Skip to main content

Πόσες φορές περπατώντας στο δρόμο έχεις παρατηρήσει ηλικιωμένα ζευγάρια να περπατάνε μαζί χέρι-χέρι; Πόσες φορές αναρωτήθηκες αν θα έχεις κι εσύ την τύχη να ζήσεις μια τέτοια αγάπη; Πόσες φορές τους ζήλεψες; Πόσες φορές κοίταξες τη σχέση σου και ρώτησες «Εμένα θα με αγαπάς το ίδιο όταν γεράσω;»

Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιέπαινο αυτό που έχουν τέτοια ηλικιωμένα ζευγάρια, αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με έρευνες, ζούμε και μεγαλώνουμε στην εποχή της κατάρριψης του θεσμού του γάμου και των διαζυγίων, σε ποσοστό που φτάνει κοντά στο 60%.

Εδώ μιλάμε, όμως, για ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη. Για μια αγάπη που σου δίνει έμπνευση, αλλά και κίνητρο να προσπαθήσετε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και μαζί, να γίνετε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας.

Μια συνηθισμένη μέρα στη σχέση

Επιστρέφεις σπίτι, μέσα στον θυμό και την απογοήτευση. Η κουβέντα που κάνατε δεν εξελίχθηκε όπως περίμενες και κατέληξε σε ένα μεγάλο καβγά, με φωνές και εντάσεις, όπου και οι δύο σας δυο σας είπατε πράγματα που δεν εννοούσατε.

Έχετε αρχίσει να τσακώνεστε όλο και πιο συχνά τελευταία. Φαίνεται λες και κάθε εβδομάδα έχετε τα ίδια θέματα και τα ανακυκλώνετε, χωρίς να βρίσκετε κάποια λύση και χωρίς τα πράγματα να γίνονται καλύτερα.

Καθώς οδηγείς, αναρωτιέσαι: «Τι συμβαίνει; Γιατί είναι τόσο δύσκολη αυτή η σχέση;»

Έχεις εκμυστηρευτεί στους φίλους σου τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αυτοί σου έχουν δώσει μερικές πολύ σωστές συμβουλές, που όμως εσένα δεν φαίνεται να σε καθησυχάζουν.

«Ξέρεις, αν δυσκολεύεστε τόσο πολύ, ίσως δεν είστε σωστοί ο ένας για τον άλλον. Οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολες», λένε συχνά. «Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι να είστε σίγουροι ότι είστε χαρούμενοι στη σχέση. Θέλω να πω, αν δεν είστε ευχαριστημένοι και δεν περνάτε καλά, γιατί είστε ακόμα μαζί;» 

Όλα τα παραπάνω ακούγονται σαν λογικές συμβουλές, έτσι δεν είναι;

Πόσο συχνά έχεις βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση; Πόσο συχνά το έχεις δει να συμβαίνει στις δικές σου σχέσεις ή στις σχέσεις των κοντινών σου προσώπων; Αν είσαι σαν κι εμένα, ίσως έχεις αναρωτηθεί εάν το άτομο με το οποίο είστε μαζί, είναι πραγματικά το άλλο σου μισό.

Το πρόβλημα με τις ταμπέλες και αυτά που νομίζουμε ότι ισχύουν στις σχέσεις 

Εγώ προσωπικά, πάντα είχα την άποψη ότι λέξεις και φράσεις όπως «έτερον ήμισυ», «μοίρα» και «αδελφή ψυχή», μπορεί να ακούγονται ιδανικές, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα.

Βλέπεις, είμαστε άνθρωποι και εξ ’ορισμού, δεν μπορούμε να πετύχουμε το τέλειο. Όσο και να το κυνηγάμε. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όμως, έχουν δύναμη και χρησιμοποιώντας τις παραπάνω, φανερώνεται μια ελαττωματική βάση πεποιθήσεων.

Τι εννοώ; Θα σου εξηγήσω αμέσως. Όταν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ουσιαστικά, ότι οι σχέσεις, έχουν να κάνουν καθαρά και μόνο με εμάς. Υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν και να μας κάνουν ευτυχισμένους με κάθε κόστος. 

Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, φαντάζει απλά άδικο και δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποτυχία, που δεν αξίζει να επιδιώκουμε. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί από εμάς το βάζουμε στα πόδια, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ένταση ή δυσφορία.

