Skip to main content

Η γλώσσα του σώματος

Ποια είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο; Τα αγγλικά? Τα Γαλλικά? Μήπως τα Κινέζικα;

Η πιο διαδεδομένη, αλλά και η πιο σημαντική γλώσσα του κόσμου, είναι αυτή που υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα, κάθε κράτος και κάθε θρησκεία και χρησιμοποιείται από όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Η γλώσσα αυτή, παρόλο που δεν περιέχει λέξεις, είναι πολύ πιο σημαντική από τα λεκτικά μηνύματα που οι διάφορες γλώσσες μεταφέρουν. Η γλώσσα του σώματος  αναφέρεται στις ακούσιες ή εκούσιες κινήσεις που κάνουν οι άνθρωποι με τα διάφορα τμήματα του σώματος στην επικοινωνία τους με άλλα άτομα.

Πώς λειτουργεί η “γλώσσα του σώματος”;

Αυτά που σκεφτόμαστε για τα λεκτικά σχόλια ενός  άλλου ατόμου, ο τρόπος που βλέπουμε το συνομιλητή μας, η αποδοχή, το ψέμα και το φλερτ εκφράζονται μέσα από τις σωματικές μας κινήσεις. Όποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα του σώματος, αναπόφευκτα χάνει ένα σημαντικό κομμάτι από την ανθρώπινη επικοινωνία.

Το να στηρίζεσαι μόνο στα λεκτικά μηνύματα για να αποκρυπτογραφήσεις την εικόνα του άλλου προϋποθέτει ότι: α) το άλλο άτομο λέει αλήθεια και β) εσύ καταλαβαίνεις ό,τι ακριβώς το άλλο άτομο εννοεί. Γνωρίζουμε όμως ότι όχι μόνο οι άλλοι άνθρωποι δε λένε πάντα την «α­λήθεια», αλλά μερικές φορές ερμηνεύουμε διαφορετικά τις λέξεις. Η δύναμη της γλώσσας του σώματος υπαγορεύεται από τη γενική ομοιομορφία στην ερμηνεία της. Μη λεκτικά, ένα ψέμα εί­ναι ένα ψέμα, χωρίς προτάσεις!

Γλώσσα του σώματος και φλερτ

Το φλερτ είναι αποκλειστικά προϊόν της γλώσ­σας του σώματος! ‘Οταν ένας άντρας φλερτάρει μια γυναίκα δε φροντίζει να την προειδοποιή­σει λεκτικά (…τώρα σε φλερτάρω).

Το ίδιο ι­σχύει και με μια γυναίκα που έχει τον τρόπο της να απαντά μη λεκτικά στο φλερτ του άντρα. Πολλές φορές σε μια επικοινωνία μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας οι λέξεις είναι απλώς το πρόσχημα για να προσεγγιστεί το άλλο άτο­μο.

‘Οταν η μη λεκτική επικοινωνία στέλνει τό­σο έντονα μηνύματα, τα λόγια πραγματικά είναι περιττά. Αυτό φαίνεται στη λεκτική προσέγγιση που κάνει ένας άντρας σε μια γυναίκα όταν εί­ναι σίγουρος ότι η γυναίκα είναι έτοιμη να φλερτάρει.

Τα θέματα που βρίσκονται για να αρχίσουν μια τέτοια συζήτηση (για τον καιρό, για το λεωφορείο που αργεί, για την ώρα) δεν έχουν καμία σημασία, εφόσον η γλώσσα του σώματος έχει δώσει το πράσινο φως.

Γλώσσα του σώματος και ψέματα

Μπορούμε να πούμε ψέματα με τη λεκτική γλώσσα; Φυσικά μπορούμε, και μερικές φο­ρές με τέτοια επιδεξιότητα που τα άλλα άτομα δεν καταλαβαίνουν τίποτα!

Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να πούμε ψέματα με τη γλώσσα του σώματος. Με εξαίρεση την περίπτωση που έχουμε λάβει ειδική εκπαίδευση στη γλώσσα του σώματος ή την προσέχουμε σε κάθε μας ομιλία, είναι δύσκολο να πούμε ψέ­ματα μ’ αυτή.

Αν δεν την ελέγχουμε, το λεκτικό ψέμα είναι εύκολο να φανερωθεί. Κάποιος που λέει ένα λεκτικό ψέμα, αισθάνεται μια άμεση παρόρμηση να καλύψει ένα μέρος του προσώπου του με το χέρι του. Εί­ναι σαν να προσπαθεί υποσυνείδητα να κα­λύψει με τα χέρια του το ψέμα που βγήκε α­πό το στόμα του. Αυτή είναι μια κίνηση του σώματος που παρατηρείται σε όλες τις ηλικί­ες:

Τα μικρά παιδιά όταν λένε ψέματα καλύ­πτουν με τα δύο τους χέρια το στόμα σαν να προσπαθούν να μην αφήσουν τις λέξεις να βγουν από το στόμα τους. Μια γυναίκα ίσως αγγίξει απαλά το μάγουλο της σε μια ελα­φρά κίνηση αγγίγματος.

Ένας άντρας μπο­ρεί να αγγίξει ανεπαίσθητα τη μύτη του με το δάχτυλο του ενός χεριού του σαν να προ­σπαθεί να συγκαλύψει το λεκτικό ψέμα. Ί­σως κάποιες άλλες φορές ο έμπειρος γνώ­στης της γλώσσας του σώματος παρατηρήσει ότι ένα άτομο λέει κάτι και αμέσως μετά ξύνεται απαλά στο πρόσωπο για 1-2 δευτερό­λεπτα. Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το άτομο να έχει πει ψέματα ή απλώς κάτι που δεν πιστεύει!