Skip to main content

Είστε μαζί τόσο καιρό και η σχέση σας είναι τόσο όμορφη που πλέον σκέφτεστε τη ζωή σας μαζί. Νιώθεις ότι έχεις βρει τον άνθρωπό σου και θες να κάνεις και τα επόμενα βήματα μαζί του αλλά εκείνος κάπου διαφωνεί. Σε αγαπάει, το δηλώνει και το δείχνει. Κάνει πράγματα για εσένα και σε έχει σαν κομμάτι όχι μόνο της ζωής του αλλά και των μελλοντικών του πλάνων. Ωστόσο, όταν η συζήτηση πάει στον γάμο, φαίνεται να την αποφεύγει. Δεν θέλει γάμο και το δηλώνει, όμως τι υπάρχει πραγματικά πίσω από αυτό;

“Σε αγαπάω αλλά δεν θέλω γάμο”

Αυτό το “αλλά” κρύβει πολλά άλλα πράγματα. Το πρόβλημα του είναι πολύ πιο βαθύ από τον ίδιο τον γάμο. “Αλλά φοβάμαι μία τέτοια δέσμευση”, “Αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρω να είμαι αντάξιος των προσδοκιών σου”, “Αλλά πιστεύω ότι δεν μπορώ να έχω έναν επιτυχημένο γάμο”, “Αλλά είσαι πολύ καλή για εμένα και θα με αφήσεις”. Μπορείς να βάλεις πολλές διαφορετικές δικαιολογίες πίσω από αυτό το αλλά. Ωστόσο σε όλες υπάρχει ένα κοινό.

Το πρόβλημα είναι 100% δικό του και όχι δικό σου

Όποιος και αν είναι ο βαθύτερος λόγος απόρριψης του γάμου, το θέμα το έχει εκείνος και όχι εσύ. Αυτός πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του και να βρει τι του φταίει και γιατί πραγματικά δεν αισθάνεται ικανός για μία τέτοια δέσμευση. Εκεί εσύ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Δεν είναι δική σου ευθύνη να του λύσεις το πρόβλημα αν εκείνος δεν θέλει να κάνει κάτι για αυτό. Ωστόσο, εσύ θέλεις να συνεχίσεις τη ζωή σου μαζί του και θέλεις να προσπαθήσεις για αυτή τη σχέση. Υπάρχει λοιπόν κάτι που ίσως σε βοηθήσει.

Άλλαξε την ισορροπία της σχέσης αλλάζοντας θέση

Όλες οι σχέσεις είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο που ακόμα και αν είναι δυσλειτουργικές, έχουν τη δική τους ισορροπία. Έτσι, εσύ έχεις μία θέση Α και εκείνος μία θέση Β ώστε να ισορροπείτε. Αν εσύ αλλάξεις θέση και πας στη Γ τότε εκείνος προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία θα πάει σε μία θέση Δ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν π.χ. μέχρι τώρα ήσουν πιεστική απέναντί του, πρέπει να χαλαρώσεις. Αν προσπαθούσες να τον “νταντέψεις” ίσως πρέπει να τον αφήσεις να πάρει μόνος του την ευθύνη του εαυτού του. Με λίγα λόγια σημαίνει αν αλλάξεις την συμπεριφορά σου.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τον άλλον και να του πεις τι θα κάνει. Μπορείς όμως να ελέγξεις τη δική σου συμπεριφορά και μέσα από αυτή διαμορφώνεις και τη σχέση σου όπως εσύ την θέλεις.

featured photo: nd3000