Εκείνοι που χορταίνουν όταν η αγάπη αδειάζει

«Φάτε. Φάτε για να χορτάσετε. Φάτε ακόμα κι αν δεν “πεινάτε”. Αναρωτιέμαι όμως τι αξία θα έχει και η ίδια σας η πείνα στο τέλος».

Ξέρεις, η πείνα είναι ένα ανεξέλεγκτο συναίσθημα, εκείνο που δεν σου δίνει εννέα στις δέκα φορές την επιλογή να δεις το πιάτο με μάτια καθαρά. Όπου πιάτο συμπλήρωσε με ανθρώπους και όπου πείνα, συμπλήρωσε με αχαριστία.

Μην το παίρνεις προσωπικά. Το ότι γράφω σε β’ ενικό δεν σημαίνει πως απευθύνομαι σε εσένα. Αν ταυτίζεσαι ωστόσο ή αν νιώθεις πως απευθύνομαι στο πρόσωπό σου, τότε μην ντρέπεσαι, μη νιώθεις άβολα, ούτε και να λυπάσαι.

Άλλαξε απλά νοοτροπία αφού δεν πρόκειται να σε πάει ποτέ ένα βήμα παρακάτω η ατέρμονη αχαριστία.

Ώρα 10:00 μ.μ. Ώρα χαλάρωσης και ηρεμίας και στην τηλεόραση παίζει ταινία που εντελώς τυχαία μου τράβηξε την προσοχή. Κατά τα άλλα, είδα δεν είδα μισή ώρα συνολικά, αφού τα δέκα λεπτά της μισής αυτής ώρας με οδήγησαν στο να σκέφτομαι τον εξής σημαντικό διάλογο της ταινίας: «Μαμά γιατί οι άνθρωποι είναι κακοί;», «Γιατί είναι πληγωμένοι αγόρι μου και γιατί ποτέ δεν γνώρισαν την αγάπη». Ύστερα έχασα τη συνέχεια. Ύστερα σκέφτηκα πως ο μικρός αυτός πρωταγωνιστής μου μοιάζει πολύ, μαζί και οι απορίες του. Όσο για την μαμά, δεν θα μπορούσε παρά να είναι σημαντική. Τροφή για σκέψη το λιγότερο η απάντηση της και η θεωρία μου ακολουθεί μέσα στις επόμενες γραμμές.

Ώρα δύσκολη. Είναι στα αλήθεια μια ώρα δύσκολη εκείνη η ώρα που εμείς οι «λίγοι» ή οι «πολλοί» επιλέγουμε να αναθεωρήσουμε και να παραπονεθούμε στον εαυτό μας. Ξέρεις, εκείνη η ώρα λίγο πριν κλείσεις τα μάτια για να κοιμηθείς. Εκείνη η ώρα που θα ευχόσουν να κράταγε λιγότερο αφού το μυαλό σου δεν λέει με τίποτα να σταματήσει να σκέφτεται. Να σκέφτεται εκείνους που ενώ τους αγάπησες σου έδωσαν αχαριστία, πόνο, δάκρυα και αρκετή κακία. Άραγε υπάρχουν κακοί άνθρωποι; ‘Aραγε ανήκουν τελικά μόνο στα παραμύθια;

Τι πάει λάθος με τους ανθρώπους;

Δεν ξέρω, κι αν ψάχνεις για απαντήσεις να ξέρεις πως δεν θα τις βρεις εδώ. Στο κείμενο αυτό θα βρεις κυρίως απορίες. Απορίες για τους απάνθρωπους- ανθρώπους. Απορίες για αυτούς που έπαιξαν το παιχνίδι τους και τελικά κέρδισαν απλά παίζοντας. Και ενώ σου άρεσε και εσένα πολύ να παίζεις, δεν το κατάλαβες ποτέ πως η καρδιά σου γι’ αυτούς αποτελούσε το πιο σπουδαίο έπαθλο. Απλά και μόνο για να παίξουν όμως, μέχρι να βαρεθούν, μέχρι να βρουν νέα παιχνίδια. Αναζητώντας άλλα ονόματα και άλλους κανόνες, φτιαγμένους πάντα από εκείνους.

Πρέπει να διαβάσεις  5 τρόποι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου μετά από ένα χωρισμό

Είμαι στον κόσμο μου γιατί δεν μου αρέσει ο δικός σας

Αρνούμαι να δεχτώ ότι ο κόσμος δεν αλλάζει. Αρνούμαι να δεχτώ και ότι ο κόσμος θα παραμείνει για πάντα κολλημένος στις παγιωμένες – κομπλεξικές- ανήθικες και πληγωμένες πεποιθήσεις του. Αρνούμαι γιατί και εγώ έκανα λάθη. Αρνούμαι γιατί ακόμα κάνω, γιατί για πάντα θα κάνω. Αρνούμαι γιατί η ‘πείνα’ μου δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Αρνούμαι γιατί όταν ‘πεινάω’ δεν δυσκολεύομαι να μοιραστώ το φαγητό μου. Δεν δυσκολεύομαι και να ‘πεινάσω’, αρκεί να μένουν ‘χορτάτοι’ και οι άλλοι. Και αυτό δεν μπορεί, όσο υποτιμητικό κι αν μοιάζει κάποιες φορές για τον εαυτό μας, άλλο τόσο σημαντικά έχει τη δύναμη να μας γεμίζει.

