Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι περισσότερες σχέσεις διαλύονται

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι σχέσεις είναι δύσκολες. Αυτό είναι ένα fact, που νομίζω πως μπορούμε να το παραδεχτούμε όλοι. Για να αντέξει ένα ζευγάρι στη δοκιμασία του χρόνου, πρέπει και οι δύο, να είναι αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να προσπαθήσουν για αυτή τη σχέση.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί καθημερινοί λόγοι, για τους οποίους οι σχέσεις δεν λειτουργούν, υπάρχουν 3 συγκεκριμένοι λόγοι , που μπορούν να προκαλέσουν την αποτυχία οποιασδήποτε σχέσης. Αυτοί επιγραμματικά, είναι οι εξής:

 • Εμπιστοσύνη
 • Επικοινωνία
 • Πραγματική και ουσιαστική αγάπη

Γιατί είναι γενικά δύσκολες οι σχέσεις;

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές συμπέρασμα. Αυτό είναι πως κάθε ζευγάρι, τόσο σαν μονάδες, αλλά και σαν σύνολο, είναι μοναδικό. Όσο περισσότερο μοιράζονταν τη ζωή τους λοιπόν δύο άτομα, τόσο πιο πολύπλοκοι είναι και οι παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν μια σχέση στον τερματισμό της. 

Από το λάθος timing, μέχρι τις αποκλίνουσες τροχιές ανάπτυξης και τα διαφορετικά ιδανικά ή τις επιθυμίες, η λίστα με τους λόγους που μπορεί να μην αντέξει μια σχέση τη δοκιμασία του χρόνου, είναι κυριολεκτικά άπειροι.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η παρακάτω λίστα των λόγων που θα διαβάσεις, δεν προορίζεται να είναι ολοκληρωμένη. Έχει σαν στόχο της όμως, να αναδείξει 3 από τους πιο κρίσιμους, κοινούς και επιβλαβείς παράγοντες, που κρύβονται πραγματικά πίσω από τη διάλυση μιας σχέσης ή ενός γάμου.

Αλήθεια, εσύ γνώριζες πως:

 • Κάθε 13 δευτερόλεπτα, υπάρχει ένα διαζύγιο κάπου στον κόσμο.
 • Αυτό ισοδυναμεί με 277 διαζύγια την ώρα, 6.646 διαζύγια την ημέρα, 46.523 διαζύγια την εβδομάδα και 2.419.196 διαζύγια ανά έτος.
 • Ο μέσος πρώτος γάμος, που τελειώνει με διαζύγιο, διαρκεί περίπου 8 χρόνια.
 • Οι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο 3 χρόνια μετά το διαζύγιο, για να ξαναπαντρευτούν (αν ξαναπαντρευτούν).
 • Το 60% όλων των διαζυγίων, αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών.
 • Οι γυναίκες σύζυγοι, είναι εκείνες που συνήθως υποβάλλουν διαζύγιο, σε ποσοστό 66% κατά μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σχεδόν στο 75%, μέσα σε μερικά χρόνια.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που μια σχέση τελειώνει;

Είναι αδύνατο να δοθεί ένα οριστικό συμπέρασμα, σχετικά με τον λόγο πίσω από μια αποτυχημένη σχέση. Όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές και το να φτάσει ένα ζευγάρι στον πραγματικό λόγο της διάλυσης, είναι πολύ πιο περίπλοκο, από το να «δικαιολογήσει» απλά το τέλος της σχέσης, με έναν μόνο λόγο.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι πίσω από τις αποτυχημένες σχέσεις, που φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα από άλλους. Αν και δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί ο μοναδικός μεγαλύτερος λόγος, πίσω από τους περισσότερους χωρισμούς, αξίζει να ρίξεις μια ματιά, στους πιο συχνά εμφανιζόμενους λόγους, για τις σχέσεις που δεν λειτουργούν.

 • Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η έλλειψη ή η απώλεια εμπιστοσύνης, είναι μια από τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός ζευγαριού. Χωρίς εμπιστοσύνη, μια σχέση χάνει 2 από τις βασικές άγκυρες σε έναν ισχυρό δεσμό. Αυτές είναι η ασφάλεια και η προστασία.

