Skip to main content

Η επικοινωνία μετά από τον χωρισμό είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Πρέπει να τη διατηρήσεις ή όχι; Και αν ναι, πως θα το κάνεις σωστά και με τι σκοπό;

Το μεγάλο δίλημμα μετά από κάθε χωρισμό, είναι αν θα πρέπει να διατηρήσεις την επικοινωνία με τον / την πρώην σου και αν ναι, με τι σκοπό.

Η επικοινωνία μετά τον χωρισμό ως διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και σχετίζεται άμεσα με τον τύπο και χαρακτήρα που είχε η ερωτική σχέση του ίδιου του ζευγαριού και το πόσο δεμένο ήταν στην καθημερινή ζωή.

Σίγουρα δεν είναι όλες οι ερωτικές σχέσεις με τον ίδιο βαθμό δεσμού. Κάποιες βασίζονται σε απλό σεξ, κάποιες άλλες στην επικοινωνία, ενώ άλλες αναζητούν ακόμα και μετά το τέλος τους μία ταυτότητα, ώστε τα μέλη τους να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τους λόγους που ήταν μαζί.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν σκοπό να διερευνηθούν πριν δοθεί μία απάντηση για το αν τελικά πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μετά από τον χωρισμό.

Ταυτότητα σχέσης

Λίγο πιο πριν αναφέρθηκε η προβληματική σχετικά με την ταυτότητα της σχέσης. Ναι αρκετοί άνθρωποι που βρέθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή μαζί δε σημαίνει πως είχαν κοινή εμπειρία.

Ο χωρισμός επήλθε ως αιτία της απουσίας μίας δομημένης ταυτότητας στην προυπάρχουσα σχέση. 

Τι σημαίνει αυτό; Πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σχέσεων οι οποίοι έχουν την δική τους ανάπτυξη και πορεία ζωής, η οποία όμως είναι σύντομη. Ας δούμε μερικούς:

Ρομαντική ταυτότητα

Μία σχέση που βασίζεται αποκλειστικά στο φαντασιακό, με αρκετή απουσία πραγματικών στοιχείων. Τα μέλη της βιώνουν τον δεσμό μέσα από ένα ονειρικό στάδιο το οποίο τις περισσότερες φορές δεν βιώνεται οδηγώντας στην κατάρρευση της ιδέας της κοινής πορείας και έτσι στην απογοήτευση και τον χωρισμό.

Σαρκική ταυτότητα

Πρόκειται για μία αποκλειστικά σεξουαλικοποιημένη σχέση η οποία αναπληρώνει την επικοινωνία της μέσα από το σεξ. Πολλές παράνομες σχέσης ή σχέσεις από ετερόκλητα άτομα έχουν αυτή την ταυτότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως το ένα μέλος δεν έχει σκοπό να την κάνει σχέση ζωής και παραμένει ανειλικρινές προς το άλλο για τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης του

Αδόμητη ταυτότητα

Εδώ η σχέση ακόμα δεν έχει βρει την ουσία της. Τα άτομα δεν μπορούν να απαντήσου στο πιο απλό ερώτημα «γιατί είμαστε μαζί;». Σε αυτή τη σχέση μπορεί να υπάρχει επικοινωνία, όμως δεν υπάρχει ουσιαστικότητα. Έτσι υπάρχουν αρκετοί καυγάδες και πολλές φορές τα άτομα μένουν από εγωισμό και πείσμα. Εάν συνεχιστεί θα γίνει καταθλιπτική και εξουσιαστική.

Φιλική ταυτότητα

Εάν συνδυάζεται με έντονο ερωτισμό είναι η ιδανική ταυτότητα σχέσης. Η επικοινωνία εδώ είναι άριστη και το βασικό χαρακτηριστικό. Όμως αν χαθεί το συναίσθημα και το κίνητρο για σεξ, οδηγείτε σε μία φιλία με το ένα άτομο να θέλει και κάτι παραπάνω.

Τοξική ταυτότητα

Εδώ βρίσκονται σχέσεις οι οποίες βασίζονται στη ζήλεια, την καταπίεση και πολλά άλλα. Πρόκειται για προεκτάσεις του ψυχολογικό σαδομαζοχισμού με ενορμήσεις οι οποίες αντλούν απόλαυση από την καταστροφή. Σε αυτές τις σχέσεις τα άτομα αυτοκαταστρέφονται σταδιακά. Είναι ο χειρότερος τύπος.

Ανειλικρινής ταυτότητα

Μία σχέση που είναι καθαρό ψέμα. Εδώ τα άτομα κρύβουν μυστικά, απατούν και γενικά δρουν υπόγεια, χωρίς να ξεκαθαρίζουν στον άλλο τι πραγματικά αισθάνονται. Η μηδενική επικοινωνία που υπάρχει καλύπτεται από διάφορα ψέματα. Έχει πάντα ημερομηνία λήξης.

Κεφάλαιο χωρισμός

Ο χωρισμός είναι το τέλος ζωής μίας σχέσης τις περισσότερες φορές ή η ουσία για να βρεθεί το τι λείπει και να δοθεί ένας νέος αέρας και ουσία στην ταυτότητα της σχέσης.

Σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα να χωρίζει κάποιος, όμως πολλές φορές πέρα από έναν κακό σύντροφο χάνεται και ένας πολύ καλός φίλος.

Μία σχέση που έχει λοιπόν βάση στην επικοινωνία της, αποτελεί το κλειδί για το άτομο να αναρωτηθεί αν μπορεί να χάσει και έναν φίλο, αντί ενός ερωτικού συντρόφου.

Η απάντηση είναι πως πάντα μπορεί να χάσει και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του, όμως δε σημαίνει πως είναι και η σωστή επιλογή αυτή.

