασχόληση είναι περιττή και μείνε στα βασικά. Φτιάξε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το.

Πάρε το χρόνο σου και ασχολήσου πρώτα με τα σοβαρά και τα άμεσα. Για τα υπόλοιπα, κάνε ένα διάλειμμα και σιγά σιγά ασχολήσου και με αυτά.

Μπορείς κάλλιστα, όταν η κατάσταση ξεφεύγει να κάνεις μικρά διαλείμματα. Βγες λίγο έξω να πάρεις καθαρό αέρα και να καθαρίσει το μυαλό σου. Πήγαινε μια βόλτα να πιεις ένα καφέ και να ξεφύγεις λίγο, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα.

Γενικά, προσπάθησε να διευκολύνεις τον εαυτό σου και να μην αναλαμβάνεις πράγματα, που είναι πάνω από τις δυνάμεις σου. Προτεραιοποίησε τη σχέση σου και μην την επιβαρύνεις με πολλά. Μοιράσου το βάρος αυτό με τ@ σύντροφό σου.

Καμιά φορά οι άνθρωποι, που είναι δίπλα μας κουβαλούν και λίγο από το δικό μας φορτίο.