Skip to main content

Η απιστία δεν είναι ένα φαινόμενο οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στη σημερινή εποχή. Φαίνεται ωστόσο ότι στις μέρες μας παίρνει αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Οι έρευνες που πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα της απιστίας φανερώνουν ότι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και τα δύο φύλα δεν μένουν απόλυτα πιστά στη σχέση του ή στο γάμο τους. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό της ανδρικής απιστία είναι σταθερά μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που παρατηρείται ανάμεσα στις γυναίκες, βρισκόμενο συγκριτικά στις περισσότερες από αυτές περίπου στο διπλάσιο.

Γιατί οι άνδρες είναι περισσότερο άπιστοι;

Παλαιότερες έρευνες συνέδεαν τα μεγάλα ποσοστά ανδρικής απιστίας με την έλλειψη αυτοέλεγχου. Νεότερες έρευνες ωστόσο φαίνεται ότι φέρνουν καινούργια στοιχεία στο φως καταρρίπτοντας την παραπάνω άποψη. Σύμφωνα με αυτές και στα δύο φύλα το παραπάνω χαρακτηριστικό – ο αυτοέλεγχος, δεν φαίνεται να διαφέρει. Αυτό το οποίο διαφοροποιεί τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο ζήτημα της απιστίας είναι στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές.

Είναι τελικά όλοι οι άνδρες άπιστοι;

Όχι φυσικά. Αν δει κανείς το ποτήρι της ανδρικής απιστίας από την ανάποδη παραπάνω από τους μισούς άνδρες παραμένουν πιστοί στη σχέση ή το γάμο τους. Με άλλα λόγια ακόμα και με τις πιο απαισιόδοξες έρευνες το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών είναι πιστό.

Αν όμως η απιστία είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνδέεται με την προδιάθεση που απορρέει από το φύλο τι είναι αυτό που διακρίνει αυτούς που βρίσκονται από τη μία και από την άλλη πλευρά της γραμμής;

Αν κανείς παρομοιάσει τη γενετική προδιάθεση των ανδρών για απιστία με μία σφαίρα με ποιο ακριβώς τρόπο αυτή πυροδοτείτε;

Η ψυχολογία της ανδρικής απιστίας

Σε αρκετές περιπτώσεις η απιστία δεν είναι προσχεδιασμένη, αντίθετα έρχεται ως αποτέλεσμα μίας σειράς τυχαίων γεγονότων. Αν και αυτή η σειρά ασφαλώς και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος δεν αποτελεί στην πραγματικότητα την βασική αιτία που οδηγεί στην απιστία.

Πριν προχωρήσουμε στους λόγους για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να απιστήσει, θεωρούμε φρόνιμο να ρίξουμε μια ματιά στον κοινωνικό του ρόλο διαχρονικά, αλλά και στις απαιτήσεις τις οποίες φαίνεται ότι έχει η σημερινή κοινωνία από αυτόν καθώς μέσα από αυτά δημιουργείται ένα αρκετά ικανοποιητικό ψυχολογικό υπόβαθρο που συνδέεται με την ανδρική απιστία και τα αυξημένα ποσοστά της.

Έτσι σε διαχρονικό επίπεδο το ανδρικό φύλο συνδέεται κοινωνικά με τα χαρακτηριστικά της δύναμης και της κυριαρχίαςτο αρσενικό άλφα θα έλεγε κανείς μέσα σε μία αγέλη, δύο χαρακτηριστικά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται συνώνυμα του αρσενικού στοιχείου και τα οποία μπορεί κανείς να πει ότι σε ένα βαθμό συρρικνώνονται μέσα από τη δέσμευση. Ανεξάρτητα λοιπόν από τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δυσφορία – μέσω του οποίου συγκεκριμενοποιείται και η αιτία της απιστίας, η απιστία ικανοποιεί την ανάγκη του να νοιώσει δυνατός και κυρίαρχος, ιδιαίτερα αν η σχέση ή ο γάμος του δεν τον ικανοποιούν απόλυτα.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται από τις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις που προβάλλει η σύγχρονη κοινωνία ως προς το αντρικό πρότυπο, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στο αίσθημα της ανεπάρκειας το οποίο προσπαθεί να καλύψει η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης μέσω της απιστίας.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι άνδρες εκφράζουν τα συναισθήματά τους πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις γυναίκες. Για αυτό το λόγο η πίεση είτε εσωτερική, είτε εξωτερική, από το κοντινό- σύντροφος, ή ευρύτερο – κοινωνικό, περιβάλλον είναι πολύ πιο έντονη για αυτούς.

 

Οι κυριότεροι λόγοι που ωθούν έναν άνδρα στην απιστία

Η παραπάνω αιτία είναι δυνατόν να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές και συνδέεται με προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη σχέση ή το γάμο. Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι απαραίτητο πάντα ότι σχετίζονται με το άτομο το οποίο υφίσταται την απιστία, καθώς μπορεί να συνδέονται είτε με την ίδια την προσωπικότητα του άντρα και τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει, είτε με την προσωπικότητα της γυναίκας, είτε συνηθέστερα με την προσωπικότητα και των δύο συντρόφων και την έλλειψη χημείας μεταξύ τους.

  1. Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του η δέσμευση

Πρόκειται για τον άντρα ο οποίος είναι πολυγαμικός από πεποίθηση και δεν θέλει να αλλάξει την αίσθηση της ελευθερίας του με την αγάπη και την συντροφικότητα μιας σχέσης.

  1. Είναι ο ίδιος ανασφαλής

Για αυτόν η απιστία είναι ξεκάθαρα ένας τρόπος να νοιώσει καλύτερα παραμερίζοντας για λίγο τα δικά του συναισθήματα ανασφάλειας.

  1. Απόδραση από την πίεση της καθημερινότητας
  2. Νοιώθει ότι η σύντροφός του τον υποτιμά και τον παραγκωνίζει

 

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα αργήσει να βρει μία άλλη γυναίκα που θα του δείξει το θαυμασμό που έχει ανάγκη.

  1. Το σεξ στη σχέση ή τον γάμο δεν τον ικανοποιεί
  2. Παλαιότερο ψυχολογικό τραύμα

Πληγές του παρελθόντος δεν τον αφήνουν να δοθεί ολοκληρωτικά σε ένα άλλο πρόσωπο.

  1. Για λόγους εκδίκησης

Διάβασε ακόμα περισσότερα άρθρα για την απιστία εδώ

ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος/α φθάνει στην απιστία. Μάθε περισσότερα εδώ

Ποια Ζώδια Είναι Τα Πιο Πιστά; Διάβασε το άρθρο