Skip to main content

Έχω μια φίλη όπου σε κάποια στιγμή της ζωής της τα είχε όλα. Μια υπέροχη δουλειά, πτυχία πανεπιστημίων και έναν υπέροχο συγκάτοικο. Στα 22 της και ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ξαφνικά, έχασε τη δουλειά της και δε μπορούσε να βρει άλλη. Οι συνθήκες οδήγησαν σε μεγάλη πτώση της αυτοπεποίθησής της με αποτέλεσμα να κοιτάει άντρες με τους οποίους δεν θα ασχολιόταν υπό άλλες περιπτώσεις.

Και τότε συνέβη το αναπόφευκτο. Τα έφτιαξε με έναν άνθρωπο που χρησιμοποιούσε λεκτική βία και έκανε απρεπή τηλεφωνήματα στη μέση της νύχτας, όντας μεθυσμένος. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι δεν τη θεωρούσε καν κοπέλα του. Η φίλη μου, έχοντας βρεθεί σε πολύ ευάλωτη θέση, προτιμούσε το κάτι από το τίποτα. Καθώς επικεντρωνόταν στον απαράδεκτο αυτό τύπο, ξεχνούσε την κατάντια της. Εστιάζοντας στην άθλια συμπεριφορά του μπορούσε να λέει ότι η ίδια είναι καλύτερος άνθρωπος.

Η ιστορία προφανώς και δεν κατέληξε καλά. Η φίλη μου δεν κατάφερε ποτέ να μετατρέψει αυτό τον αλήτη στον πραγματικό άντρα που νόμισε πως είδε μέσα του. Αντίθετα, της έδειξε τον πραγματικό του εαυτό, αφήνοντάς την γεμάτη ανασφάλειες, ζήλια και απαιτητικότητα.

Όταν βρίσκεσαι σε μια ευάλωτη στιγμή της ζωής σου, τότε γίνεσαι ακόμα πιο ευάλωτη στους άντρες που δεν είναι καλοί για εσένα.

Αυτοί οι άντρες είναι που σε κάνουν να γίνεσαι ζηλιάρα, απαιτητική και ανασφαλής.

Αυτοί είναι οι άντρες που σε κάνουν να μη νιώθεις αρκετά ελκυστική, περιπετειώδης και συναρπαστική.

Αυτοί είναι οι άντρες που σε κάνουν να αμφισβητείς για τον εαυτό σου και καταλήγουν να είναι επικίνδυνοι.

Επικίνδυνοι για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.

Καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες σου, καθώς εσύ κρεμιέσαι πάνω τους νομίζοντας ότι θα τους μετατρέψεις στον κύριο Τέλειο.

Τελικά, το μόνο που έχεις καταφέρει είναι να πέσεις στα πατώματα, με μια κατεστραμμένη αυτοπεποίθηση και δε μπορείς να σηκωθείς με τίποτα. Νομίζοντας ότι μπορείς να δαμάσεις έναν κακό άντρα εξανεμίζεις τις πιθανότητές σου να γνωρίσεις έναν καλό.

Όταν συνηθίζεις έναν άντρα να σου φέρεται χωρίς σεβασμό, λέγοντάς σου πως δεν είσαι ελκυστική, ζητώντας σου λεφτά και μειώνοντάς σου συνεχώς τότε δημιουργείς μια αρρωστημένη νοοτροπία. Αρχίζεις να πιστεύεις πως αυτό είναι το κανονικό και νομίζεις πως πρέπει να κερδίσεις την αγάπη του.

Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα θα σου μάθω πως θα πρέπει να σου συμπεριφέρεται ένας σωστός, πραγματικός άντρας.

Πριν πεις το οτιδήποτε, όχι δεν ανεβάζω τις απαιτήσεις μου στο έπακρο. Απλά αναφέρω τους τρεις βασικούς κανόνες που ακολουθεί κάθε αυθεντικός gentleman.

