Skip to main content

Είναι γεγονός ότι καθημερινά στέλνουμε και λαμβάνουμε χιλιάδες μηνύματα από το περιβάλλον μας, τα οποία δεν είναι απαραίτητα λεκτικά.Η γλώσσα του σώματος πολλές φορές αγνοείται αλλά σε υποσυνείδητο επίπεδο, είναι αυτή που καθορίζει τις εντυπώσεις και την επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων. Αρκετοί εργοδότες για παράδειγμα εκτός από τις καθιερωμένες ερωτήσεις, λαμβάνουν υπόψη και την γλώσσα του σώματος για να αποφασίσουν εαν κάποιος είναι κατάλληλος για την συγκεκριμένη θέση.

Η αμηχανία και η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο τον εργοδότη όσο και τον υποψήφιο, υποβιβάζοντας την αποτελεσματικότερη μεταξύ τους επικοινωνία και διαχείριση εντυπώσεων. Συνεπώς, παρόλο που αρκετές κινήσεις είναι ακούσιες είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει ποιες κινήσεις του ενδέχεται να δείχνουν αμηχανία, ούτως ώστε να μπορεί να τις διαχειριστεί καλύτερα.
Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική των κινήσεων που φανερώνουν αμηχανία αλλά για να μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του στο σύνολο και όχι απλά ένα σημάδι:

-H πιο συχνή ένδειξη που δείχνει αμηχανία ή ανασφάλεια -ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο- είναι το σταύρωμα των χεριών ή/και των ποδιών. ‘Όταν κάποιος σταυρώνει τα χέρια και τα πόδια του απέναντι από τον συνομιλητή/συνομιλητές αυτόματα αποκτά αμυντική στάση και χτίζει ένα αόρατο τείχος , αφού δεν νιώθει άνετα με τον εαυτό του αλλά και με την επίδειξη οικειότητας προς τους άλλους.

-Το κοκκίνισμα στα μάγουλα, και ο ιδρώτας μπορεί επίσης μερικές φορές να δείχνει αμηχανία, αν και από μόνο του δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο αφού ο άλλος ενδεχομένως να ζεσταίνεται ή απλά να έχει ψηλή θερμοκρασία σώματος. Παρόλα αυτά σε συνδυασμό με άλλα “σημάδια” μπορεί να δείχνει για κάποιον ντροπή και αμηχανία για κάτι που μόλις είπε ή ότι δεν νιώθει ότι κατέχει καλά το θέμα για το οποίο μιλά. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συνήθως σε επαγγελματικές συνεντεύξεις, σε ομιλίες /διαλέξεις όπου κάποιος καλείται να μιλήσει σε κοινό καθώς και όταν κάποιος εξετάζεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

-Σε πιο ημιεπίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις, (π.χ μεταξύ 2 διευθυντών στην καφετέρια) το ξαφνικό δυνατό αλλά κάπως αφύσικο γέλιο μπορεί επίσης να φανερώνει νευρικότητα. Η παρακάτω κίνηση είναι συνηθισμένη όταν κάποιος νιώθει αμηχανία και προσπαθεί να την κρύψει ή ακόμα και να αποδείξει το αντίθετο γελώντας δυνατά για να ξεγελάσει τον άλλο.

-Τέλος το άγγιγμα επίσης διάφορων σημείων του σώματος (με εξαίρεση τα γεννητικά όργανα) πολλές φορές φανερώνει αμηχανία. Οι γυναίκες όταν αισθάνονται αμήχανα, έχουν την τάση να παίζουν ασυνείδητα με τα μαλλιά τους, οι άνδρες περισσότερο με τα αυτιά το σβέρκο και το πηγούνι ενώ και τα δύο φύλλα μπορεί να αγγίζουν ασυνείδητα σχιστά τα χείλη ή την μύτη, όταν νιώθουν άβολα σε κάποια επικοινωνιακή περίσταση.