Skip to main content

Πιθανόν να είσαι και εσύ εκείνος ή εκείνη που λέει σε όλα “ναι” μέσα στη σχέση του με μόνο κίνητρο να νιώθει πάντα ευχαριστημένος ο άνθρωπος της καρδιάς του. Και ήρθε αυτή η στιγμή που το αναγνώρισες. Αυτή η στιγμή ανήκει στο “τώρα” ή προϋπήρχε καιρό πριν απλά εσύ επέλεγες να μη δίνεις την απαιτούμενη σημασία που χρειαζόταν.

Γιατί αν δεν κάνεις αυτά που θέλεις, τότε είναι αποδεδειγμένο πως καταπιέζεις τα δικά σου θέλω ή και το αντίθετο.

Φτάνεις λοιπόν στο σημείο εκείνο που ο πιεσμένος εαυτός σου έχει “βαρέσει” κόκκινο και αυτό δεν έχει παρά να εκφράζεται με θυμό και αρνητική διάθεση. Γεγονός που εν τέλει επηρεάζει δύο φορές αρνητικά την επικοινωνία και κατ’ επέκταση τη συνολική ευημερία της σχέσης σου.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα μερικά από τα βασικότερα σημάδια που αποδεικνύουν ότι ίσως να  βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση καταπίεσης.

Οι φίλοι έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα

Όλος ο κόσμος κινείται γύρω από εκείνον ή εκείνη, σωστά; Κατά συνέπεια αισθάνεσαι πως δεν έχεις ανάγκη από άλλους ανθρώπους στη ζωή σου, εκτός από εκείνον ή εκείνη. Γιατί είναι πλέον και φίλος και γονιός και σύντροφος. Γιατί όλοι οι ρόλοι αντικατοπτρίζονται υπέροχα γύρω από το δικό του ή δικό της πρόσωπο. Και αυτό για την ώρα μοιάζει στα μάτια σου ‘εντάξει’. Δεν είναι όμως.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Στη πραγματικότητα, η έλλειψη φίλων αργά ή γρήγορα δημιουργεί προβλήματα μέσα στη σχέση και έτσι η εστιασμένη προσοχή του ενός στο πρόσωπό του άλλου αρχίζει να μοιάζει πνικτική και ίσως και κάποιες φορές εμμονική.

Εξιδανίκευση σε όλα

Ποιος είπε ότι δεν είναι όμορφο και άκρως φυσιολογικό το να θαυμάζουμε και να εκτιμάμε τον άνθρωπο που αγαπάμε; Ποιος είπε όμως ότι αυτό δεν κρύβει μερικές φορές και μερικές παγίδες;

Όσο ανεβαίνει στα μάτια μας ο “εκλεκτός” της καρδιάς μας πολλές φορές ασυναίσθητα παρατηρείται πως είναι στη φύση μας να υποτιμάμε χωρίς να το θέλουμε, τον εαυτό μας. Μπορεί λοιπόν να εκτιμάς και να θαυμάζεις τις ιδέες, τους στόχους, τις απόψεις, τη δουλειά και γενικότερα τα όμορφα όνειρα του συντρόφου σου, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν αξίζεις ή πως θα πρέπει να ξεχνάς να προβάλλεις τα δικά σου επιτεύγματα αλλά και προτερήματα.

Αποδέχεσαι την άσχημη συμπεριφορά ως προς το πρόσωπο σου

Κοινώς, η “υπερβολική αγάπη” που δίνεις ή δείχνεις είναι πολλές φορές διατεθειμένη να δικαιολογήσει και την πιο ακραία συμπεριφορά. Δεν το λέω εγώ, ούτε αποτελεί κάποιον κανόνα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως πολλές γυναίκες και αντίστοιχα άνδρες επενδύουν όλη τους την αγάπη στη σχέση τους, αδιαφορώντας για τα προσωπικά τους θέλω και φυσικά τα δικαιωματικά δικά τους όρια. Και τελικά ελπίζω να αναρωτιέσαι σε αυτό το σημείο το ίδιο με εμένα: Αυτό είναι η αγάπη;

Προκειμένου να είσαι με τον άνθρωπο που αγαπάς, θα χρειαστεί να σταματήσεις να δικαιολογείς τα πάντα. Η ανοχή, η υπομονή και η κατανόηση δεν σε κάνει πάντα πιο αρεστό/η, ούτε πιο αγαπητό/ή. Αντιθέτως, δίνει στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει για σύντροφο σου, το δικαίωμα να σου συμπεριφέρεται με εκμετάλλευση και με λιγότερο σεβασμό. Φυσικά αν είναι του χαρακτήρα του κι αν το αντέχει από ψυχολογικής άποψης. Και αυτό είτε το κάνει είτε το σκέφτεται, αποδεικνύεται πάντα μέσα από την συμπεριφορά του.

Καλή ή άδικη η στάση του ανθρώπου σου λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι να αλλάξεις εσύ προς το καλύτερο.

Γιατί σημασία έχει η οποιαδήποτε αλλαγή να έρθει μέσα από εμάς και όχι από τους άλλους. Όχι από το σύμπαν. Όχι στο “άσε και βλέπουμε”. Εμείς και μόνο εμείς ορίζουμε τις καταστάσεις μας. Εμείς και μόνο εμείς ορίζουμε εν τέλει και τις σχέσεις μας.

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ.

featured photo: @NickBulanovv