Skip to main content

Πόσες φορές απέφυγες να μιλήσεις σε κάποιον επειδή φοβόσουν ότι:

  • Δεν θα ήξερες τι να πεις,
  • Δεν θα μπορούσες να συνεχίσεις τη συζήτηση,
  • Η συζήτηση μπορεί να είναι βαρετή ή άβολη.

Αυτού του είδους οι αμφιβολίες καταλαβαίνω ότι σε παραλύουν, αλλά δεν είσαι ο μόνος. Κάθε βδομάδα λαμβάνω δεκάδες ερωτήσεις του στυλ “Νίκο, μπορείς να μου πεις τι πρέπει να πω σε παρακαλώ για να ξεκινήσω μια συζήτηση? Θα με βοηθούσε πολύ!”. Μακάρι να μπορούσα να κάνω ένα θαύμα και να σας βοηθήσω, αλλά έτσι θα ήταν σα να σας τάζω λαγούς με πετραχήλια.

Η κάθε συζήτηση είναι μοναδική. Συνομιλείς με διαφορετικούς ανθρώπους με ξεχωριστές προσωπικότητες σε ποικίλες καταστάσεις. Αν προσπαθήσεις να κάνεις την ίδια συζήτηση με όλους, τότε δε θα μπορέσεις ποτέ να επικοινωνήσεις πραγματικά με κάποιον.

Η συζήτηση δεν εμπίπτει σε κάποιο μαθηματικό τύπο. Σταμάτα να ψάχνεις το “μυστικό” του πως να μιλάς σε ανθρώπους. Θα πρέπει απλά να εξασκήσεις τις κοινωνικές σου ικανότητες και αποκτήσεις αυτοπεποίθηση μέσω πραγματικών εμπειριών. Αυτό που μπορώ να σου δώσω είναι μερικές οδηγίες για να κάνεις αυτές τις εμπειρίες πιο επιτυχημένος. Και πάλι, είναι καθαρά στο δικό σου χέρι πως θα τις εφαρμόσεις.

Παραθέτω λοιπόν 17 συμβουλές για το πως μπορείς να τελειοποιήσεις τις συζητήσεις σου με καινούριες γνωριμίες.

  1. Να έχεις αυθεντικό ενδιαφέρον για αυτούς

Ο βασικότερος κανόνας όλων είναι να είσαι καλός ακροατής. Πώς όμως το κάνεις αυτό? Και όμως ξέρεις ήδη να το κάνεις πολύ καλά! Συμβαίνει φυσιολογικά όταν ενδιαφέρεσαι για το συνομιλητή σου.

Δε με πιστεύεις? Γιατί τότε μπορείς να μιλήσεις με άνεση στην οικογένεια και τους φίλους σου? Επειδή μπορείς να συγκεντρωθείς στις σκέψεις σου και δεν προσπαθείς να βρεις τι θα πεις στη συνέχεια. Η συζήτηση είναι στην ουσία ένας διάλογος δύο ή και περισσότερων ατόμων όπου ο ένας συνεχίζει από εκεί που έμεινε ο άλλος. Ακούγοντας προσεκτικά το συνομιλητή σου θα πάρεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που θέλεις για να συσχετίσεις τον εαυτό σου, να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις και να συνεχίσεις τη συζήτηση.

Αν αδιαφορείς για τα λεγόμενα του άλλου, τότε είναι αδύνατο να μπορέσεις να συνεχίσεις και να καταφέρεις να επικοινωνήσεις μαζί του.

  1. Σωστά θέματα συζήτησης

Όταν ξεκινάς συζήτηση με καινούριους ανθρώπους είναι σκόπιμο να προτιμήσεις θέματα όπως η οικογένεια, η δουλειά, τα χόμπι, τα όνειρα και τους στόχους.

Αντίθετα θα πρέπει να αποφύγεις θέματα όπως η θρησκεία, οι εκτρώσεις, τα πολιτικά, τα οικονομικά, καθώς και προηγούμενες ερωτικές σχέσεις. Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για πολλούς ανθρώπους. Εκτός αν είσαι πολύ έμπειρος να τα διαχειριστείς, ή σχετίζονται με την κατάσταση, θα σου πρότεινα να τα αποφύγεις μέχρις ότου γνωρίσεις το άτομο καλύτερα.

  1. Κάνε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις

Μην προσπαθείς να πάρεις πάνω σου ολόκληρη τη συζήτηση. Κάνε στο συνομιλητή σου ενδιαφέρουσες ερωτήσεις με νόημα έτσι ώστε να διώξεις την πίεση από πάνω σου. Οι άνθρωποι αρέσκονται να μιλούν για τον εαυτό σου, γι’ αυτό δώσε τους την ευκαιρία να το κάνουν. Άστους να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά και τις απόψεις τους και να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Έτσι θα νιώσουν ότι έχουν έναν πολύ καλό ακροατή που ενδιαφέρεται να τους γνωρίσει.

