Skip to main content

Επαναλαμβάνεις συνέχεια το “φοβάμαι να παντρευτώ”; Εάν έχεις την εντύπωση πως η φοβία του γάμου παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, ξέχνα ότι νόμιζες μέχρι τώρα! Όσο φοβούνται οι άνδρες άλλο τόσο φοβούνται και οι γυναίκες, μιας και αυτός ο φόβος δεν κάνει διακρίσεις και θα μπορούσαμε να πούμε πως τελικά αυτό το ζήτημα μας αφορά όλους. Η μόνη διαφορά που παρατηρείται κατά τα άλλα, έγκειται στους λόγους που αισθανόμαστε αυτή την φοβία.

Άνδρες vs. Γυναίκες

Από την μεριά των ανδρών κύριες αιτίες μοιάζουν να είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και ο φόβος της ‘’αιώνιας’’ δέσμευσης. Αυτό συνήθως συμβαίνει διότι πολλοί άνδρες αδυνατούν να αφήσουν την εργένικη ζωή τους, ακόμη κι αν βρίσκονται σε σχέση και έτσι πολλές φορές καταλήγουν στο να καθυστερούν όσο περισσότερο μπορούν τον γάμο.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν συνήθως να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επιλογής του ‘’ιδανικού’’ συντρόφου. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται ένα βήμα πριν την συγκατοίκηση ή τον γάμο. «Θα είναι ο κατάλληλος για να κάνω μαζί του οικογένεια;», «Θα νιώθω ευτυχισμένη;», «Κι αν εξαιτίας αυτής της σχέσης μπω σε έναν ρόλο που δεν μου ταιριάζει»; Αυτές και πολλές άλλες είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι γυναίκες πριν προχωρήσουν με τον σύντροφο τους ένα βήμα παρακάτω.

Εκτός όμως από τις βασικές διαφορές στα δύο φύλα όμως, υπάρχουν και μερικοί ακόμη σημαντικοί και πιθανοί λόγοι οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας και είναι ικανοί να μας οδηγήσουν στην φοβία του γάμου.

Τι συμβαίνει στη πραγματικότητα μέσα μας;

Αυτή είναι η μια ερώτηση που θα μας απασχολήσει και η δεύτερη είναι γιατί κάνουμε πίσω ακόμα και αν αισθανόμαστε πως έχουμε βρει τον άνθρωπο της ζωής μας!

Η αλήθεια είναι πως το να φοβόμαστε τον γάμο χωρίς να είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή για να πάρουμε μια απόφαση περί γάμου είναι φυσιολογικό και σίγουρα ανθρώπινο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ενώ το ζευγάρι μπορεί να βρίσκεται ένα βήμα πριν να λάβει κάποια απόφαση τελικά να αισθάνεται ο ένας από τους δυο ή και οι δυο μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Μια φόρτιση που πολλές φορές καταλήγει στο να δημιουργεί δυσάρεστες συνέπειες στην ίδια την σχέση.

Γιατί φοβόμαστε λοιπόν τον γάμο;

Η επιρροή των γονιών μας

Η σχέση που έχουν ή είχαν κάποτε οι γονείς μας είναι αρκετά ικανή για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις σχέσεις, την δέσμευση, τον γάμο, τον έρωτα και την συντροφική αγάπη σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ίσως να φοβόμαστε για παράδειγμα τον γάμο γιατί από νεαρή ηλικία ή και αργότερα αντιληφθήκαμε την ‘’κακή’’ σχέση των γονιών μας. Προς αποφυγή λοιπόν μιας ίδιας κατάστασης, καταλήγουμε να μην επιθυμούμε την έννοια της δέσμευσης ή και του γάμου. Ασφαλώς αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβαίνει ασυναίσθητα γι’ αυτό και θεωρούμε πως οι επιλογές μας αποτελούν μια καθαρά προσωπική πεποίθηση. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι πάντα όσο απλά φαίνονται ή θέλουμε να φαίνονται!

