Skip to main content

Όλοι ξέρουμε ότι οι διάσημοι προβάρουν τον ίδιο βαρετό λόγο τους για να απαντήσουν στις κοινότυπες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να σπάσουν τα όρια της κουβεντούλας και να κάνουν μια συζήτηση και να ξεθάψουν σκοτεινά μυστικά από τους διάσημους.

 

Για να το επιτύχουν αυτό όμως εργάστηκαν σκληρά στο να κατανοήσουν τα κουμπιά του συνομιλητή τους και να τους καταστήσουν ευάλωτους. Είναι μια ικανότητα που εξασκείται μέσα στα χρόνια. Εφόσον το κάνουν αυτοί, εσύ γιατί όχι?

Για παράδειγμα:

  • Έχω καταφέρει να κάνω κοπέλες να μου εκμυστηρευτούν τις πιο τρελές σεξουαλικές εμπειρίες και φαντασιώσεις, μόλις 30 λεπτά μετά τη γνωριμία μας.
  • Έχω κάνει τηλεφωνικό σεξ με γυναίκες που γνωριστήκαμε 2 ώρες πριν και δεν θα τις ξαναέβλεπα ποτέ.
  • Έχω μιλήσει για την εξάρτησή μου από τα ναρκωτικά το πρώτο βράδυ που γνώρισα την μετέπειτα κοπέλα μου.
  • Έκανα τους καλύτερους φίλους όταν μοιράστηκα με αγνώστους την πιο σκοτεινή εκδοχή του μαύρου χιούμορ μου.

Είμαστε προγραμματισμένοι να εμπιστευόμαστε τους άλλους ανθρώπους. Πεθαίνουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Σχεδόν κανείς δε θέλει να εμπλακεί σε μια απλή κουβεντούλα. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να εκφράσουμε ανοιχτά τους εαυτούς μας και να ακούσουμε το ίδιο από αυτούς.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να καλλιεργήσεις το έδαφος και να προσκαλέσεις τους άλλους να συμμετάσχουν. Για να το κάνεις αυτό υπάρχουν δύο τρόποι:

  • Άνεση – Θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα μη – αφοριστικό περιβάλλον όπου οι συνομιλητές σου θα μπορούν να εκφραστούν χωρίς να ντρέπονται.
  • Εμπιστοσύνη – Θα πρέπει να δείξεις ακεραιότητα όντας ευθύς και ειλικρινής. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος διαφωνήσει με τις αρχές και τις απόψεις σου θα μπορεί να νιώσει άνετα να εκφράσει τις δικές του. Όταν οι άλλοι διαισθανθούν ότι λες φανφάρες και προσπαθείς να τους εντυπωσιάσεις τείνουν να απομακρύνονται.

Για να τα καταφέρεις αυτά λοιπόν θα πρέπει να ακολουθήσεις τις εξής οδηγίες.

Μη μειώνεις τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους

Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι προσωπικό μαζί σου γίνεται ευάλωτος. Εκθέτει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή της μάχης, κάτι που μπορεί να είναι τρομακτικό για τους ίδιους. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους κοροϊδέψεις και να τους κάνεις να νιώσουν την απόρριψη.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των φίλων και τα πειράγματά τους?

Αυτό έχει να κάνει συνήθως με τις αντρικές παρέες και όχι τόσο με τις γυναίκες. Επιπλέον, αυτό το κάνουν οι κολλητοί μεταξύ τους, καθώς έχουν αναπτύξει έναν πολύ βαθύ δεσμό φιλίας, οικειότητας και εμπιστοσύνης. Ξέρουν ότι κάνουν πλάκα μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα νοιάζονται ο ένας για τον άλλο.

Όταν όμως γνωρίζεις ένα καινούριο πρόσωπο, δεν έχεις την οικειότητα να συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο.

Αν θέλεις τόσο πολύ να κάνεις πείραγμα σε κάποιον, φρόντισε αυτό να μη βασίζεται σε κάτι σοβαρό. Εγώ θα πείραζα κάποιον για τις προτιμήσεις του σε τηλεοπτικές σειρές, αλλά όχι στην καριέρα του. Επιπλέον, θα έκανα αμέσως μια ερώτηση για να τον κάνω να καταλάβει ότι ήταν ένα απλό αστείο.

Αν χρειαστεί να διαφωνήσεις με κάτι, μην το κρατήσεις μέσα σου. Να είσαι ειλικρινής αλλά ταυτόχρονα ευγενής. Δείξε ότι καταλαβαίνεις και σέβεσαι την αντίθετη άποψη, αλλά ταυτόχρονα διαφωνείς.

