10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς σχετικά με την απιστία

Η απιστία είναι μία συμπεριφορά που συχνά βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα πρότυπα σκέψης και λογικής. Ενώ η απιστία είναι, δυστυχώς, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, δεν συνηθίζουμε να μιλάμε αρκετά για την ψυχολογία πίσω από το γιατί οι άνθρωποι την επιλέγουν.

Σύμφωνα με τον Dr. Josh Klapow δεν υπάρχει ένας μοναδικός λόγος ή τρόπος για να απιστήσεις σε μια σχέση. Ωστόσο, υπάρχει μία συλλογή από πολύ ξεχωριστά ψυχολογικά μοτίβα που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν. Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει αυτά τα μοτίβα με τα χρόνια και έχουν βρει ορισμένες εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους.

Μπορεί να φοβούνται τη σύγκρουση

Ένας άπιστος σύντροφος μπορεί να στραφεί στην απιστία απλά για να αποφύγει έναν καυγά με τον σύντροφό του. Ξέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, αλλά δεν ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν σε βάθος, οπότε η απιστία είναι μία διέξοδος.

Μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν την οικειότητα

Για μερικούς, η απιστία είναι ένας τρόπος να θέσουν μία συναισθηματική απόσταση, ειδικά εάν τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Ίσως πάλι και να φοβούνται να έρθουν κοντά επειδή έχουν πληγωθεί στο παρελθόν. Μέσω της απιστίας κερδίζουν χρόνο για να αποφασίσουν πώς να χειριστούν τη σχέση σας όταν τα πράγματα γίνονται σοβαρά.

Μπορεί να βλέπουν την απιστία ως τρόπο δικαίωσης

Εάν πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους έχει κάνει κάποιο λάθος, μπορεί να δουν την απιστία ως έναν τρόπο να αισθανθούν δικαιωμένοι. Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και το θυμό τους, πνίγουν τα συναισθήματά τους στην απιστία και έτσι πατσίζουν.

Μπορεί να θέλουν να εξερευνήσουν την πολυγαμία

Μερικοί άπιστοι απλά διαφωνούν με τον θεσμό της μονογαμίας και μπορεί να θέλουν απλά να εξερευνήσουν άλλες συνθήκες όπως οι ελεύθερες σχέσεις, την πολυσυντροφικότητα ή άλλες υβριδικές καταστάσεις πριν απατήσουν. Συχνά οι άπιστοι έχουν μία δυσαρέσκεια για τους κανόνες και τα πρέπει και έτσι απατούν προκειμένου να δείξουν στον εαυτό τους ότι κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει.

Πρέπει να διαβάσεις  Τι προκαλεί την προσκόλληση στις σχέσεις;

Αναζητούν υποστήριξη στα προβλήματά τους

Μερικές φορές, η απιστία αποτελεί μέσο ανάκτησης της αυτοκυριαρχίας και του αυτοελέγχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρόλο που οι άνθρωποι αισθάνονται πως όλα έχουν τελειώσει, δεν θέλουν να βάλουν τέλος στη σχέση, για διάφορους λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απιστία μπορεί να αποτελεί σημείο ασφάλειας και ηρεμίας ή και μία παράδοξη προσπαθεί να σώσει τη σχέση του.

Μπορεί να αναζητούν ερωτικές συγκινήσεις

Κάποιοι ίσως να έχουν ανάγκη να αναζητήσουν νέες εμπειρίες. Για μερικούς, η απιστία αφορά μόνο την ερωτική επαφή, ειδικά αν αυτή δεν ικανοποιείται μέσα στη σχέση. Αυτό σημαίνει πως είναι σωματικό και μόνο.

Εκμηδενίζουν τις πράξεις τους

Συχνά βρίσκουν τρόπους να εξορθολογήσουν τη συμπεριφορά τους, ελαχιστοποιώντας την ενοχή τους και την αίσθηση ότι κάνουν λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, σε μία ενδεχόμενη αντιπαράθεση, μπορεί να έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν τους εαυτούς τους ότι δεν φταίνε. Ουσιαστικά, είναι ένας αμυντικός μηχανισμός.

Μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να είναι ναρκισσιστές

Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι απατούν από ανάγκη για επιβεβαίωση, γιατί απλά διακατέχονται από μία συνεχή ανάγκη για προσοχή. Και μία απιστία τους το προσφέρει σίγουρα.

Μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τον εαυτό τους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σχέση λειτουργεί μία χαρά. Αλλά η απιστία συμβαίνει. Οι άπιστοι δεν θέλουν απαραίτητα να χωρίσουν, ωστόσο αισθάνονται ανικανοποίητοι και αναζητούν νέες εμπειρίες μέσω παράλληλων σχέσεων.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς θα συγκρατήσεις τα νεύρα σου κατά τη διάρκεια ενός έντονου καυγά

Προσπαθούν να μην πληγώσουν τον σύντροφό τους

Οξύμωρο και παράδοξο, αλλά μερικές φορές, η ιδέα ενός διαζυγίου ή ενός χωρισμού μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω της απιστίας.

Για όποιον λόγο κι αν επιλέγουν να απιστήσουν, τελικά καταφέρνουν και χρησιμοποιούν την ψυχολογία τους και τη λογική τους για να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν τις πράξεις τους.

featured photo: ©pexels/@Pixabay

Danai Gerasi
Danai Gerasi
Από μικρό κοριτσάκι το γράψιμο αποτελούσε πάντα για εμένα μία διέξοδο…. ένα καταφύγιο για να κρυφτώ, αλλά και να εκφράσω τις σκέψεις μου. Λατρεύω τις απλές καθημερινές στιγμές, τρελαίνομαι να περνάω χρόνο με μικρά παιδιά και να γίνομαι ένα με αυτά και θεωρώ ότι είμαι ζωντανή όταν χορεύω. Θα ήθελα να ζω σε ένα σπίτι με τεράστιο κήπο, πολλά λουλούδια και έναν μικρό αμπελώνα, κάπου στην επαρχία της Ιταλίας. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις για τον ουρανίσκο μου, λατρεύω την αίσθηση της θάλασσας όταν με αγκαλιάζει, μπορώ να ερωτευτώ παράφορα ένα ζευγάρι παπούτσια και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία, μουσική και αρώματα.

Γιατί δεν πρέπει να ντρέπεσαι για τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις

Η φαντασίωση μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό σου. Η φαντασία μας τρέχει καθημερινά και πολύ καλά κάνει γιατί αλλιώς η καθημερινότητα θα...

Τι μπορείς να μάθεις από έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός μπορεί να σε μάθει να τα δεις αλλιώς. Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο ευχάριστο πράγμα στον...

Ο Ταύρος και άλλα 4 ζώδια που κρύβουν με μεγάλη επιτυχία τα συναισθήματά τους

Εάν είσαι εσωστρεφής ή κάποιος αρκετά ντροπαλός, σίγουρα γνωρίζεις το πόσο δύσκολο είναι να ανοιχτείς σε κάποιον. Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εκφράζουν...

Τι λέει το ζώδιο της Αφροδίτης μας για το ποιοι και πώς είμαστε σε μια σχέση;

Ένας οδηγός για το ποιοι είμαστε σε μια σχέση και γενικά στα ερωτικά μας, ανάλογα με το ζώδιο της Αφροδίτης μας. Αφροδίτη στον Κριό Οι άνθρωποι...

Το dating μετά τα 40

Το dating μετά τα 40 μπορεί και να είναι μια απόλυτα ευχάριστη εμπειρία. Τι κι αν έφτασες τα 40, τα προσπέρασες και συνεχίζεις ακάθεκτ@ και...

Τα είδη σεξ που δεν περιλαμβάνουν σεξ

Το σεξ μπορεί να γίνει και χωρίς να κάνεις σεξ. Το σεξ υπάρχει στις ζωές μας και μάλιστα σε πληθώρα τύπων και ποικιλία στάσεων. Ωστόσο,...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]