Οι τρεις κανόνες για καλές ερωτήσεις που οδηγούν σε βαθύτερη επικοινωνία είναι οι εξής:

  • Ανοιχτού τύπου – πρόκλησης. Τέτοιου είδους ερωτήσεις προκαλούν το συνομιλητή σου να σκεφτεί την απάντησή του και να σου δώσει περισσότερο υλικό για να επικοινωνήσετε.
  • Δημιουργικές ή Μοναδικές. Μην κάνεις τις ερωτήσεις που έχουν ήδη κάνει ένα σωρό άλλοι.
  • Συναισθηματικές. Οι ερωτήσεις σου θα πρέπει να προκαλούν συναισθήματα. Η συζήτηση δεν είναι απλή ανταλλαγή δεδομένων. Ζήτα να μάθεις το γιατί πίσω από κάθε φράση.

Μην αγχώνεσαι προσπαθώντας να κάνεις συναρπαστικές ερωτήσεις

Σκοπός σου είναι να κάνεις μόνο την αρχή. Είναι πλήρως αποδεκτό να ξεκινήσεις να παίζεις μπάλα με μια κλασική ερώτηση, όπως το “Με τι ασχολείσαι?”.

Ας υποθέσουμε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με μια κοπέλα η οποία είναι ταξιδιωτικός φωτογράφος. Θα μπορούσες να συνεχίσεις κάνοντας ερωτήσεις του στυλ «Σπούδασες κάτι σχετικό? / Σου αρέσει?». Είναι πολύ πιθανό να πάρεις κοφτές απαντήσεις καθώς όλο αυτό θα μοιάζει με συνέντευξη.

Αντίθετα θα μπορούσες να ρωτήσεις:

«Ήθελες πάντοτε να γίνεις φωτογράφος, ή το αποφάσισες ξαφνικά? Ποια θα έλεγες ότι είναι η καλύτερη φωτογραφία που έχεις μέχρι τώρα?»

Ποια από τις δύο περιπτώσεις πιστεύεις ότι θα προκαλέσει τον ενθουσιασμό στο συνομιλητή σου? Ποια θα τον κάνει να μοιραστεί τα πραγματικά του συναισθήματα και ποια θα είναι η ποιο μνημειώδης?

  1. Χρησιμοποίησε σημεία αναφοράς για να συνεχίσεις τη συζήτηση.

Για να το θέσω πιο απλά, αυτά τα σημεία είναι λέξεις, ή σκέψεις του συνομιλητή σου από τις οποίες θα πιαστείς για να συνεχίσεις τη συζήτηση. Δε χρειάζεσαι κάτι άλλο. Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να είσαι παρόν στη συζήτηση και όχι μέσα στο κεφάλι σου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ενδιαφέρεσαι για τα λεγόμενα του συνομιλητή σου.

Ας συνεχίσουμε με το προηγούμενο παράδειγμα. Η απάντηση στην ερώτησή σου “Με τι ασχολείσαι?” είναι “Είμαι ταξιδιωτικός φωτογράφος. Την Τετάρτη που μας πέρασε γύρισα από την Αργεντινή”. Για να δούμε μαζί τα σημεία από τα οποία μπορείς να πιαστείς για να συνεχίσεις τη συζήτηση.

  • Ταξίδι,
  • Αργεντινή,
  • Υπερατλαντικό Ταξίδι

Διάλεξε ένα από τα παραπάνω. Σκέψου. Έχεις πάει ποτέ στην Αργεντινή? Τι σου άρεσε στο ταξίδι σου? Έχεις μήπως να μοιραστείς μια παρόμοια ιστορία? Σου αρέσει η φωτογραφία? Πως νιώθεις για τα υπερατλαντικά ταξίδια? Έτσι, θα μπορούσες να κάνεις τα εξής:

  • Να κάνεις μια σχετική (σε βάθος) ερώτηση. Για παράδειγμα: “Πωπω, ακούγεται τέλειο. Ήθελες πάντοτε να γίνεις φωτογράφος, ή το αποφάσισες ξαφνικά?”.
  • Να κάνεις ένα ειρωνικό πείραγμα, όπως “Ταξίδια σε μακρινές χώρες και φωτογραφία? Ακούγεται πολύ βαρετό…”
  • Να κάνεις ένα συσχετισμό με τις δικές σου εμπειρίες. “Αργεντινή, ε? Πρέπει να είναι πολύ όμορφη. Θα ήθελα να την επισκεφτώ οπωσδήποτε!”
  • Να υποκριθείς ένα ρόλο. “Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις συνεχώς όλον αυτό τον εξοπλισμό. Προτίθεμαι να είμαι ο καινούριος σου βοηθός!”

