4 λάθος λόγοι για να παντρευτείς

Ο γάμος λένε πως αποτελεί σύμβολο ευημερίας και σταθερότητας. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι ένας ευτυχισμένος γάμος είναι ο στόχος μετά τα 30 και πως αυτός μπορεί να οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλοί από εμάς αρκεί να νιώθουμε ώριμοι, να έχουμε σταθερή δουλειά ή να είμαστε βαθιά ερωτευμένοι για να σκεφτούμε το επόμενο βήμα σε μία σχέση. Σε κάποιους αρκεί μία αρμονική συγκατοίκηση και οι κοινοί στόχοι ζωής.
Ο καθένας από εμάς έχει και διαφορετικά κριτήρια για να πάρει μία τέτοια απόφαση και #nojudge. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι αντικειμενικά λάθος λόγοι για να υπογράψεις τη ληξιαρχική πράξη γάμου και σ αυτούς δεν περιλαμβάνεται το ότι μέσα σε τρεις μήνες πιστεύεις ότι βρήκες το άλλο σου μισό (γιατί μπορεί και να συμβεί)
Ποιοι είναι όμως οι βασικότεροι λάθος λόγοι για να προχωρήσει κανείς σε έναν γάμο;

Μεγάλωσα, δεν θέλω να γεράσω μόνος μου

Ο συγκεκριμένος λόγος είναι στενά συνδεδεμένος συνήθως με τις αντιλήψεις των γονέων μας, οι οποίοι πολλές φορές μας πιέζουν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της σχέσης μας. Κάποια ζευγάρια μάλιστα παντρεύονται για να ξεφύγουν από την τοξικότητα που εισπράττουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ κάποια άλλα προχωράνε στο επόμενο βήμα ώστε να φαίνονται ‘φυσιολογικοί’ σε μια κοινωνία όπου η μοναξιά και η αντισυμβατικότητα είναι συνώνυμα συνήθως της δυσλειτουργικότητας. Όχι όμως. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν για τους σωστούς λόγους. Αφού ένας γάμος προϋποθέτει να χαρακτηρίζεται η σχέση από το αίσθημα της ευτυχίας, της ελευθερίας και της ενότητας.

Αν παντρευτώ θα νιώσω ασφάλεια με τον εαυτό μου

Αν ψάχνεις να βρεις την αξία σου στα μάτια ή μέσα από την ζωή του/της συντρόφου σου, τότε θα χρειαστεί πρωτίστως να αναθεωρήσεις τα προσωπικά σου θέλω και ύστερα την επισημοποίηση ενός γάμου, καθώς σε αυτή την περίπτωση δύσκολα ένας γάμος θα καταφέρει να ευδοκιμήσει. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί προσωπική υπόθεση και χρειάζεται πολύ εσωτερική δουλειά. Καλλιέργησε λοιπόν σε ατομικό επίπεδο τις ανάγκες σου και ύστερα δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και μέσα στη σχέση σου.

Θέλω να προλάβω τον χρόνο, οι φίλοι μου παντρεύονται

Τι ακριβώς κυνηγάς όμως; Τα χρόνια πάντα θα περνάνε και ο χρόνος πάντα θα τρέχει. Και λοιπόν;
Δεν είναι λίγοι όσοι δυστυχώς επιλέγουν να πορεύονται σύμφωνα με τη μάζα. Αν για παράδειγμα ο/η κολλητός ή κολλητή σου, ακόμα και ο περίγυρος σιγά σιγά αποφασίζουν να παντρευτούν ή ακόμα και αν έχουν ήδη παντρευτεί, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνεις μόνος ή μόνη, ούτε και ότι έχεις αργήσει για κάτι. Ο καθένας πορεύεται ατομικά αλλά και μέσα σε μια σχέση στον δικό του προσωπικό ρυθμό και με τον ολοκληρωτικά δικό του τρόπο. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως αν όντως ο γάμος είναι μια επιλογή που σας ταιριάζει και που επιθυμείς, τότε θα σε βοηθήσει και να ευδοκιμήσετε από κοινού.
Αν από την άλλη πλευρά αυτό δεν είναι κάτι που πραγματικά σας εκφράζει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τότε απλά μην το κάνετε. Άλλωστε, κανείς ποτέ δεν κατάφερε τίποτα με τη βιασύνη.

Θέλω να δημιουργήσω την οικογένεια που στερήθηκα

Μπορεί τα παιδικά σου χρόνια και τα οικογενειακά σου βιώματα να μην υπήρξαν τα ιδανικά ή τα πιο ευχάριστα. Μπορεί να επιζητάς να σβήσεις τις αρνητικές σου αναμνήσεις μέσα από τη δική σου ‘’ιδανική’’ μελλοντική οικογένεια. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ ωραίο και τιμητικό εκ μέρους σου. Δεν αποτελεί όμως σε καμία περίπτωση μια σωστή βάση.
Η διαχείριση των παιδικών σου τραυμάτων καλό θα ήταν να αποτελέσει το πρώτο και πιο βασικό σου μέλημα. Επιπλέον, η βοήθεια ενός ειδικού Ψυχικής Υγείας θα ήταν πολύτιμη και σίγουρα σημαντικά ελπιδοφόρα, καθώς θα σε διευκόλυνε να θέσεις τα θεμέλια μιας πιο απελευθερωμένης ζωής, απαλλαγμένης από εκείνες τις αρνητικές αναμνήσεις του παρελθόντος που θέλεις να σβήσεις. Και αν θες τη γνώμη μου, ο σκοπός σου δεν θα πρέπει να είναι να χρησιμοποιήσεις τον γάμο ως ένα βοήθημα για να επουλωθείς. Ο γάμος θα πρέπει (αν και εφόσον σε εκφράζει) να αποτελεί για σένα ένα ‘σκαλοπάτι’ για να δημιουργήσεις την οικογένεια που ονειρεύεσαι για τους σωστούς λόγους. Και μόνο.
Κλείνοντας, επέλεξα να μοιραστώ μαζί σου μια σπουδαία -και πια κλασική- ερώτηση του Φρίντριχ Νίτσε και ελπίζω να σε προβληματίσει ευχάριστα:
“Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να συζητάς καλά με αυτό το πρόσωπο και στα γεράματα σου; Όλα τα άλλα σε έναν γάμο είναι μεταβατικά“.