1. Θα σου κάνει κοπλιμέντα

Ένας καλός άντρας σε βρίσκει υπερβολικά ελκυστική. Μπορεί να σε βρίσκει πιο ελκυστική και από την αγαπημένη του διασημότητα. Ξέρει ότι είσαι μια κανονική κοπέλα, μα στα μάτια του λάμπεις και δεν έχει να κάνει με το μακιγιάζ, τα ρούχα, ή τα μαλλιά σου.

Έχει να κάνει με ‘σένα.

Αν ένας άντρας σου κάνει πειράγματα, μην ανησυχείς. Προσπαθεί να σε ρίξει βρίσκοντας “κενά” στην αυτοπεποίθησή σου.

2. Θα θέλει να σε φροντίζει

Άκουσα πρόσφατα ότι μια φίλη μου έκανε σχέση με ένα μεγαλύτερο άντρα. Είναι μια ανύπαντρη μητέρα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο εξωτερικό, ενώ ο σύντροφός της είναι 20 χρόνια μεγαλύτερος με μεγάλη καριέρα. Της είπε πως η φιλοσοφία του βασιζόταν στην ισότητα όλων, αντρών – γυναικών, πλούσιων – φτωχών. Στην πραγματικότητα, αυτή του η φιλοσοφία είναι που τράβηξε τη φίλη μου. Στη συνέχεια, μετακόμισαν μαζί και κατάλαβε τι εννοούσε με αυτά που έλεγε. Ισότητα γι’ αυτόν σήμαινε απόλυτη οικονομική ανεξαρτησία. Αυτός είχε τα λεφτά του και αυτή τα δικά της.

Όταν όμως η φίλη μου πάλευε με νύχια και με δόντια να ταΐσει το παιδί της, αυτός αρνιόταν να τη βοηθήσει. Ακόμα και όταν έχασε τη δουλειά της και δεν ήξερε τι να κάνει, αυτός δεν εξέφρασε καμία γνώμη. Ο ίδιος πίστευε πως μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε πιο δυνατοί και μαθαίνουμε από τις αδυναμίες μας. Έτσι, αν τη βοηθούσε, θεωρούσε πως την στερεί την ευκαιρία να προοδεύσει.
Μπορεί η φιλοσοφία του τύπου να έχει κάποια καλά σημεία, αλλά δεν ήταν ο δάσκαλός της. Ήταν ο σύντροφός της με τον οποίο αυτή είχε σχεδιάσει το μέλλον τη.

Σε όλους μας πλέον, ήταν σαφές ότι ο άντρας αυτός δεν ήθελε σχέση, αλλά μια συγκάτοικο.

Ένας άντρας που θέλει να σχεδιάσει και να μοιραστεί το μέλλον του με μια γυναίκα θέλει να τη φροντίζει. Ακόμα και αν δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, θέλει να κάνει όλα αυτά τα μικροπράγματα που μπορεί για να βοηθήσει την αγαπημένη του. Του αρέσει να είναι στην υπηρεσία της και να υποστηρίζει τα όνειρά της με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί.

3. Θα βάλει τα δυνατά του

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη, λέμε κουβέντες που πληγώνουν το σύντροφό μας και κάνουμε χαζομάρες για τις οποίες μετανιώνουμε στο τέλος. Ένας άντρας, όμως, που θέλει να κάνει τη σχέση του να δουλέψει, παλεύει γι’ αυτήν. Μπορεί να μην του είναι εύκολο και να πρέπει να βγει από την άνεσή του, αλλά θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Θα κάνει όλα εκείνα που ελπίζει πως θα σε κάνουν ευτυχισμένη και θα κάνει το καλύτερο για τους δυο σας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε αρκετό, ή ότι θα είναι αυτό που νομίζεις εσύ καλύτερο. Αλλά ένας καλός άντρας προσπαθεί, ανεξάρτητα αν θα πετύχει ή θα αποτύχει. Γιατί το κάνει αυτό?

Γιατί πολύ απλά, δεν θέλει να σε χάσει ποτέ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα πρέπει ποτέ να βολευτείς με έναν αλήτη που πετάει στα σκουπίδια το γεγονός ότι είναι μαζί σου. Ένας αληθινός άντρας δεν θα σε πετάξει ποτέ τόσο εύκολα. Μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.