Κάνε ειλικρινείς επιδοκιμασίες

Είναι κάτι που αναφέρω συχνά, αλλά πολλοί δε χρησιμοποιούν δυνατά κοπλιμέντα. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε ποθητοί, ελκυστικοί, ενδιαφέροντες, έξυπνοι και αρεστοί. Ένα κοπλιμέντο γεμάτο νόημα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε φοβεροί. Θα πρέπει όμως να είναι αληθοφανές και αυθεντικό, αλλιώς φαίνεται ότι προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε και να κερδίσουμε την αποδοχή του άλλου.

Θα πρέπει να κάνεις ένα σωστό κοπλιμέντο για κάτι που έχει σημασία για εσένα. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσεις γιατί το βρίσκεις τόσο σημαντικό και το επιδοκιμάζεις. Εξηγήσεις του στυλ “απλά τα σπάει”, “είναι γαμάτο” και τέτοια είναι πολύ γενικές και δεν πιάνουν. Πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του “Πολύ χαίρομαι για σένα” και του “Θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να έχει πολύ κουράγιο για να κυνηγήσει τα όνειρα του με τόσο πάθος. Δεν το βλέπεις και πολύ συχνά αυτό. Σε θαυμάζω που μπορείς και το κάνεις”.

Δείξε αληθινό ενδιαφέρον

Όταν μιλάς συνεχώς για τον εαυτό σου, η συζήτηση θα καταντήσει βαρετή και μονότονη. Πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ 2 ή και περισσότερων ατόμων, όπου ο ένας μαθαίνει για τον άλλο.

Πολλοί από τους πελάτες μου έχουν αναφέρει ότι δε νοιάζονται και ιδιαίτερα για το τι έχει να πει ο άλλος. Τους ενδιαφέρει μόνο να πουν τα δικά τους και βαριούνται αφόρητα με οτιδήποτε άλλο.

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι αν κουβαλάς αυτή τη νοοτροπία θα δυσκολευτείς αφόρητα να κάνεις γνωριμίες. Το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να γνωρίσεις κάποιον ακριβώς σαν και ‘σένα, το οποίο δεν εμπίπτει στην πραγματικότητα.

Θα πρέπει στη ζωή σου να έχεις την αίσθηση της διερεύνησης. Θα πρέπει να αναπτύξεις τη δίψα για μάθηση για διαφορετικούς πολιτισμούς, ενδιαφέροντα, χόμπι, προσωπικότητες και συνήθειες. Αυτό θα σε μάθει να μπορείς να χειριστείς την κάθε κατάσταση με ένα σωρό διαφορετικούς ανθρώπους, συν του ότι θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες.

Θα πρέπει να δείξεις στον άλλον ότι ενδιαφέρεσαι να τον γνωρίσεις. Κράτα καλή οπτική επαφή, αλλιώς φαίνεται ότι χαζεύεις. Μίλα με πάθος και ενθουσιασμό. Να είσαι περιγραφικός και να είσαι παρών στη στιγμή, χωρίς να ταξιδεύεις στο κεφάλι σου.

Εμβάθυνε τη συζήτηση σε προσωπικά και “πικάντικα” θέματα

Κανείς δεν πρόκειται να σου πει προσωπικές λεπτομέρειες για τον εαυτό του, εκτός και αν τον ρωτήσεις. Ένας παλιός μου πελάτης ήταν σε ραντεβού με μια κοπέλα, της οποίας ο πατέρας είχε πεθάνει πρόσφατα. Όταν του το ανέφερε, ο ίδιος απάντησε αμήχανα “Λυπάμαι πολύ…” και το άφησε έτσι. Τον ρώτησα και εγώ λοιπόν γιατί δεν είπε κάτι παραπάνω και μου απάντησε “Επειδή ήταν κάτι προσωπικό”.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα!

Μη φοβάσαι να γνωρίσεις τον άλλον σε βάθος, ακόμα και για ευαίσθητα θέματα. Εγώ στη θέση του θα την είχα ρωτήσει “Πώς ήταν ο πατέρας σου? Τι σχέση είχατε? Ποια είναι η πιο ευχάριστη σου ανάμνηση από εκείνον?”. Αν δε ρωτήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν θέλει να συζητήσει επί του θέματος. Είναι κάτι που ανέφερε η ίδια και αν είναι έτοιμη να το συζητήσει τότε επικοινωνείς μαζί της σε πολύ βαθύτερο επίπεδο.

Μη φοβάσαι να πιάσεις αμφιλεγόμενα ή προσωπικά θέματα όπως ο θάνατος, τα ναρκωτικά, οι φοβίες, καθώς και ντροπιαστικές ιστορίες. Επιπλέον, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα πρέπει να κάνεις σεξουαλικές συζητήσεις με τις κοπέλες που σε ενδιαφέρουν. Είναι προτιμότερο να είσαι ευθύς, παρά δειλός – έτσι μαθαίνεις τα όρια του συνομιλητή σου. Άστους να σου πούνε ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μια τέτοια συζήτηση. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι καλές ερωτήσεις.

