Skip to main content

Καθημερινά γύρω μας σχέσεις ξεκινάνε και σχέσεις διαλύονται. Κάποιες από αυτές μπορεί να διαρκέσουν λίγο – μία ακόμα χρωματιστή πινελιά στο υφαντό της ζωής. Κάποιες άλλες πάλι μέλει να βγάλουν ρίζες – άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο βαθιές, να ανθίσουν και να ευδοκιμήσουν αντέχοντας στο πέρασμα του χρόνου και τις αναπόφευκτες δυσκολίες και αντιξοότητες.

Είναι όμως η διάρκεια στο χρόνο το βασικό κριτήριο με το οποίο καθορίζεται πότε μία σχέση είναι ευτυχισμένη;

Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι είναι μία ένδειξη και μάλιστα ισχυρή. Πολλές φορές φορές ωστόσο σχέσεις κρατάνε ως μέρος μίας σύμβασης που πάνω της κρέμεται ο φόβος της μοναξιάς.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της ευτυχίας σε μία σχέση;

«Μία ευτυχισμένη σχέση είναι αυτή στην οποία το πρόσωπο το οποίο αγαπάμε νιώθει ελεύθερο να είναι ο εαυτός του – να γελάει με μαζί μας αλλά όχι με εμάς, να κλαίει μαζί μας αλλά όχι εξαιτίας μας, να αγαπάει τη ζωή, να αγαπάει τον εαυτό του, να αγαπάει να τον αγαπούν. Μία τέτοια σχέση βασίζεται στην ελευθερία και ποτέ δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε μία καρδιά γεμάτη ζήλεια»– Leo F. Buscaglia

Η παραπάνω ρήση είναι αρκετά χαρακτηριστική σε σχέση με το τι σημαίνει ευτυχία σε μία σχέση.

Η ευτυχισμένη σχέση έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στο παραπάνω απόσπασμα εκδηλώνεται καταρχήν με το έννοια του σεβασμού προς το πρόσωπο με το οποίο είμαστε μαζί – ένας σεβασμός ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και πράξεις.

Έπειτα ευτυχία σε μία σχέση σημαίνει η ασφάλεια της σιγουριάς ότι ο σύντροφός μας είναι δίπλα μας στηρίζοντάς μας στις δύσκολες στιγμές και απολαμβάνοντας μαζί μας τις χαρούμενες.

Όμως ευτυχία σε μία σχέση σημαίνει επίσης ότι η σχέση αυτή δεν μας αποδυναμώνει. Αντίθετα όχι μόνο μας κάνει καλύτερους αλλά μας δημιουργεί τη θέληση να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο όχι μόνο για τον άλλο αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πριν και πάνω από όλα όμως ευτυχία σε μία σχέση σημαίνει ότι νοιώθουμε την ασφάλεια να εκφραστούμε ελεύθερα – να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να έχουμε την ανάγκη να τον βάλλουμε σε ένα καλούπι προκειμένου στην προσπάθειά μας είτε να γίνουμε αρεστοί είτε να αποφύγουμε τον άλλο.

Και μία πραγματικά ευτυχισμένη σχέση υφίσταται όταν όλα τα παραπάνω είναι αμφίπλευρα.

Και όσο η σχέση προχωράει κάθε ένας από τους δύο θα αλλάζει χωρίς ωστόσο να χάνει τον εαυτό του.

“Η συνάντηση των δύο προσωπικοτήτων είναι όπως την επαφή δύο χημικών ουσιών : αν υπάρχει κάποια αντίδραση , και οι δύο μεταμορφώνονται . “– Carl Jung

 

Γιατί η μεταμόρφωση  δεν γίνεται εκβιαστικά αλλά αντίθετα  έρχεται ως αποτέλεσμα μίας φυσικής διαδικασίας.