Skip to main content

Είναι γεγονός πως το να είσαι γονιός χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια -ψυχική και σωματική- σε σχέση με το να είσαι απλώς σύντροφος.

Πριν  γίνεις γονέας δεν φαντάζεσαι πως το σώμα σου μπορέι να γίνει ένα θεματικό γυμναστήριο ζούγκλας για να σκαρφαλώνουν πάνω τα μικρά σου μαϊμουδάκια, ούτε ότι ένας από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να υπάρχει μέσα στο σπίτι είναι το “Ζητάμε άδεια πριν πηδήξουμε πάνω σε κάποιον”. Προφανώς λοιπόν αν συνδυάσεις όλα αυτά μαζί με τη δουλειά και τα υπόλοιπα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά σου, τελειώνει η μέρα σου και εσύ είσαι εξαντλημένη. Κάπου εκεί αναρωτιέσαι αν πρέπει να δίνεις προτεραιότητα στο παιδί ή στον σύντροφο.

Όταν λοιπόν φτάνει η στιγμή να βρεθείς με τον σύντροφό σου, πραγματικά δεν αντέχεις να κάνεις τίποτα

Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο σεξ. Ακόμα και το να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί εσένα σου φαίνεται αδιανόητο λόγω κούρασης. Έτσι η σχέση αντιμετωπίζει κάποια εμπόδια. Ωστόσο, αν αυτά κρατήσουν για περίπου 12-13 χρόνια μέχρι το παιδί να αρχίσει τα “Μεγάλωσα δεν σας έχω ανάγκη” και να κάνει τη δική του σπιτική επανάσταση φορώντας μπλούζες acab και νιώθοντας τουλάχιστον Che Guevara, τότε η σχέση θα έχει τόση απόσταση όση το IQ του Sheldon Cooper από όλους τους υπόλοιπους.

Πως να βρεις την ισορροπία

Για αρχή ας καταλάβουμε κάτι. Όταν μιλάμε για μία υπάρχουσα σχέση και όχι για μονογονεϊκή οικογένεια, το βάρος πέφτει και στους δύο γονείς. Δεν είναι μόνο δουλειά δική σου αλλά και του συντρόφου σου. Ακόμα και σε περιπτώσεις που εκείνος δουλεύει και εσύ κάθεσαι σπίτι για να μεγαλώσεις τα παιδιά, αυτό δεν αναιρεί ότι είναι πατέρας. Οι άνθρωποι έχουμε πολλούς διαφορετικούς ρόλους και πρέπει να έχουμε την ευθύνη όλων των ρόλων μας. Όπως εσύ είσαι νοικοκυρά και μητέρα, έτσι και εκείνος είναι εργαζόμενος και πατέρας. Πρέπει λοιπόν να βρίσκετε και οι δύο χρόνο για τα παιδιά σας. Να κάνετε πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια αλλά και κάθε γονέας ξεχωριστά με κάθε παιδί.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτόματα θα έρχεστε πιο κοντά. Θα δένεστε μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες και θα θαυμάζετε ο ένας τον άλλον που στέκεστε δίπλα στα παιδιά σας και αφιερώνετε χρόνο στα προβλήματά τους. Με αυτή τη διαδικασία θα βοηθάτε παράλληλα ο ένας των άλλον ώστε να βρίσκει καθένας χρόνο για τον εαυτό του. Έτσι χτίζετε την οικογένειά σας με σεβασμό, ασφάλεια και κατανόηση.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να βρίσκετε χρόνο και για τα παιδιά σας αλλά και ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας. Είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά ώστε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ευημερίας στην οικογένεια και τη σχέση σας.

featured photo: Rawpixel