Ανοίξου και γίνε ευάλωτος

Αν δεν πρόκειται να αποκαλύψεις τον αληθινό σου εαυτό, τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα το κάνει ο συνομιλητής σου? Μη φοβάσαι να μοιραστείς τα μυστικά και τις προσωπικές ιστορίες σου. Ανοίξου συναισθηματικά.

Ένας γνωστός μου διαγνώστηκε πρόσφατα με σχιζοφρένεια. Το παλεύει με νύχια και με δόντια, αλλά αισθάνεται πολύ άβολα για να το συζητήσει. Ένας άλλος φίλος μας αποκάλυψε ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή και ένιωθε εξίσου άβολα γι’ αυτό. Είχε κάποιες ορμονικές διαταραχές, μα ο γιατρός του χορήγησε κάποια φάρμακα τα οποία τον βοήθησαν πάρα πολύ. Εν τέλει, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε να ντραπεί για τίποτα. Αφού το συζήτησε αυτό με τον πρώτο φίλο μας, ο ίδιος ανοίχτηκε και αποκάλυψε το πρόβλημά του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δικά του φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα του προκαλούσαν παραισθήσεις. Το γεγονός ότι το συζήτησε, βοήθησε στο να του χορηγηθούν τα σωστά φάρμακα, τα οποία φέραν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μερικές φορές θα πρέπει να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα για να σε εμπιστευτούν οι άλλοι.

Ρίξε και κανένα μπινελίκι (με το γάντι)

Πρέπει να καταλάβεις ότι το μπινελίκι είναι τέχνη. Μπορεί να δώσει έμφαση, νόημα, χιούμορ και πάθος στις συζητήσεις. Όταν όμως το κάνεις όλη την ώρα, χάνει το νόημά του. Μερικά καλά παραδείγματα είναι όταν κάνεις σχόλια για μια συναρπαστική ιστορία, ή για να κορυφώσεις μια ατάκα.

Αν το χρησιμοποιήσεις σωστά μπορείς να δώσεις χαρακτήρα και βάθος στη συζήτηση. Πολλές φορές βρίζουμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα (όπως μια ενόχληση).

Μη φοβάσαι το «μαύρο» χιούμορ

Οι καλύτεροι κωμικοί ξέρουν πως θα πουν το οτιδήποτε για να μας κάνουν να ξεραθούμε από τα γέλια και ταυτόχρονα να αισθανθούμε ενοχές. Μερικά θέματα περιλαμβάνουν σεξουαλικότητα, φυσικές λειτουργίες, βία, θάνατο, αυτοκτονίες, σεξισμό και ρατσισμό.

Φυσικά και υπάρχει μια καλά καθορισμένη γραμμή. Δε μπορείς να λες ανέκδοτα για τη «μικρή Αννούλα» με κάποιον που γνώρισες 30 λεπτά πριν. Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα μικρή αποδοχή στο μαύρο χιούμορ, ενώ κάποιοι δεν θα το απολαύσουν και καθόλου.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συζητήσεις κοινώς αποδεκτά θέματα και να προχωρήσεις σταδιακά σε πιο αμφιλεγόμενα. Γενικά θέλεις να ξεκινήσεις με κάτι διακριτικό πριν γίνεις πιο πρόστυχος και χυδαίος. Επίσης θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη γνωριμία σας πριν πεις ενός τέτοιου τύπου αστείο.

Μην επιδεικνύεσαι

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γιατροί που χρησιμοποιούν απλή γλώσσα και είναι ευάλωτοι ως προς τους ασθενείς τους είναι οι πιο αγαπητοί. Θέλουμε να νιώθουμε ότι μιλάμε σε κάποιον που είναι στο επίπεδό μας και μας καταλαβαίνει. Αντίστοιχα, αν συμπεριφέρεσαι υπεροπτικά δεν θα θέλει κανείς να συζητήσει μαζί σου. Δείχνεις ότι τους βλέπεις σαν κατώτερους και κρίνεις την κάθε τους κίνηση.

Δε χρειάζεται να εντυπωσιάζεις τους ανθρώπους για να κρύβεις τις ανασφάλειές σου. Αυτοί που είναι αυθεντικά συναρπαστικοί έχουν δυνατή αυτοπεποίθηση και δε χρειάζεται να το αποδεικνύουν. Το αφήνουν να φαίνεται μέσα από τις πράξεις, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους.

Μπορείς να συζητήσεις για τα χόμπι σου και να διηγηθείς συναρπαστικές ιστορίες χωρίς να υπερηφανεύεσαι συνεχώς για τον εαυτό σου. Άσε την αφήγησή σου να μιλήσει για εσένα.

Κόψε την κουβεντούλα. Κάνοντας κανονικές συζητήσεις θα διασκεδάσεις και θα δεις ότι οι συνομιλητές σου θα προθυμοποιούνται να επικοινωνήσουν μαζί σου σε πολύ βαθύτερο επίπεδο.