Οι σχέσεις του σήμερα

Η αλήθεια είναι πως οι χωρισμοί και τα διαζύγια εν έτη 2021 έχουν αυξηθεί δραματικά πολύ. Μάλιστα υπάρχουν σχέσεις που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προδιαγραφές και προϋποθέσεις κι όμως κατέληξαν σε έναν ‘’αποτυχημένο’’ γάμο. Αναρωτιόμαστε πολύ συχνά λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό και καταλήγουμε να γενικεύουμε αντί να απομονώνουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω μας. Και ενώ υπάρχουν ζευγάρια τα οποία πραγματικά τα κατάφεραν και συνεχίζουν να είναι καλά μαζί, η πλειοψηφία παρατηρείται πως δυστυχώς έχει την τάση να επιλέγει (ίσως και εκ φύσεως) να εστιάζει στις αρνητικές περιπτώσεις εκεί έξω.

Η λανθασμένη αντίληψη της έλλειψης ελευθερίας

Και σε ποιόν δεν αρέσει η ανεξαρτησία του; Ποιος είπε ωστόσο πως ο γάμος έχει τη δύναμη να μας στερήσει τον αυτοέλεγχο μας; Αν έχεις παλέψει για να διεκδικήσεις την ανεξαρτησία σου στη ζωή, τότε το ίδιο θα χρειαστεί να κάνεις και μέσα σε μια σχέση ή αντίστοιχα σε έναν γάμο. Άλλωστε μη ξεχνάς πως συνήθως μας συμβαίνει ότι επιτρέπουμε εμείς να μας συμβεί. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εαυτού μας (ακόμα και μέσα σε έναν γάμο, ναι) αν δεν το επιτρέψουμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι!

Η αμφιβολία για την επιλογή συντρόφου

Αν σου συμβαίνει αυτή την περίοδο κάτι αντίστοιχο, έχε υπόψιν σου πως έχει αποδειχθεί ότι όταν βρισκόμαστε σε σχέση δεχόμαστε και συμφιλιωνόμαστε με σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του συντρόφου μας, ενώ όταν βρισκόμαστε μέσα σε έναν γάμο, οι αντοχές και η υπομονή μας παύει να μοιάζει ίδια με πριν, αφού τείνει να εξαντλείται. Ο φόβος του γάμου σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν είναι καθόλου παράλογος ή περίεργος, αφού προέχει να σκεφτούμε τα κριτήρια της επιλογής του συντρόφου μας!

Όταν το μέλλον μοιάζει αβέβαιο

Και ποιος αλήθεια δεν ανησυχεί για το μέλλον; Πόσο μάλλον όταν το μέλλον μας περιλαμβάνει και την σχέση μας. Στη πραγματικότητα και όσων αφορά το κεφάλαιο του γάμου, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου προς ένα μέλλον που μοιάζει ακόμα άγνωστο, γι’ αυτό και κάποιοι το φοβόμαστε. Αυτός ο φόβος λοιπόν και αυτή η αβεβαιότητα δεν αφήνει πολλές φορές το ζευγάρι να κάνει ένα βήμα μπροστά, επιλέγοντας έτσι και οι δύο την ασφάλεια που αισθάνονται στα ‘’ήσυχα νερά τους’’.

Δώσε διάρκεια στο τυχαίο γεγονός που αγάπησες

Όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο Αlbert Einstein, ο γάμος είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός. Κι αν η αποτυχία αυτή σου βγει σε καλό, κι αν οι μέρες που θα μοιραστείς με τον άνθρωπο που αγαπάς, κάνουν την ζωή σου να μοιάζει πιο φωτεινή, τότε θα πρόκειται για επιτυχία και όχι για αποτυχία!

Κακό λοιπόν δεν είναι να μην θέλεις να παντρευτείς! Κακό είναι να φοβάσαι τον γάμο!