Skip to main content

Ζήλια. Ένα συναίσθημα που από πολύ παλιά χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεοποίησαν μέσα από τη μορφή της ζηλιάρας Ήρας. Αν σκεφτεί κανείς πάντως ότι στη δική μας μυθολογία η Ήρα σπάνια κατάφερνε να βρει το δίκιο της – και σε ορισμένες περιπτώσεις το είχε, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πόσο ανώφελο είναι αυτό το συναίσθημα. Σε τελική ανάλυση ποιος από τους δύο περνάει στα μάτια του αναγνώστη ως ο κακός της υπόθεσης; Ο Δίας ή η Ήρα;

Η ζήλια σε μία σχέση μπορεί να οριστεί ως ο φόβος να χάσουμε το σύντροφό μας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί φυσικά να υπάρχουν αιτίες που την πυροδοτούν. Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει πάντα. Είτε στη μία πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση μόνο θετική επίδραση δεν μπορεί να έχει για τη σχέση. Αντίθετα τη δηλητηριάζει αργά και σταθερά οδηγώντας την σχεδόν αναπόφευκτα στη διάλυση.

Από τον τρόπο με τον οποίο ορίστηκε παραπάνω η ζήλια μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι σχετίζεται με μία βασική αιτία που δεν είναι άλλη από την ανασφάλεια. Αυτή μπορεί να είναι συνειδητή ή ασυνείδητη και εκφράζεται με συναισθήματα και σκέψεις του τύπου «δεν είμαι αρκετά καλός για τον άλλον» ή «δεν αξίζω μία ευτυχισμένη σχέση». Αυτό σχεδόν αυτόματα οδηγεί στη σκέψη ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος καλύτερος για τον οποίο ο σύντροφός μας θα μας αφήσει.

Πως όμως η ζήλια μπορεί στην πραγματικότητα να διαλύσει μία σχέση;

Η ζήλια οδηγεί το άτομο που την εκφράζει σε συμπεριφορές που προκαλούν τελικά φθορά στη σχέση. Στην προσπάθεια να αποφύγει μια πιθανή απιστία – αντικατάσταση, σφίγγει πολλές φορές τόσο σφικτά τον κλοιό γύρω από το σύντροφό του, που στην πραγματικότητα δεν του αφήνει πολλές φορές χώρο να αναπνεύσει.

Διάβασε το άρθρο:  διαφορές απιστίας σε άντρες και γυναίκες

Έτσι ξεκινάει να παρακολουθεί ασφυκτικά τα βήματά του, περιμένοντας και την παραμικρή υποψία προκειμένου να τον κατηγορήσει και να ζητήσει εξηγήσεις. Ελέγχει τις κλήσεις και τα μηνύματά του, θέλει να ξέρει κάθε στιγμή που βρίσκεται. Προσπαθεί να περιορίσει την κοινωνικότητά του. Προσπαθεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Η ζήλια λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις ακριβώς όπως μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Φοβάσαι ότι θα σε απατήσει ή θα σε αφήσει για κάποιον άλλο και υιοθετείς μία τέτοιου τύπου συμπεριφορά που τελικά παρακινεί τον άλλο να κάνει αυτό ακριβώς που πιστεύεις.

  • Σε κανένα δεν αρέσει να περιορίζεται η ελευθερία του.΄
  • Σε κανένα δεν αρέσει να κατηγορείται άδικα για κάτι που δεν έκανε και πολλές φορές δεν έχει καν σκεφτεί να κάνει.
  • Σε κανέναν δεν αρέσει να νοιώθει συνεχώς τον έλεγχο κάποιου από πάνω του.

Κι έτσι απλά η σχέση φθείρεται, η συμπεριφορά του συντρόφου σου αλλάζει και εσύ γίνεσαι ακόμα πιο ανασφαλής εκδηλώνοντας πιο έντονη ζήλια. Και η σχέση διαλύεται.

Τι πρέπει να κάνεις

Ακόμα κι αν έχεις βάσιμες υποψίες ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά η λύση δεν βρίσκεται στη ζήλια. Γιατί πραγματικά δεν πρόκειται να σου λύσει κανένα πρόβλημα. Συζήτησε απλά, ήρεμα και ξεκάθαρα με το σύντροφό σου αυτό που σε προβληματίσει προσπαθώντας να οικοδομήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και ανοικτής επικοινωνίας πάνω στα οποία μπορείς να χτίσεις μία σχέση που να έχει διάρκεια και ποιότητα.