Skip to main content

Η αφήγηση ιστοριών θεωρείται μία μορφή τέχνης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν μάλιστα γίνεται σωστά, μπορεί να κερδίσει την προσοχή όλου το κόσμου και να κάνει την κοπέλα σου να κρέμεται από κάθε σου λέξη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά:

  • Την κάνεις να χαμογελά και να νιώθει οικεία κοντά σου,
  • Την ελκύεις δείχνοντάς την ποιότητα του χαρακτήρα σου,
  • Επικοινωνείς μαζί της σε πιο προσωπικό επίπεδο και αφήνεις στην άκρη τις περί ανέμων και υδάτων συζητήσεις
  • Την ενθαρρύνεις να ανοιχτεί κι εκείνη απέναντί σου.

Η αφήγησή σου έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα που δημιουργείς. Μπορείς να μιλήσεις για ό,τι θέλεις – τον αγαπημένο σου καθηγητή, μια νέα συνταγή, ή μια περιπέτεια που είχες. Δε χρειάζεται να υπερβάλλεις, ούτε να υποκρίνεσαι προκειμένου να κάνεις εντύπωση.

Βρες το κατάλληλο σημείο από το οποίο θα ξεκινήσεις την αφήγησή σου

Η αφήγησή σου μπορεί να είναι η καλύτερη όλων των εποχών, αλλά θα πρέπει να την ξεκινήσεις όμορφα και διακριτικά. Άκου τα λεγόμενα του συνομιλητή σου και βρες το «άνοιγμα» για να ξεκινήσεις την αφήγησή σου.

Για να το κάνεις αυτό σωστά, απλά κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις και σχολίασε την απάντησή της με κάτι σχετικό. Για παράδειγμα:

  • “Πιστεύεις στα πνεύματα? Εγώ όχι, μέχρι που επισκέφτηκα το εγκαταλελειμμένο ψυχιατρείο της Πάρνηθας!”
  • “Ποιο ήταν το πιο περίεργο φαγητό που έχεις φάει ποτέ σου? Μια φορά, είχαμε φάει με τον αδερφό μου…”
  • “Πόσο τέλειο? Και ‘μένα μ’ αρέσουν τα ταξίδια. Θυμάμαι τότε που είχα πάει στην Αίγυπτο…”
  • “Σου αρέσει να ζωγραφίζεις? Διάβασα ότι ο Bob Ross, πριν ξεκινήσει την εκπομπή του ήταν χειριστής κομπρεσέρ…”

Μπες στο ψητό αμέσως. Αν θέλεις να διηγηθείς το φανταστικό σου ταξίδι στο Τζιμπουτί, ξεκίνα από εκεί. Δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε λεπτομέρειες για το πως πήρες την απόφαση να ταξιδέψεις, τις προετοιμασίες σου και λοιπές βαρετές φανφάρες.

Κράτα τη συζήτηση απλή και σύντομη

Όταν γνωρίζεις για πρώτη φορά μια κοπέλα, περιόρισε το χρόνο των ιστοριών σου στα 2 – 3 λεπτά. Θέλεις να την εξιτάρεις, αλλά ταυτόχρονα θέλεις να την αφήσεις να μοιραστεί και τις δικές της εμπειρίες μαζί σου. Αν έχεις να πεις περισσότερα, φύλαξέ τα για αργότερα όπου θα γνωρίζεστε καλύτερα.

Απόφυγε τις ανούσιες φράσεις
Τα “Εεε” και “Ξέρεις”, είναι σκότωμα σε μια συζήτηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο συχνά τις λένε. Θα πρέπει να ξέρεις ότι αποσυντονίζουν το συνομιλητή σου και δεν τον αφήνουν να προσέξει την ουσία της αφήγησής σου. Ηχογράφησε τον εαυτό σου να διηγείσαι μια ιστορία και παρατήρησε τις ανούσιες λέξεις και φράσεις που πρέπει να κόψεις.

Εξασκήσου ξανά και ξανά μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο που θέλεις.

