Skip to main content

Η συνεχής απαίτηση προσοχής είναι το πιο παρεξηγημένο θέμα στην κατηγορία των σχέσεων. Η άμεση επικοινωνία με μια κοπέλα δεν είναι σημάδι απαίτησης προσοχής, καθώς πολλοί μας συμβουλεύουν να περιμένουμε μια δυο μέρες προτού στείλουμε ένα μήνυμα. Πώς θα νιώθατε αν σας έλεγα ότι αυτό δε δείχνει απαίτηση προσοχής. Αντίθετα, πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγα ότι το να προσπαθείς να μην απαιτείς την προσοχή είναι σημάδι απαίτησης προσοχής?

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή τι σημαίνει απαίτηση προσοχής.

Ο πραγματικός ορισμός της απαιτητικότητας

Για να κατανοήσουμε τον όρο αυτό θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι η αυτοπεποίθηση.

Το Wikipedia την ορίζει ως:

«Η προσωπική κρίση ενός ατόμου για τη δύναμη και τις ικανότητές του».

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και εκτιμάτε την αξία του. Δεν σας απασχολεί η γνώμη των άλλων για εσάς και έχετε αποδεχτεί ποιος είστε και τι μπορείτε να κάνετε. Έτσι, κάποιος που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση χρειάζεται εξωτερικούς παράγοντες για να επιβεβαιωθεί.

Άρα λοιπόν, η απαιτητικότητα και η εξάρτηση σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και την αξία του. Για να το θέσω πιο απλά, το να ζητάτε συνεχώς προσοχή σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για το πως σας βλέπουν οι άλλοι, παρά πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας. Έτσι, οι συμπεριφορές και οι πράξεις σας έχουν ως αποτέλεσμα την ευχαρίστηση των άλλων, παρά του εαυτού σας.

Εξ ορισμού, δεν έχει να κάνει με τις πράξεις αυτές καθ’ αυτές, αλλά με τον λόγο για τον οποίο συμβαίνουν. Τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις σας είναι αυτά που σας κάνουν να απαιτείτε προσοχή. Έτσι, κάθε τι που κάνετε δείχνει είτε απαίτηση προσοχής, είτε αυτοπεποίθηση, εξαρτώμενο πάντα από το αληθινό σας κίνητρο.

Γιατί η συνεχής απαίτηση προσοχής είναι απωθητική?

Τώρα που ξέρετε τι είναι η απαίτηση προσοχής θα δείτε γιατί είναι τόσο απωθητική. Σκεφτείτε το ως εξής.

Μόλις γνωρίσατε μια κοπέλα και δεν ξέρετε τίποτα ο ένας για τον άλλον. Δεν της έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία να επενδύσει χρόνο και συναισθήματα σε εσάς.

Θέλετε να τη γνωρίσετε και να δείτε αν θα ανταποκριθεί και το κυριότερο αν ταιριάζετε. Δε χρειάζεται να την κερδίσετε, ούτε χρειάζεστε την αποδοχή της. Γιατί να το κάνετε και τι σημαίνει αυτό για εσάς?

Δείχνει ότι είστε σε απόγνωση και επιζητάτε την προσοχή από τον οποιονδήποτε. Δείχνει ότι έχετε εμμονή με την ιδέα της κοπέλας, παρά με την ίδια την κοπέλα. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις για τον εαυτό σας και έχετε έλλειψη επιλογών στη ζωή σας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνεστε λιγότερο ελκυστικοί.

Επιπλέον, δεν είστε ειλικρινείς, καθώς κρύβετε τις πραγματικές σας απόψεις, τα θέλω σας και τις επιθυμίες σας.

Δίνετε την εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν εμπιστεύεται και δε λαμβάνει υπόψη τον εαυτό του. Εσείς θα εμπιστευόσασταν τέτοιο άτομο?