Καλού κακού, οι άνθρωποι έρχονται και πολλές φορές φεύγουν και όλα σχετίζονται με την επικοινωνία και τον σκοπό που έχουν στη ζωή μας.

Ο ερωτικός σύντροφος δεν είναι μονάχα ένα άτομο που έρχεται για το περιστασιακό σεξ και την απόλαυση, αλλά για να εκπληρώσει πολλά παραπάνω και να γίνει ένα σημαντικό και πολύ λειτουργικό μέρος της όλης ζωής μας.

Όταν αυτός ο άνθρωπος αποκτά τον ρόλο του φίλου ο χωρισμός είναι πολύ πιο δύσκολος.

Σίγουρα σε έναν χωρισμό το καλύτερο πράγμα είναι η απόσταση γιατί τα συναισθήματα μας περιπλέκουν, όμως τι γίνεται όταν χάνεται και ένας φίλος;

Επικοινωνία μετά τον χωρισμό

Εδώ λοιπόν τίθεται το θέμα πως πρέπει να κρατήσεις την επικοινωνία με τον / την πρώην σου.

Εάν είναι ένας άνθρωπος που αξίζει και είχατε μία από τις παραπάνω ταυτοτικές σχέσεις η οποία δεν ήταν τραυματική για εσένα, σημαίνει πως πρέπει να δεις ένα παράθυρο για να τον κρατήσεις με έναν διαφορετικό ρόλο στη ζωή σου.

Φίλος ή ευκαιρία επανασύνδεσης;

Εδώ την απάντηση πρέπει να την δώσεις εσύ. 

Θες έναν άνθρωπο δίπλα σου γιατί είναι ένας πιστός φίλος με τον οποίο έχετε περάσει πολλά και μπορείς να στηρίζεσαι σε αυτόν στο 100% σε κάθε ευκαιρία ή βλέπεις πως μελλοντικά μπορεί να υπάρχει μία πιθανή επανασύνδεση;

Η επικοινωνία με τον / την πρώην είναι αυτό ακριβώς το δίλλημα το ποιο θα είναι το νόημα της μελλοντικής σας σχέσης.

Για να κρατήσεις επικοινωνία μαζί του / της ως φίλος / φίλη θα πρέπει να όλες τις πιθανές προεκτάσεις. Δηλαδή θα πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούσεις για νέες σχέσεις, για νέα παράπονα από αυτές, το ενδεχόμενο ενός γάμου ή αρραβώνα και πολλά άλλα. 

Όλο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχεις δεχτεί μέσα σου πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις ψυχικά χωρίς να σε επηρεάζει και να δεις τον ρόλο σου ως ένας άνθρωπος που θα προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο άλλος άνθρωπος. 

Φυσικά το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, δηλαδή πως το άτομο που κρατάς ως φίλο και όχι ως σύντροφο πλέον είναι αξιόπιστο και δεν κρύβει ζήλεια ή άλλες ανάγκες.

Στην καθημερινή ζωή πολλές φορές αυτά δεν είναι ξεκάθαρα και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και αποχωρίσεις. Οπότε να είσαι έτοιμος / έτοιμη για όλα.

Και αν βλέπω επανασύνδεση;

Σε αυτή την περίπτωση παίζεις με ένα διαφορετικό σχέδιο. Η επικοινωνία μετά τον χωρισμό γίνεται εργαλείο για να κερδίσεις ξανά τη συγκεκριμένη σχέση

Ναι μπορεί να τα καταφέρεις, όμως πρέπει να είσαι σίγουρος για τις κινήσεις και το πλάνο σου. 

Η επικοινωνία με τον πρώην σου δεν μπορεί να είναι γεμάτη από τις νέες σας εμπειρίες, αλλά από έναν νοσταλγικό χαρακτήρα που θα σας εξασφαλίσει πως μελλοντικά θα ανατροφοδοτηθούν τα συναισθήματα τα οποία σας οδήγησαν από την αρχή να είστε μαζί.

Η επανασύνδεση μπορεί να πετύχει, όμως με έναν και μοναδικό τρόπο, να κάνεις όλα τα σωστά βήματα προς αυτή και με στόχο το μέλλον.

Το μένουμε φίλοι, όμως στην πέφτω και λίγο δεν είναι σωστή πρακτική και θα πρέπει να αποφεύγεται. Ούτε το είμαστε φίλοι, αλλά υπάρχει και χαλαρό σεξ μεταξύ μας. Όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και ορισμένα από την αρχή.

Τελικά είναι εφικτή η επικοινωνία μετά τον χωρισμό; 

Φυσικά και είναι. 

Όπως είπαμε μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους, όμως πρέπει τα κίνητρα να είναι ξεκάθαρα και αγνά.

Δεν γίνεται να κρατήσεις επικοινωνία με έναν άνθρωπο που πιστεύει κάτι άλλο και να έχεις εντελώς άλλο σκοπό.

Είναι σα να διαπράττεις δεύτερη φορά προδοσία που οδηγεί στην απογοήτευση του.

Όρισε λοιπόν μέσα σου τι νιώθεις και σκέψου όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον. Είσαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που θα μείνετε φίλοι ή νιώθεις κάτι παραπάνω και δεν αντέχεις να δεις τον / την πρώην σου με κάποιον άλλον;

Όλα αυτά μπορείς να τα πετύχεις επιλέγοντας να κάνεις μία αυτοκριτική σε ένα διάστημα που θα το περάσεις αποκομμένος / αποκομμένη για να σκεφτείς και βρεις την λύση. 

Να θυμάσαι η ειλικρίνεια είναι ο μόνος δρόμος!