Κάνε γρήγορα σχόλια μεταξύ των ερωτήσεων

Η βασική ιδέα είναι απλή. Κάνεις μια ερώτηση. Ακούς και διαλέγεις ένα σημείο από το οποίο θα πιαστείς. Κάνεις ένα σχετικό σχόλιο / επερώτηση. Ακούς εκ νέου και διαλέγεις το επόμενο σημείο από το οποίο θα πιαστείς για να συνεχίσεις τη συζήτηση.

  1. Κράτα σταθερή οπτική επαφή

Χωρίς αυτή φαίνεσαι νευρικός και αφηρημένος. Αν πρόκειται να τη διακόψεις, κάντο για πάρα πολύ λίγο.

  1. Μη φοβάσαι την ησυχία

Δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώνεις κάθε κενό της συζήτησης. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν παύσεις. Όσο νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου, δεν θα υπάρχουν άβολες στιγμές. Η ησυχία θα γίνει άβολη αν την κάνεις να νιώθει άβολη. Αν όμως χαμογελάσεις, πάρεις μια ανάσα, ή πιεις μια γουλιά από το ποτό σου τότε όλα θα είναι μια χαρά. Μίλα με τη γλώσσα του σώματός σου και διώξε την οποια άβολη στιγμή. Αυτές οι επιπλέον στιγμές ησυχίας θα σου δώσουν το χρόνο να μαζέψεις τις σκέψεις σου και να συνεχίσεις τη συζήτηση. Πολλές φορές, ο συνομιλητής σου παίρνει τη σκυτάλη, γιατί ακριβώς δείχνεις χαλαρός και το μεταδίδεις.

  1. Μην προσπαθείς να δειχτείς

Μην προσπαθείς να δειχτείς μέσω του συνομιλητή σου σχολιάζοντας ότι έχεις να αφηγηθείς μια καλύτερη, συναρπαστικότερη ιστορία. Δείχνει ότι δεν ενδιαφέρθηκες καν για τα λεγόμενα του άλλου, τον κάνεις να νιώθει κατώτερος και να μετανιώσει που μοιράστηκε την ιστορία του μαζί σου.

  1. Κάνε αληθινά, προσωπικά κοπλιμέντα

Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να επιβεβαιώνονται και να τρέφουν το “εγώ” τους. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε ελκυστικοί και αρεστοί. Γι’ αυτό το λόγο μη κάνεις ανούσια κοπλιμέντα που έχουν χιλιοειπωθεί και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα χειρότερα, θα νιώσουν ότι έχεις κρυμμένα κίνητρα κάτι που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην επικοινωνία σας.

Πώς λοιπόν μπορείς να κάνεις ένα καλό κοπλιμέντο? Θα πρέπει να τους δείξεις ότι το αξίζουν και να είναι μοναδικό γι’ αυτούς. Για παράδειγμα, για να κάνω κοπλιμέντο σε κάποιον θα πρέπει να ανοιχτούν, να μοιραστούν κάτι προσωπικό και να με εντυπωσιάσουν. Έτσι, κερδίζουν την επιβράβευση από εμένα.

Μην πεις: “Χμ, πολύ ενδιαφέρον”, “Είσαι ωραία”, “Είσαι αστεία”.

Πες: “Μου αρέσει το πάθος που έχεις για τη ζωγραφική”, “αυτή η ζακέτα σου πάει γάντι”, “θα μπορούσα να μιλάω μαζί σου όλο το βράδυ χωρίς σταματημό”

  1. Να ομιλείς με κυρίαρχο και όχι υποτακτικό τόνο

Ο υποτακτικός τόνος αυξάνει τονικότητα προς το τέλος της κάθε πρότασης. Αυτό το κάνουμε συνήθως με ανώτερους από εμάς, ή με ανθρώπους που επιζητούμε την αποδοχή τους. Είναι κάτι που θα πρέπει να το αποβάλλεις όμως γιατί σε κάνει να φαίνεσαι νευρικός και δείχνει ότι δεν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου. Ο κυρίαρχος τόνος έχει ουδέτερη τονικότητα και ακούγεται σίγουρος, ειλικρινής, γεμάτος αυτοπεποίθηση.

  1. Μην απολογείσαι χωρίς λόγο

Μην προβείς σε αχρείαστες απολογίες, εκτός αν έκανες/είπες κάτι που στεναχώρησε ή πείραξε το συνομιλητή του.

