Skip to main content

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάθεται μπροστά από ένα κατώφλι;

Τι είναι αυτό που καθορίζει αν αυτό είναι είσοδος ή έξοδος;

Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί – και θα συνεχίσουν να γράφονται για το χωρισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακούς να μιλάνε για ένα τέλος, μία απώλεια και τη θλίψη που τη συνοδεύει. Και φυσικά είναι έτσι. Ο χωρισμός είναι ένα τέλος. Κατά μία έννοια τουλάχιστον.

Με τον ίδιο τρόπο όπου μια πόρτα είναι ταυτόχρονα είσοδος και έξοδος, έτσι κι ο χωρισμός είναι την ίδια στιγμή ένα τέλος και το ξεκίνημα για κάτι καινούργιο.

«Πως θέλεις να δεις το χωρισμό; Ως ένα τέλος ή τη δυνατότητα για μια καινούργια αρχή;»

«Όταν μια πόρτα κλείνει μία ανοίγει.» Είναι μια παροιμία που μπορεί να έχεις ακούσει συχνά να λένε κι εκφράζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο αυτά που ειπώθηκαν παραπάνω.

Κι έτσι εσύ – όπως και ο κάθε ένας από εμάς άλλωστε, κάπου ή κάποτε, βρίσκεσαι μπροστά σε μία απόφαση που πρέπει να πάρεις. Μια απόφαση που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Πως θέλεις να δεις το χωρισμό; Ως ένα τέλος ή τη δυνατότητα για μια καινούργια αρχή;

Δεν είμαι εδώ για να σου πω πιο είναι το σωστό ή το λάθος καθώς και οι δύο επιλογές έχουν να σου προσφέρουν κάτι.

Η πρώτη λοιπόν επιλογή ίσως να είναι επώδυνη. Μπορεί να σου πάρει χρόνο να συνέλθεις. Μπορεί να χρειαστεί να περάσεις από διάφορα στάδια πριν πραγματικά σταθείς στα πόδια σου. ’Έχοντας κερδίσει από όλη αυτή την πορεία. Βγαίνοντας από αυτή πιο δυνατός.

Κι έπειτα μπορείς να επιλέξεις να δεις το χωρισμό σαν την ευκαιρία για κάτι καινούργιο. Να αποδεκτής το χωρισμό. Να αφήσεις το παρελθόν πίσω σου. Να βάλεις πλώρη για το μέλλον. Για το νέο. Για το άγνωστο.

«Πάρε λοιπόν αυτά που είναι καλό να διδαχθείς από το παρελθόν. Αργά ή γρήγορα ωστόσο θα πρέπει να στρέψεις το βλέμμα στο μέλλον.»

Κάθε επιλογή μπορεί να είναι καλή ή κακή. Έτσι η δύσκολη πρώτη επιλογή μπορεί τελικά να αποδειχθεί εξαιρετική αν μέσα από αυτή καταφέρεις να βάλεις τον εαυτό σου σε μία διαδικασία αυτοαξιολόγησης, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Αν αποδεχθείς τα σημεία στα οποία μπορεί και ο ίδιος φταις. Αν κάνεις τα βήματα που πρέπει για να γίνεις καλύτερος.

Σε κάθε περίπτωση το παρελθόν έχει να μας δώσει πολλά μαθήματα. Δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό είναι. Ή μάλλον αυτό ήταν. Το μέλλον όμως είναι ακόμα ρευστό. Είναι στο χέρι σου να το διαμορφώσεις. Πάρε λοιπόν αυτά που είναι καλό να διδαχθείς από το παρελθόν. Αργά ή γρήγορα ωστόσο θα πρέπει να στρέψεις το βλέμμα στο μέλλον.

Ανοίγοντας νέες πόρτες.

Κάνοντας καινούργιες αρχές.