Skip to main content

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος». Στην πραγματικότητα, το ακούμε τόσο συχνά, που πολλοί καταλήγουν να το θεωρούν μια de facto πραγματικότητα. Και ενώ η απιστία δεν είναι ποτέ ένα «δικαιολογημένο αδίκημα», αυτό το παλιό ρητό, δεν είναι απαραίτητα και η αλήθεια που ισχύει πάντα.

Το φαινόμενο της «κατά συρροή απιστίας»

Ενώ πράγματι υπάρχουν εκεί έξω οι λεγόμενοι «κατά συρροή άπιστοι» (άτομα που έχουν σταθερό ιστορικό απιστίας και δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να το αποφύγουν στο μέλλον), η σύντομη απάντηση είναι πως δεν ισχύει ότι όποιος απατήσει μια φορά, είναι δεδομένο πως θα το ξανακάνει στο μέλλον. 

Ο λεγόμενος «κατά συρροή άπιστος», είναι συχνά ναρκισσιστής ή άνθρωπος που «ερεθίζεται» από μια ανέντιμη συμπεριφορά. Για άτομα με αυτά τα ζητήματα, η απιστία δεν φαίνεται ποτέ τόσο μεγάλη υπόθεση, ανεξάρτητα από την έκταση της συναισθηματικής βλάβης που μπορεί να προκαλούν στους συντρόφους τους, οπότε είναι απίθανο να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. 

Και ενώ πολλοί από εμάς θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι οι πρώην μας είναι ναρκισσιστές, ο πραγματικός ναρκισσισμός, αποτελεί μια υπαρκτή και διαγνώσιμη διαταραχή της προσωπικότητας, που δεν εμφανίζεται στην πλειονότητα των ανθρώπων.  

Η «ψυχολογία» της απιστίας και πως εκδηλώνεται

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν κάποιον να απατήσει σε μια σχέση, είτε πρόκειται για τις συνθήκες της ίδιας της σχέσης, είτε για άλλους, εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι το άγχος, μια προσωρινή (ή μόνιμη) δυσπιστία στη μονογαμία, τα θέματα προσωπικής αυτοεκτίμησης κλπ. 

Μην ξεχνάς πως ακριβώς επειδή κάποιος, μπορεί να έχει απατήσει στο παρελθόν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα απατά για μια ζωή.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε, πως είναι δυνατόν για ένα ζευγάρι, να επιλύσει τα προβλήματα του παρελθόντος ή ακόμα και αυτά που αντιμετωπίζει στην τρέχουσα σχέση του και να καταφέρει να ξεπεράσει τα ζητήματα της απιστίας

Εάν αντιμετωπίζεις κάποιον που έχει απατήσει στο παρελθόν ή έναν σύντροφο που έχει απατήσει κατά τη διάρκεια της σχέσης σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, καθώς προχωράτε.

Παρακάτω, ακολουθεί η οπτική γωνία μου ως coach, σχετικά με τη φράση «Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος», καθώς και μερικές «σκληρές αλήθειες» σχετικά με την απιστία στις σχέσεις.

  • Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και αυτό είναι δεδομένο

Είναι σημαντικό να θυμάσαι, οι άνθρωποι κάνουν λάθη και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεσαι τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να θεοποιείς τον σύντροφό σου και να τον βάζεις σε ένα «βάθρο τελειότητας», γιατί κατά πάσα πιθανότητα, θα βρεθείς να απογοητεύεσαι κάθε φορά. 

Και ενώ η απιστία απέχει πράγματι πολύ από την τελειότητα, δεν πρέπει να διαγράψεις εντελώς τον σύντροφό σου, επειδή μπορεί να έχει απατήσει στο παρελθόν ή επειδή μπορεί να απάτησε πριν από τη δική σας σχέση. 

Πολλές φορές, οι άνθρωποι απατούν, λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Με απλά λόγια, μπορεί να νιώθουν ότι χρειάζονται προσοχή από κάποιον, εκτός της σχέσης, προκειμένου να αισθανθούν επιθυμητοί, θελκτικοί, άξιοι και πολλά ακόμα.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή από τον ίδιο τον σύντροφό τους μέσα στη σχέση ή μπορεί να συμβαίνει επειδή «παλεύουν μέσα τους» με ζητήματα εμπιστοσύνης και δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν.