Οι γυναίκες ελκύονται από τους άντρες που έχουν το θάρρος να ηγηθούν των καταστάσεων και να παραμείνουν αυθεντικοί.

Το να δέχεστε επιβεβαίωση από εξωτερικούς παράγοντες είναι πάντοτε λάθος?

Το να δεχτείτε εξωτερική επιβεβαίωση δεν είναι πάντοτε λάθος. Όλοι θέλουμε να μας βρίσκουν ελκυστικούς – είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν δε σας νοιάζει καθόλου η γνώμη των άλλων τότε μπορεί να είστε προβληματικός.

Το πόσο συχνά επιζητάτε την επιβεβαίωση των άλλων όμως καθορίζεται από τη δική σας ανασφάλεια.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιζητάτε επιβεβαίωση από ανθρώπους που βρίσκονται στον άμεσο κοινωνικό μας κύκλο, όπως την οικογένειά μας, τους φίλους μας ή το σύντροφό μας.

Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό όμως να ζητάμε συνεχώς επιβεβαίωση από μια κοπέλα που μόλις γνωρίσαμε και δεν έχουμε ακόμα την παραμικρή οικειότητα μαζί της. Αυτού ισχύει και για τις φίλες μας, στις οποίες δεν έχουμε ανακοινώσει τα αισθήματά μας ακόμα.

Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι η εξής: «Μου αρέσει μια κοπέλα, αλλά σπάνια απαντάει στα μηνύματά μου και ακυρώνει τα ραντεβού μας. Πώς μπορώ να της αρέσω χωρίς να φανώ απελπισμένος?»

Σε αυτό το σημείο είστε κάτι περισσότερο από απελπισμένοι.

Στο 99% των περιπτώσεων δεν πρόκειται να κάνετε την κοπέλα να αλλάξει γνώμη, ούτε έχετε καμία υποχρέωση να κάνετε κάτι τέτοιο.

Καμία κοπέλα δεν πρόκειται να πει, «Αποφεύγω αυτό τον τύπο και με εξιτάρει τόσο πολύ που μου στέλνει συνεχώς».

Η μόνη περίπτωση που δε δείχνετε απελπισμένος είναι να αποσυρθείτε και να προχωρήσετε με τη ζωή σας. Βρείτε κοπέλες που σας ενδιαφέρουν και ταυτόχρονα να ενδιαφέρονται για εσάς.

Πώς να έχετε αυτοπεποίθηση αντί να είστε απελπισμένοι

Για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση θα πρέπει να υιοθετήσετε το σκεπτικό του «Τι θέλω?», αντί για το «Τι θέλουν οι άλλοι?».

Δεν είναι δυνατό να σκέφτεστε όλη μέρα τι θέλουν οι γυναίκες και να προσπαθείτε να ενεργήσετε βάσει αυτού. Δεν πρόκειται ποτέ να ελκύσετε τους σωστούς ανθρώπους και ποτέ δε θα νιώσετε ικανοποιημένοι.

Αντίθετα θα πρέπει να σκεφτείτε, «Τι θα ήθελα να πω χωρίς να με νοιάζει τι θα νομίσουν για μένα? Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση?»

Αυτό δεν έχει να κάνει με το να έχετε απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους άλλου, ούτε να δείχνετε απεγνωσμένοι. Απλά πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να δράσετε βάσει των προτιμήσεών σας.

Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά παραδείγματα αυτοπεποίθησης και απόγνωσης

  • Υπεραναλύετε αν θα έπρεπε ή όχι να προσεγγίσετε την κοπέλα που σας αρέσει. Δεν συστήνεστε σε αυτή, καθώς θεωρείτε ότι θα θεωρήσει πως είστε ανώμαλος και θα σας απορρίψει. (Απόγνωση)
  • Προσεγγίζετε μια κοπέλα που σας αρέσει, χωρίς να σας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα. (Αυτοπεποίθηση)
  • Προσπαθείτε να μνημονεύσετε ατάκες ή κινήσεις για να αρέσετε στις κοπέλες. (Απόγνωση)
  • Μιλάτε στις γυναίκες όντας ο εαυτός σας. (Αυτοπεποίθηση)
  • Προσποιείστε τον φίλο ή τον κολλητό απλά για να περάσετε χρόνο με την κοπέλα που σας αρέσει. (Απόγνωση)
  • Ρισκάρετε να χάσετε την κοπέλα που σας αρέσει εκφράζοντάς της τα συναισθήματα και τις ερωτικές σας προθέσεις. (Αυτοπεποίθηση)
  • Κρύβετε το ποιος είστε και λέτε ψέματα για το τι πιστεύετε γιατί φοβάστε την κριτική. (Απόγνωση)
  • Δε νιώθετε ντροπή για τις απόψεις σας και την προσωπικότητά σας. (Αυτοπεποίθηση)
  • Καθυστερείτε να επικοινωνήσετε με μια κοπέλα για να φανείτε χαλαροί και να νομίσει ότι είστε κελεπούρι. (Απόγνωση)
  • Καθυστερείτε να επικοινωνήσετε με μια κοπέλα επειδή δεν είναι στις προτεραιότητές σας, ή είστε απασχολημένοι. (Αυτοπεποίθηση)
  • Στέλνετε απανωτά μηνύματα σε μια κοπέλα που ανταποκρίνετε, αλλά φοβαστε να της πείτε να βγείτε για να μη σας απορρίψει. (Απόγνωση)
  • Λέτε σε μια κοπέλα να βγείτε επειδή θέλετε να τη δείτε. (Αυτοπεποίθηση)
  • Ξοδεύετε υπερβολικά πολλά χρήματα για μια κοπέλα που μόλις γνωρίσατε για να σας συμπαθήσει. (Απόγνωση)
  • Κερνάτε φαγητό ή ποτό σε μαγαζί επειδή απολαύσατε πραγματικά την παρέα μιας κοπέλας. (Αυτοπεποίθηση)
  • Αποφεύγετε να φιλήσετε την κοπέλα κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, επειδή φοβάστε ότι θα σας απορρίψει. (Απόγνωση)
  • Κάνετε κίνηση να φιλήσετε την κοπέλα κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, ακόμα και αν αυτή δεν ενδιαφέρεται. (Αυτοπεποίθηση)
  • Εξασκείτε το σώμα και το πνεύμα σας για να σας συμπαθήσουν οι γύρω σας. (Απόγνωση)
  • Εξασκείτε το σώμα και το πνεύμα σας για να χτίσετε μια υγιή και όμορφη ζωή για τον εαυτό σας (Αυτοπεποίθηση)
  • Βλέπετε μια όμορφη κοπέλα και πείθετε τον εαυτό σας ότι δεν είναι για τα δόντια σας, πριν καν τη γνωρίσετε. (Απόγνωση)
  • Βλέπετε μια όμορφη κοπέλα και θέλετε να τη γνωρίσετε βλέποντάς την ως ίση με εσάς. (Αυτοπεποίθηση)
  • Κυνηγάτε μια κοπέλα που δεν ανταποκρίνεται, δε σας σέβεται και ακυρώνει συνεχώς τα ραντεβού σας επειδή φοβάστε ότι θα μείνετε μόνοι. (Απόγνωση)
  • Απομακρύνεστε από μια κοπέλα που δεν ανταποκρίνεται, δε σας σέβεται και ακυρώνει συνεχώς τα ραντεβού σας επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο για εσάς. (Αυτοπεποίθηση)

Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από την συνεχή ανάγκη για προσοχή. Σημασία έχει όμως να κάνετε την αρχή ρωτώντας τον εαυτό σας «Τι θέλω?». Θα νιώσετε ικανοποιημένοι και θα καταλάβετε ότι είναι ένας υγιής τρόπος ζωής.