Αξίζει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε, πως η σχέση είναι καταρχάς ένα εσωτερικό ζήτημα και ξεκινάει από την σχέση που έχουμε και δημιουργούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν είμαι μέσα μου εντάξει, είμαι και συνειδητοποιημένος. Αυτό σημαίνει πως έχω ισορροπία και αυτό βοηθάει να λειτουργήσει και η σχέση μου με το ταίρι μου.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε υιοθετήσει τη λανθασμένη άποψη, ότι οι πραγματικά ευτυχισμένες σχέσεις, ισούνται με μια μόνιμη ευφορία, όπου δεν αντιμετωπίζουμε ποτέ κανένα πρόβλημα και υπάρχουν παντού ουράνια τόξα με φτερωτούς μονόκερους.

«Δύο άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, ποτέ δεν μαλώνουν και δεν έχουν προβλήματα» σκεφτόμαστε.

Είτε είμαστε παντρεμένοι, δεσμευμένοι, σε σχέση, είτε θέλουμε να είμαστε σε σχέση μια μέρα, πρέπει να αποδεχτούμε το εξής γεγονός. Η σχέση αποτελείται από δύο ανθρώπους που είναι μοναδικοί, έχουν ψεγάδια και κάποιες φορές φέρονται εγωιστικά. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πληγώσουμε ο ένας τον άλλο, που θα απογοητευτούμε, όπως θα υπάρξουν και όμορφες στιγμές, που θα νιώσουμε απόλυτη πληρότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα των σχέσεων 

Και τώρα έφτασε η στιγμή για ακόμα μια αλήθεια. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα σε μια σχέση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση είναι λάθος. Κάποιες φορές, όταν αντιμετωπίζεις σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες, σημαίνει ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι έχεις αρνηθεί να συμβιβαστείς και έχετε αποφασίσει από κοινού, να «σκάψετε» βαθύτερα μαζί. 

Οι υγιείς σχέσεις, δεν έχουν να κάνουν με την προσπάθεια να είμαστε τέλειοι για τον άλλο (ή οι άλλοι να είναι τέλειοι για εμάς). Πρόκειται για μια συνεπή και συνεχή επιδίωξη κατανόησης, συνεννόησης και επικοινωνίας. 

Τα ζευγάρια που επιδιώκουν υγιείς σχέσεις, που εξελίσσονται και «ανθίζουν» μαζί, δεν βασίζονται στο πεπρωμένο και τα φευγαλέα συναισθήματα. Αντιθέτως, καταλαβαίνουν ότι η αγάπη είναι μια καθημερινή δράση και επιλέγουν να αναλάβουν αυτή τη δράση.

Όταν τα φώτα σβήνουν, θα προχωράμε μαζί 

Μπορεί λοιπόν, καμία σχέση να μην είναι τέλεια και πολλές φορές, να μην ξέρουμε το «μυστικό» για να κάνουμε τη σχέση μας να πετύχει, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα κρυφό μυστικό.  Όταν αναγνωρίζουμε μέσα μας, ότι αυτή η σχέση αξίζει τον κόπο, αναγνωρίζουμε ότι αξίζει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, για να την κρατήσουμε.

Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές εμπειρίες και πιθανόν σε πολλά ζητήματα, να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Έχουμε κοινές και ξεχωριστές παρέες. Κοινά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Έχουμε την κοινή μας ζωή, αλλά κρατάμε κάποια κομμάτια και για τον εαυτό μας. Πρέπει να τα κρατάμε.

Όταν τα φώτα σβήνουν, όταν φεύγει η «μαγική» ατμόσφαιρα του πρώτου διαστήματος, του έρωτα και του ενθουσιασμού, μένει ο σεβασμός, η κατανόηση,  η συντροφικότητα, η προσοχή, και η αληθινή αγάπη. Μένει ένα κοινό μονοπάτι, που βαδίζουμε οι δυο μας, προχωράμε πλάι πλάι, βελτιωνόμαστε και πάμε μπροστά. 

Και ποιος ξέρει; Ίσως τελικά, αυτή είναι η πραγματική μαγεία… 

fearured photo: Τwenty20.com/edfirst/