Τα ζητήματα εμπιστοσύνης, που προκύπτουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, μπορεί να περιλαμβάνουν παράγοντες, όπως:

 • Ζήλια
 • Κτητικότητα
 • Παράλογη εμμονή σε απόψεις και συμπεράσματα
 • Συναισθηματική ή σωματική απιστία
 • Έλλειψη αξιοπιστίας και φερεγγυότητας
 • Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης
 • Έλλειψη οικονομικής συμβατότητας 
 • Έλλειψη αμοιβαία υποστηρικτικών στόχων

Εάν λοιπόν πιστεύεις ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα στη σχέση σου (ή υπήρξε σημαντικό ζήτημα σε κάποια παρελθοντική σχέση), καλό θα ήταν να εξετάσεις, εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έχουν συμβεί και μπορούν να αποδειχθούν (όπως σημαντικές παραβιάσεις υποσχέσεων) ή αν οφείλεται σε υποκειμενικά συναισθήματα (όπως ζήλια χωρίς απόδειξη). 

Με απλά λόγια, αυτό που πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, είναι να εξετάσεις με ειλικρίνεια, πρώτα απ’ όλα στον ίδιο σου τον εαυτό, εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται σε απτή ουσία ή σε αδικαιολόγητους φόβους.

 • Ουσιαστική επικοινωνία

Μια ενδιαφέρουσα συνειδητοποίηση που αξίζει να κάνεις, είναι πως όταν μιλάμε για το concept της ουσιαστικής επικοινωνίας, τα περισσότερα ζευγάρια έχουν μια ιδέα στο μυαλό τους, η οποία συνήθως είναι εντελώς αντίθετη με αυτό που πραγματικά ισχύει.

Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει την επικοινωνία (ή την έλλειψη αυτής), ως έναν από τους κορυφαίους λόγους θεραπείας ζευγαριών, καθώς και έναν από τους κορυφαίους λόγους διάλυσης και διαζυγίου.

Ο Δρ. John Gottman του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πρώτος εμπειρογνώμονας σε μελέτες ζευγαριών, κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από πάνω από 20 χρόνια έρευνας, ότι το βαρόμετρο και προγνωστικός παράγοντας του διαζυγίου ή του χωρισμού, είναι όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι, δείχνουν περιφρόνηση στη σχέση.

Η περιφρόνηση, η οποία είναι το αντίθετο του σεβασμού, εκφράζεται συχνά μέσω αρνητικής κρίσης, επικριτικότητας ή σαρκασμού, σχετικά με την αξία ενός ατόμου. Η περιφρονητική επικοινωνία λοιπόν, όχι μόνο έχει τεράστια δύναμη, αλλά λειτουργεί και σαν «δηλητήριο», καταστρέφοντας σταδιακά την υγεία και την ευημερία μιας σχέσης.

 • Πραγματική αγάπη

Για μερικούς ανθρώπους, η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται πιο πολύ με μια στιγμή ή με την αρχική περίοδο μιας σχέσης, παρά με την πραγματική αγάπη. Για άλλους πάλι, η αγάπη απαιτεί μεγάλη προσωπική ανάπτυξη.

Είναι γεγονός πως η κουλτούρα μας, έχει διαλύσει τον ορισμό της αγάπης, μέσω της έκθεσης των ιδανικών από ταινίες, σειρές και τραγούδια, που μιλάνε για κάτι παραμυθένιο και εξιδανικευμένο. Όταν κάποιος λοιπόν, δεν πληροί τα αληθινά πρότυπα αγάπης που απεικονίζονται στις ταινίες ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα standards, γιατί δεν είναι ρεαλιστικά, μπορεί να νιώσει πως δεν έχει πραγματική αγάπη στη σχέση του.

Είναι πολύ λίγα τα ζευγάρια που συναντιούνται οι ματιές τους μια μέρα τυχαία και απλά συνειδητοποιούν πως έχουν βρει τον άνθρωπό τους. Για όλους τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» που βρισκόμαστε σε μια σχέση, πραγματική αγάπη σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό, καθημερινή προσπάθεια, υποχωρήσεις και διάθεση να βελτιώσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και την ίδια μας τη σχέση.

Πρέπει να διαβάσεις  Εφηβικοί Έρωτες: Γιατί μας καθορίζουν;
Πρέπει να διαβάσεις  Επικοινωνία Στη Σχέση: Αναζητώντας Το Χαμένο Κομμάτι Του Παζλ

Γιατί στην πραγματικότητα, η αγάπη δεν είναι ποτέ ένα πράγμα που μένει σταθερό και στάσιμο. Εξελίσσεται, μεγαλώνει, ωριμάζει και μετουσιώνεται, όσο εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για αυτή.

Πρακτικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι η σχέση σου αρχίζει να δοκιμάζεται, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σαν ζευγάρι, προκειμένου να πάρετε πίσω τον έλεγχο. Για παράδειγμα: 

 • Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας, εάν θεωρείτε ότι έχετε κακομεταχειριστεί ο ένας τον άλλο.
 • Εάν εσύ ή ο σύντροφός σου έχετε υπάρξει ανέντιμοι και ανειλικρινείς στο παρελθόν, δώστε ο ένας στον άλλο την ευκαιρία, να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη σας.
 • Να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας, αντί να τα κρατάτε μέσα σας.
 • Να είστε συμπονετικοί και να φροντίζετε ο ένας τον άλλο.
 • Προσπαθήστε να μιλάτε πάντα και να επιλύετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
 • Επικεντρωθείτε στα καλά μέρη της σχέσης σας, αντί να «τυφλώνεστε» από τις κακές πτυχές.
 • Μην παραδίνεστε στον θυμό σας και προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας με τον ίδιο σεβασμό, που θα θέλατε να δείχνει και εκείνος. 
 • Μην επιτρέπετε σε άτομα εκτός της σχέσης σας, να επηρεάσουν εσάς και τις αποφάσεις του συντρόφου σας.
 • Δείξτε μεταξύ σας την όρεξη και τη διάθεση που έχετε, προκειμένου να προσπαθήσετε για τη σχέση σας.
 • Ορίστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο για να περνάτε μαζί.
 • Προσπαθήστε να έχετε πιο στοργική φυσική επαφή μεταξύ σας.
 • Επικοινωνήστε όλα τα ζητήματα σχέσης σας, με ψυχραιμία και ειλικρίνεια.
 • Προσπαθήστε να διασκεδάσετε όσο περισσότερο μπορείτε, για να κάνετε τη σχέση σας πιο ευχάριστη.
 • Μην ντρέπεστε να αναζητήσετε βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες, που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική αλλαγή.

Κλείνοντας, θα σε αφήσω με τα σοφά λόγια του πασίγνωστου ψυχοθεραπευτή, Χόρχε Μπουκάι, ο οποίος είπε: «Ο ορισμός μιας ώριμης και αληθινής σχέσης, είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια να δημιουργείς χώρο στον άλλο, ώστε να μπορεί να είναι όπως είναι!»

George Georgiou
George Georgiou
Ο Γιώργος Γεωργίου είναι founder του Couple Goals, certified coach και CEO ενός ταχέως αναπτυσσόμενου performance digital agency. Πάντα τον συνάρπαζε η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και η πολυεπίπεδη όψη του κάθε ζητήματος. Ένα από τα όνειρά του, ήταν και παραμένει, να εμπλακεί σε projects, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Στόχος του εδώ, είναι να ανοίξει ένα διάλογο σχετικά με σύγχρονα ζητήματα και αντιλήψεις πάνω στις σχέσεις, δημιουργώντας food for thought και φέρνοντας νέες οπτικές στο τραπέζι.

Tips για να βγεις ξανά ραντεβού μετά από χωρισμό

Μετά από τον χωρισμό σου ερωτεύτηκες ξανά και ήρθε η ώρα για να βγεις ραντεβού με εκείνον τον τύπο που θες να φτιάξεις ξανά...

Ποιο ζώδιο θα σε χωρίσει δύσκολα αλλά θα είναι οριστικό

Υπάρχουν αυτοί που θα σου πουν τέλος με την πρώτη δυσκολία κι αυτοί που θα το πουν δύσκολα. Σε ποιο ζώδιο να ανήκουν άραγε...

Τα 3 βασικά σημάδια πως έχεις “βολευτεί” στη σχέση σου

Είναι πάρα πολύ εύκολο για μια σχέση, ειδικά μακροχρόνια, να ρουτινιάσει. Χωρίς να λέμε πως υπάρχει κάτι λάθος στη ρουτίνα. Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τη...

Έρωτας στις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαιράκι είναι ήδη εδώ και όλες μας ετοιμαζόμαστε για αυτές τις πολυπόθητες διακοπές, ώστε να γεμίσουμε τις μπαταρίες για τη νέα σεζόν. Aν ανήκεις...

Ανάγκες να είστε όχι συνήθειες

Ίσως η πιο σοφή κουβέντα των τελευταίων ημερών. Ίσως ο καλύτερος στόχος στις σχέσεις σου για το 2021 το "κουτσουρεμένο". Να είμαστε ανάγκες, να...

Τι είδους πρώην είναι τα ζώδια της γης

Όλοι οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Ή οι περισσότεροι. Ειδικά εάν δεν ήταν δική σου απόφαση να χωρίσεις, σε πονάει πολύ. Πληγώνεσαι, ψάχνεις το γιατί,...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]