  1. Να εκπέμπεις θετική ενέργεια

Η ζωή είναι σκληρή και έχει δυσκολίες. Όλοι θέλουν να έχουν κάποιον που βγάζει θετική ενέργεια και ανεβάζει τη διάθεση. Είναι μεταδοτικό. Καταλαβαίνω ότι μερικοί άνθρωποι έχουν δεθεί εν μέσω παραπόνων και κυνισμού. Παρ’ όλα αυτά οι σχέσεις αυτές είναι εντελώς επιφανειακές. Αντίθετα, γίνε αυτός που θα τους κάνεις να ξεχάσουν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους.

Ακόμα και αν κάποιος σου πει “Είχα πολύ δύσκολη βδομάδα με τη δουλειά“, μην του πεις “Ναι, ξέρω είναι πολύ σπάσιμο η φάση”. Αντίθετα προσπάθησε να τους ανεβάσεις τη διάθεση λέγοντας “Μην ανησυχείς, πάει πέρασε. Τώρα είσαι με φίλους για να χαλαρώσεις και να περάσεις ένα ωραίο σαββατοκύριακο“.

  1. Μην κάνεις σκληρή κριτική

Είναι απολύτως αποδεκτό να έχεις διαφορετική γνώμη και να την εκφράζεις ανοιχτά. Αν όμως διαφωνείς με κάτι, φρόντισε να τοποθετηθείς με ευγένεια. Προσπάθησε να αποφύγεις εκφράσεις του στυλ “Πως είναι δυνατό να σου αρέσει αυτό?”, “Είναι εντελώς λάθος αυτό που λες…”.

Αντίθετα πες “Κατανοώ τι λες, αλλά εγώ είμαι περισσότερο του…”, “Από την άλλη εγώ διάβασα σε μια μελέτη οτι…”.

Αν διαφωνείς κάθετα με κάποιον σε σημείο που δε μπορείς να κρατηθείς, τότε σημαίνει ότι δεν ταιριάζετε.

  1. Δώσε την εντύπωση ότι προσέχεις το συνομιλητή σου

Ένα απλό κούνημα του κεφαλιού, ένα “αχα”, “μμμμ”, μπορεί να κάνουν τη δουλειά δείχνοντας ότι είσαι παρών και παρακολουθείς τη συζήτηση.

  1. Μάθε να διηγείσαι μια καλή ιστορία

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Κάθε αφήγηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο: Σημείο αναφοράς, ζωντανή φαντασία / συναισθήματα, απόφθεγμα.

Οι αφηγήσεις είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να τραβήξεις την προσοχή του συνομιλητή σου και να τον κάνεις να συσχετιστεί με τον πραγματικό εαυτό σου. Και πίστεψέ με, δεν πρόκειται να ξεμείνεις από ιστορίες.

  1. Μην απαντάς μονολεκτικά

Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κόψεις μια συζήτηση ή να διώξεις το συνομιλητή σου. Προσπάθησε να αποφύγεις μονολεκτικές απαντήσεις όπως “Ναι”, “Όχι”, “Οκ”. Αντίθετα δώσε μεγαλύτερες απαντήσεις, αναλύοντας το γιατί.

  1. Θεώρησε πως η παρουσία σου είναι αρεστή

Η αντίληψή σου έχει μεγάλη επίπτωση στα αποτέλεσμα που θα έχεις. Αν βρίσκεσαι σε μια κοινωνική εκδήλωση με το σκεπτικό του “δεν πρόκειται να μου μιλήσει κανείς”, “θα φάω χιλόπιτα”, τότε θα αποτύχεις. Θα σε προδώσει η γλώσσα του σώματός σου και θα φαίνεται η ηττοπάθειά σου. Αν πιστέψεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ζεστοί και εγκάρδιοι απέναντί σου τότε θα συμβεί.

  1. Να είσαι εκφραστικός

Δε χρειάζεται να κάνεις τον καραγκιόζη, ούτε να αποδείξεις ότι είσαι το απόλυτο αρσενικό. Χαμογέλα και διηγήσου με πάθος τις ιστορίες σου. Γίνε πιο εκφραστικός, πιο παιχνιδιάρικος και χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να γίνεις περιγραφικός. Έτσι γίνεσαι πιο ελκυστικός. Σκέψου ένα γνωστό σου που θεωρείται ιδιαίτερα κοινωνικός. Πώς συμπεριφέρεται σε μια συζήτηση? Είναι βαρετός ή εκπέμπει μια ζωντάνια? Να ξέρεις ότι οι σωστές αντιδράσεις σου είναι η μισή δουλειά.