Πηγή: Savoir Ville

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να “ρίξεις” έναν άντρα που σου αρέσει: Ο απόλυτος τρόπος για να τον κατακτήσεις!
Πρέπει να διαβάσεις  Να μην αλλάζεις για κανέναν που θέλει να σ' αλλάξει

featured photo: ©pexels/@İbrahim Hakkı Uçman

Kelly Seferou
Kelly Seferou
Ονομάζομαι Κέλλυ Σεφέρου και είμαι πτυχιούχος Ψυχολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ψυχολογίας Υγείας. Επιλογή που αποτελεί μονόδρομο και ο μόνος δρόμος που με οδηγεί κυριολεκτικά παντού. Για την ιστορία, μετεκπαιδεύτηκα στις Διατροφικές Διαταραχές σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στη Δημιουργική Γραφή. Στο παρόν, συνεχίζω να επιμορφώνομαι, παρακολουθώντας σεμινάρια. Κάποιο από αυτά είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους και οικογένειας» του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστήμιου Αθηνών. Θα με βρεις να περιπλανιέμαι γύρω από δύο διαμαντάκια. Το ένα είναι κυριολεκτικά η τέχνη του κοσμήματος (family comes first) και το άλλο πρόκειται για διαμαντάκι συγγραφικό (inner need above all). Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για πολύ μελάνι, και ακόμα πιο πολύ ενδοσκόπηση. Στα κόκκινα όμως. Κάτι σαν το Couplegoals. Εδώ θα ξετυλίξουμε μαζί το κόκκινο αυτό κουβαράκι. Θα ανακαλύψουμε όσα λέγονται και κυρίως όσα δεν λέγονται. Θα μιλήσουμε για σχέσεις, ερωτικά διλήμματα και θέματα ερωτικής φύσεως που επηρεάζουν το ‘μέσα’ μας αλλά και το ‘έξω’ μας. Τώρα πες μου αλήθεια, αναρωτιέσαι και εσύ τι νόημα θα είχε η ζωή χωρίς τον έρωτα; Αν δεν είμαι η μόνη, αν το ψάχνεις και εσύ και αν οι σχέσεις σου αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο ενδιαφέροντος και αναζήτησης, υπόσχομαι να εξαντλήσουμε μαζί όλα τα πιθανά σενάρια. Να πάθουμε, να μάθουμε και σίγουρα να ερωτευτούμε! Και που ξέρεις; Ίσως να γράψουμε μαζί μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αγάπης!

Τα σημάδια που δείχνουν πως η σχέση σου είναι σχέση εξάρτησης

Η σχέση εξάρτησης –όπως και οι εξαρτήσεις από ουσίες- βασίζεται στα πολλά συναισθήματα που σου δημιουργεί. Ντοπαμίνη και ενδορφίνες, απελευθερώνονται κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ακόμα...

Γιατί δεν μπορείς να ξεχάσεις τον πρώτο σου έρωτα;

Αυτοσχέδια ποιήματα, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, αποξηραμένα πλέον λουλούδια και λούτρινα αρκουδάκια. Όλα ενθύμια εκείνου ή εκείνης, καταχωνιασμένα στο παλιό κουτί με τα υπέροχα αναμνηστικά σου....

Γιατί το να είσαι single έγινε ξαφνικά ταμπού;

Έχουμε ‘’προγραμματιστεί’’ από πολύ μικρή ηλικία να αναζητούμε το ζευγάρι μας. Το άλλο μας μισό όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν. Κι έχει ριζώσει τόσο βαθιά...

4 σημάδια ότι βγαίνεις με έναν ψεύτη και πώς να τα εντοπίσεις

Στην αρχή μίας γνωριμίας, πριν ακόμη γίνει σχέση, υπάρχουν αρκετές αναστολές και αμφιβολίες που συχνά μας κρατούν πίσω. Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε είναι περιορισμένες...

Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος για το κάθε ζώδιο

Έφτασε και ο τελευταίος μήνας αυτού του χρόνου, ο μήνας που για πολλούς είναι ο ιδανικός για να θέσουν νέους στόχους αλλά και για...

Τα 5 πιο αποτελεσματικά πράγματα για να κάνεις μετά από έναν καυγά ώστε να ηρεμήσεις

Οι καυγάδες είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνουν σε κάθε σχέση. Σίγουρα όμως μπορούν να γίνουν ψυχοφθόροι, ειδικά όταν είναι συχνοί. Κι επειδή πάνω στα νεύρα...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]