  • Η στάση μεταξύ δύο ατόμων που βρίσκονται σε σχέση, μπορεί να αλλάξει

Μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι άπιστοι, επειδή έχουν μια πιο «χαλαρή στάση», σχετικά με το επίπεδο της δέσμευσης στη σχέση. Εάν κάποιος αισθάνεται αδιάφορος για τη σχέση του, μπορεί να μπει πιο εύκολα στον πειρασμό να απατήσει, επειδή ουσιαστικά, δεν έχει την πρόθεση να επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση αυτή. 

Μερικοί άνθρωποι, δεν έχουν την ωριμότητα που απαιτείται, ώστε να τερματίσουν μια σχέση, καταλήγοντας έτσι να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τη σχέση τους και εξαναγκάζοντας τον σύντροφό τους να τερματίσει εκείνος τα πράγματα, αφήνοντας τη σχέση ανυποστήρικτη και μετέωρη, μέσω της απιστίας. 

  • Τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου, πρέπει να είστε πρόθυμοι να δουλέψετε για τη σχέση σας

Εάν αντιμετωπίζεις το ζήτημα της απιστίας στη σχέση σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί σαν ζευγάρι, για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη που χάσατε. Η απιστία δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε καταστροφικό παράγοντα, αν τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου, είστε διατεθειμένοι να «κάνετε τη δουλειά» που χρειάζεται. 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απιστία σηματοδοτεί αυτόματα το τέλος μιας σχέσης, αλλά εάν είστε και οι δύο σε θέση να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη και να «κοιτάξετε κατάματα» γιατί η απιστία συνέβη αρχικά, τότε είναι πιθανό η σχέση σας να ανακάμψει. 

Έχε υπόψιν σου, πως η ανάκαμψη από την απιστία, προϋποθέτει πάντα μια σοβαρή δέσμευση εκ μέρους και των δύο ατόμων στη σχέση.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα απιστίας

Είναι γεγονός, πως η απιστία είναι ένα «πολυεπίπεδο» ζήτημα. Όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις την απιστία σε μια σχέση, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν σου, ότι δεν είναι όλα τα είδη απιστίας το ίδιο. Μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε μιλήσει κυρίως για σωματική/σεξουαλική απιστία, κάτι που συνήθως έχουμε «ταυτίσει» στο μυαλό μας, με τον όρο «απιστία». 

Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η συναισθηματική απιστία υπάρχει και είναι συχνά, εξίσου βλαβερή για μια σχέση. Η συναισθηματική απιστία, συμβαίνει όταν ένας σύντροφος επενδύει περισσότερη συναισθηματική ενέργεια σε κάποιον που δεν είναι στη σχέση, παρά στον ίδιο τον σύντροφό του.

Η συναισθηματική απιστία, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σεξουαλική απιστία, αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, σίγουρα «σπάει» την εμπιστοσύνη σε μια σχέση με τον ίδιο τρόπο, όπως η κοινή απιστία.

  • Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία, εφόσον είναι συνειδητή επιλογή

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και σε αυτά που μπορεί να ακούς πολύ έντονα από το οικείο σου περιβάλλον, σχετικά με το ζήτημα ενός άπιστου συντρόφου και την απόφασή σου να τον συγχωρέσεις

Σίγουρα θα σε έχουν προβληματίσει ατάκες όπως «Τον αφήνεις να τη σκαπουλάρει», «Του δίνεις το ελεύθερο να το ξανακάνει», «Δεν θα μπορείς να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου ποτέ ξανά», «Θα ζεις πάντα με την ανησυχία μήπως το ξανακάνει».

Στην πραγματικότητα όμως, εφόσον αυτή σου η απόφαση είναι ώριμη και συνειδητοποιημένη, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα θυματοποίησης, αλλά το ακριβώς αντίθετο. 

Επιλέγοντας να συχωρήσεις την απιστία, εφόσον το κάνεις για τους σωστούς λόγους, δίνεις έμπρακτα στον σύντροφό σου, την ευκαιρία να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη των πράξεών του, να αναλογιστεί τις επιλογές του και να φερθεί διαφορετικά και πιο ώριμα την επόμενη φορά. 

Το αν θα τα κάνει πράγματι όλα αυτά και αν θα ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων, είναι κάτι που δυστυχώς ή ευτυχώς, θα πρέπει να αφήσεις τον άλλο να αποδείξει. 

Πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό και μετά και σε σένα.

Όπως παρατήρησε πολύ εύστοχα και ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ «Η απιστία δίνει καινούργια ανάσα ζωής, μόνο στις σχέσεις που έχουν αφεθεί να πεθάνουν».

featured photo: www.twenty20.com