Skip to main content

Η επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αν όχι το σημαντικότερο στην σχέση ενός ζευγαριού. Ερευνητές και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η σωστή επικοινωνία προϋποθέτει και την εξέλιξη μιας σχέσης ενώ αντιθέτως η λανθασμένη επικοινωνία, οδηγεί συχνά σε προστριβές και χωρισμούς.
Παρόλο που είναι αδύνατο να υπάρχει απόλυτα σωστή επικοινωνία μεταξύ ενός ζευγαριού, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να επικοινωνείς καλύτερα και αποτελεσματικότερα με τον/την σύντροφο σου και να αποφεύγεις τσακωμούς και εντάσεις.

1.) Μείνε συγκεντρωμένος/η στην ουσία και μην καταπιάνεσαι με λεπτομέρειες και κακοτοπιές του παρελθόντος. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλά ζευγάρια είναι ότι ξεθάβουν αρνητικά στοιχεία και συμπεριφορές του συντρόφου τους που έχουν γίνει στο παρελθόν π.χ πάντα μια ζωή ανεύθυνος είσαι από τον καιρό που σε παντρεύτηκα. Τέτοια όμως συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα εκνευριστική και δεν αφήνει περιθώρια στον άλλο να βελτιωθεί (αφού για εκείνον το παρελθόν πάντα θα τον στοιχειώνει). Αν έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο στο σύντροφο σου να σκεφτείς καλά τι θα πεις και τι όχι και να εστιάζεις στο παρόν, αφήνοντας το παρελθόν στην άκρη.

2.)Μάθε να ακούς τον/την σύντροφο σου και μην διακόπτεις. ‘Άλλο ένα πολύ συχνό λάθος. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ακούνε τον άλλο, αλλά στην πραγματικότητα σκέφτονται πως θα απαντήσουν και να επιβάλουν αυτοί τις απόψεις τους στον άλλο. Γι’αυτό καλύτερα να ακούς προσεκτικά τον/την σύντροφο σου και μετά αν είναι αναγκαίο να πεις αυτά που έχεις να πεις. Έτσι δίνεις τη ευκαιρία  στον άλλο να νιώθει πιο άνετα μαζί σου και να σου ανοίγεται περισσότερο.

 

3.)Μάθε να δέχεσαι την κριτική και την αντίθετη άποψη χωρίς να κρατάς παθητική στάση. Ο σύντροφος σου είναι απολύτως φυσικό να έχει διαφορετική άποψη μαζί σου και να ασκεί κριτική – πρέπει να μάθεις να την δέχεσαι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσεις και απαραίτητα μαζί του. ‘Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαντήσεις είναι: Ναι και εγώ το έχω προσέξει/σκεφτεί ή συμφωνώ εν μέρη αλλά…… παρά να απαντήσεις απότομα. Με τον καιρό (εκτός και αν ο σύντροφος σου είναι σοβαρή προβληματική περίπτωση) θα αρχίσει να γίνεται πιο καταδεκτικός/η μαζί σου.
4.)Απέφυγε να χρησιμοποιείς πάνω στα νεύρα σου επίθετα ή φράσεις που είναι δυνατό να θίξουν τον σύντροφο σου γιατί θα το μετανιώσεις αργότερα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες εκνευρίζονται αφάνταστα όταν ο άλλος τους στολίζει με επίθετα και φράσεις που τους κάνουν να αισθάνονται κατώτεροι σαν άτομα. Αν έχεις κάποιο αρνητικό σχόλιο να κάνεις, σκέψου καλά αν είναι όντως σημαντικό και μην κάνεις θέμα για λεπτομέρειες (όπως π.χ γιατί άφησες την κάλτσα σου χάμω στο πάτωμα λες και είσαι γύφτος). Έπειτα ξεκίνησε να το αναφέρεις λέγοντας πως νιώθεις εσύ ο/ή ίδιος/ια για την κατάσταση π.χ Βρε μωράκι θα μου έκανες μεγάλη ευκολία αν μάζευες τα ρούχα σου από το δωμάτιο.
5.)Εάν κάποιος σε φτάνει στα όρια σου ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει διαφορετικές προσεγγίσεις, καλύτερα ξανασκέψου αν θέλεις να συνεχίσεις μαζί του/της. Υπάρχουν αρκετά ιδιόρρυθμοι και δύσκολοι άνθρωποι που δεν αλλάζουν όσο και αν προσπαθεί ο άλλος. Συνεπώς για να έχεις την ψυχολογική σου ακεραιότητα αφού έχεις φτάσει σε οριακό σημείο, καλύτερα κάνε ένα διάλειμμα ή  σκέψου το ενδεχόμενο χωρισμού με τον/την σύντροφο σου.