Μετά την επιστροφή του The Crown στις οθόνες μας με δέκα επεισόδια της πολυαναμενόμενης πέμπτης σεζόν, τις τελευταίες μέρες κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις είναι και πάλι οι ταραχώδεις σχέσεις και οι αποτυχημένοι γάμοι.

Η βασιλική οικογένεια μπορεί στο μυαλό πολλών να είναι κάτι εξωπραγματικό, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια ομάδα κανονικών ανθρώπων, με αληθινά συναισθήματα και πάθη. Και η ιστορία τους έδειξε μελανά σημεία των σχέσεων με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που είσαι σε έναν γάμο που αντιμετωπίζει προβλήματα; Τι πρέπει να κάνεις, πώς να το χειριστείς; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο σύμβουλος γάμου, Gurpreet Singh.

Μιλώντας στο metro.co.uk, λέει ότι είναι σημαντικό να καταλάβεις εάν περνάς απλώς μια άσχημη φάση ή αν πραγματικά η σχέση σου με τον άνθρωπό σου έχει βαλτώσει.

«Οι περισσότερες σχέσεις περνούν κατά καιρούς δύσκολες φάσεις, οι οποίες προκύπτουν συνήθως όταν κάτι αλλάζει στη σχέση ή τη ζωή του ζευγαριού. Μπορεί να είναι μια επαγγελματική αλλαγή, μια οικονομική δυσκολία ή κάτι άλλο. Οι φάσεις αυτές είναι συνήθως περαστικές.

Όταν, όμως, πυκνώσουν ή είναι πολύ έντονες, ενδέχεται να προκαλέσουν δυστυχία. Το συναίσθημα αυτό έχει την τάση να επιμένει, δυσκολεύοντας την επούλωση των πληγών».

Λύση του προβλήματος ή του γάμου; 

«Το να ξέρεις τι είναι σωστό δεν είναι εύκολο όταν βιώνεις μια σειρά από συναισθήματα. Μπορεί να υπάρχει ενοχή και θλίψη, ανακατεμένες με απογοήτευση και επιθυμία για ευτυχία», λέει ο Gurpreet.

Αυτό που προτείνει είναι να αποστασιοποιηθείς από τις τρέχουσες περιστάσεις και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι νιώθεις: Θέλεις να συνεχίσεις να είσαι με το ίδιο άτομο ή έχει αλλάξει κάτι μέσα σου;

Πρέπει να διαβάσεις  5 εγγυημένα tips που θα κάνουν μια σχέση από απόσταση να πετύχει

«Η συμβουλευτική μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη», προσθέτει.

Πώς μπορείς να τερματίσεις έναν γάμο

Η διάλυση ενός γάμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό. «Μπορεί να χρειαστεί να χωρίσετε χωροταξικά, οικονομικά και συναισθηματικά», εξηγεί ο  Gurpreet.

Ο ίδιος πιστεύει ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ειλικρίνεια είναι το παν. «Το ζευγάρι πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο».

Θα μπορούσατε να χωρίσετε και δοκιμαστικά, προτείνει ο Gurpreet. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις ό,τι είναι καλύτερο για εσένα και το ταίρι σου, για να ελαχιστοποιήσεις τη συναισθηματική ζημιά μεταξύ σας.

Πώς μπορείς να σώσεις το γάμο σου

Οι επαναλαμβανόμενες δυσκολίες συχνά δημιουργούν χάσματα στο ζευγάρι, που ορισμένες φορές μοιάζουν αγεφύρωτα.

«Αφιερώστε χρόνο να συζητήσετε, να επικοινωνήσετε και να συνδεθείτε ο ένας με τον άλλον. Προσπαθήστε να λύσετε τα ζητήματα που έχουν προκύψει», συμβουλεύει ο Gurpreet.

Πρέπει να διαβάσεις  Για ποιους λόγους τσακώνονται τα ζευγάρια στις διακοπές;

«Προσπάθησε να καταλάβεις τι πυροδότησε τη δυστυχία, μίλα ανοιχτά για τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να ορίσεις τις αλλαγές που πιστεύεις ότι απαιτούνται για να τερματιστεί αυτή η δυστυχία. Οι διαφωνίες από μόνες τους δεν είναι κάτι κακό, αντίθετα είναι ίσως απαραίτητες για να εκφράσουμε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν μέσα σε μια σχέση.

Αν μπορέσεις να καταλάβεις πώς να επιλύσεις τις διαφωνίες, αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της σχέσης. Μπορεί επίσης να ανακαλύψεις πιο υγιείς συμπεριφορές.

Αυτό με τη σειρά του θα κάνει τις διαφορές να μην μοιάζουν και τόσο αγεφύρωτες τελικά», καταλήγει.