Εκφράσου με πάθος, ζωντάνια και παραστατικότητα

Αντί να έχεις τα χέρια σου στις τσέπες, χρησιμοποίησε τα για να μεταδόσεις τα συναισθήματά σου. Αυτό σε διευκολύνει να επεκταθείς σε σωματική επαφή όταν χρειαστεί. Καμία κοπέλα δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί σου αν ακούγεσαι βαρετός. Η μονοτονία καταντάει πληκτική και κάνει το συνομιλητή σου να χασμουριέται. Χρησιμοποίησε σωστές αυξομειώσεις τον τόνο και την ταχύτητα της φωνής σου για να δώσεις έμφαση όπου χρειάζεται.

Δημιούργησε μια εικόνα με τα συναισθήματα και τη φαντασία σου

Οι περισσότεροι άντρες που προσπαθούν να διηγηθούν μια ιστορία καταλήγουν να μιλούν με τη λογική με αποτέλεσμα να ακούγονται σαν εγκυκλοπαίδειες. Αυτό ναι μεν σε βοηθάει να πεις άμεσα αυτό που θες, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσει καμία ατμόσφαιρα.

Για παράδειγμα:

Εκλογικευμένη Αφήγηση

“Βρίσκομαι λοιπόν μπροστά από τις πυραμίδες και περιμένω μπω. Ήταν μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά άξιζε τον κόπο μόλις έφτασα στην κορυφή. Το δωμάτιο του Φαραώ ήταν μικρότερο απ’ όσο περίμενα, αλλά ήταν ωραίο όπως και να ‘χει”.

Θα πρέπει να μιλάς με τα αισθήσεις σου και να αφήσεις απ’ έξω τις αχρείαστες λεπτομέρειες. Τι είδες, τι άκουσες, ποιες μυρωδιές κατάλαβες, πως ένιωσες εκείνη τη στιγμή? Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να γίνεις περιγραφικός και να την κάνεις να αισθανθεί πως ήταν εκεί.

Διάβασε τώρα την

Περιγραφική συναισθηματική αφήγηση

“Ένιωσα απίστευτο δέος όταν βρέθηκα μπροστά σε αυτά τα κτηνώδη κατασκευάσματα. Ένιωθα μικροσκοπικός, αλλά έτρεμα από τον ενθουσιασμό. Μόλις μπήκα μέσα έπρεπε να συρθώ σε ένα πλήθος διαδρόμων για να φτάσω στο δωμάτιο του Φαραώ. Στην αρχή δεν το πίστευα ότι ήταν τόσο μικρό και έπαθα κλειστοφοβία. Αν αυτό ήταν το δωμάτιο ενός βασιλιά, τότε αισθάνομαι πολύ καλύτερα στην εστία του Πανεπιστημίου μου”.

Δώσε της πάτημα να συμμετάσχει στη συζήτηση

Μια μονόπλευρη αφήγηση καταντάει βαρετή. Προσπάθησε να την κάνεις διαδραστική, έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει και ο συνομιλητής σου. Κάνε απλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της αφήγησής σου και δώσε πάτημα στο συνομιλητή σου να μπει σε αυτή.

Για παράδειγμα:

  • “Ποιο είναι το ωραιότερο μέρος που έχεις πάει?”,
  • “Είχες πάθει και εσύ ψύχωση με τις πυραμίδες όταν ήσουν μικρή?”,
  • “Με είχε πιάσει τρέμουλο από τη συγκίνηση. Το έχεις πάθει ποτέ?”,
  • “Συνειδητοποίησα ότι είμαι κλειστοφοβικός. Παθαίνεις και ‘σύ το ίδιο?”.

Κλείσε την αφήγηση με μια σύντομη ανακεφαλαίωση

Οι αφηγήσεις σου θα πρέπει να έχουν σκοπό. Χρησιμοποίησέ τις για να διασκεδάσεις το συνομιλητή σου, ή να μεταδόσεις μια πολύ δυνατή εμπειρία. Όταν ανακεφαλαιώνεις θα πρέπει να θυμάσαι: Τι διασκεδαστικό είχε αυτή η ιστορία? Γιατί ήταν τόσο σημαντική για εσένα? Έμαθες κάτι από όλο αυτό? Πώς σε επηρέασε?

Η ίδια σου η ζωή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι καλύτεροι αφηγητές εξασκούνται καθημερινά για να μπορέσουν να μετατρέψουν ένα βαρετό γεγονός σε μια συναρπαστική ιστορία.