Η αγάπη δεν είναι δύσκολη. Εμείς την κάνουμε να μοιάζει

Αν η αγάπη είχε πρόσωπο, τότε στα δικά μου μάτια θα ήταν το πιο γερασμένο. Ένα πρόσωπο καθαρό, αθώο και κάπως μελαγχολικό. Ένα πρόσωπο που στους γύρω θα χαμογελούσε και όταν θα έμενε μόνη της σίγουρα τα περισσότερα βράδια θα έκλαιγε. Ύστερα, λίγο πριν γεράσει θα εκτιμούσε τους ανθρώπους που γνώρισε και λίγο πριν πεθάνει θα μετάνιωνε για όσους δεν μπήκε στον κόπο να γνωρίσει καλύτερα. Είτε από φόβο, είτε από άγνοια.

Λυπάμαι που δεν σε εκτιμάμε ομολογώ. Λυπάμαι που η ‘πείνα΄ μας είναι τόσο ανεξέλεγκτη όσο και η αχαριστία μας. Λυπάμαι που πλέον έχω φτάσει στα όρια του να φοβάμαι. Όχι για εμένα, μα για το μέλλον που μοιάζει ορισμένες φορές αβέβαιο. Θα προσπαθήσω όμως. Για μένα, για εσένα, για όλους και κομμάτια να γίνουν οι πληγές, μαζί και όλη η απανθρωπιά του κόσμου αυτού που καθόλου δεν θυμίζει αγάπη και καθόλου δεν ταιριάζει στη φύση μας.

Πρέπει να διαβάσεις  Οι φίλοι είναι εκείνοι που σου στέκονται σε έναν χωρισμό

Όσο αναπνέεις, άλλο τόσο και να ελπίζεις

Εγώ πιστεύω σε εμάς παιδιά, γιατί όπως ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας, έτσι και εμείς έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Κι αν ποτέ πάψουμε, τότε θα φταίει που εμείς αφήσαμε την αγάπη στο περιθώριο. Κι αν την αφήσουμε θα είναι και αυτό ολοκληρωτικά δικό μας λάθος. Όχι όμως, η ίδια η αγάπη δεν φταίει. Ποτέ δεν έφταιξε.

Άραγε ζώντας σε ένα γαλατικό χωριό που λέγεται Ελλάδα και που ακούει στο όνομα κοινωνία, υπάρχει θέση στο ‘μενού’ μας για λίγη παραπάνω ανθρωπιά; Ομολογώ πως τη δική μου ψυχοσύνθεση ούτε και σήμερα η ανθρωπότητα κατάφερε να τη γεμίσει απόλυτα.

Εσύ όμως αλήθεια θα ήθελα να μάθω, πότε χορταίνεις περισσότερο; Όταν αδειάζει η αγάπη ή όταν γεμίζει;

Πηγή: Savoir Ville

featured photo: ©pexels/@Ketut Subiyanto

Kelly Seferou
Kelly Seferou
Ονομάζομαι Κέλλυ Σεφέρου και είμαι πτυχιούχος Ψυχολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ψυχολογίας Υγείας. Επιλογή που αποτελεί μονόδρομο και ο μόνος δρόμος που με οδηγεί κυριολεκτικά παντού. Για την ιστορία, μετεκπαιδεύτηκα στις Διατροφικές Διαταραχές σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στη Δημιουργική Γραφή. Στο παρόν, συνεχίζω να επιμορφώνομαι, παρακολουθώντας σεμινάρια. Κάποιο από αυτά είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική και θεραπεία ζεύγους και οικογένειας» του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστήμιου Αθηνών. Θα με βρεις να περιπλανιέμαι γύρω από δύο διαμαντάκια. Το ένα είναι κυριολεκτικά η τέχνη του κοσμήματος (family comes first) και το άλλο πρόκειται για διαμαντάκι συγγραφικό (inner need above all). Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για πολύ μελάνι, και ακόμα πιο πολύ ενδοσκόπηση. Στα κόκκινα όμως. Κάτι σαν το Couplegoals. Εδώ θα ξετυλίξουμε μαζί το κόκκινο αυτό κουβαράκι. Θα ανακαλύψουμε όσα λέγονται και κυρίως όσα δεν λέγονται. Θα μιλήσουμε για σχέσεις, ερωτικά διλήμματα και θέματα ερωτικής φύσεως που επηρεάζουν το ‘μέσα’ μας αλλά και το ‘έξω’ μας. Τώρα πες μου αλήθεια, αναρωτιέσαι και εσύ τι νόημα θα είχε η ζωή χωρίς τον έρωτα; Αν δεν είμαι η μόνη, αν το ψάχνεις και εσύ και αν οι σχέσεις σου αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο ενδιαφέροντος και αναζήτησης, υπόσχομαι να εξαντλήσουμε μαζί όλα τα πιθανά σενάρια. Να πάθουμε, να μάθουμε και σίγουρα να ερωτευτούμε! Και που ξέρεις; Ίσως να γράψουμε μαζί μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αγάπης!

3 ζώδια που παραμένουν σε κακές σχέσεις για καιρό

Μερικά ζώδια φεύγουν με το πρώτο σημάδι του προβλήματος - αλλά άλλα ζώδια θα μείνουν με τον σύντροφό τους σε καλές και κακές στιγμές. Η...

4 ζώδια που θα ερωτευτούν χίλιες φορές πριν βρουν την αδελφή ψυχή τους

Μερικά ζώδια θα έχουν μια αγάπη στη ζωή τους. Αλλά άλλοι πρόκειται να ερωτευτούν χίλιες φορές πριν βρουν το κατάλληλο άτομο για αυτούς. Εδώ είναι...

Σχέση από μακριά

Τι γίνεται τελικά όταν είστε μακριά; Η σχέση από απόσταση είναι μια ειδική περίπτωση. Είναι το βαρύ πυροβολικό στις περιπτώσεις των κάπως και όχι τόσο...

Γιατί δεν είναι άβολο τελικά να συζητάς για το σεξ;

Το σεξ, η συζήτηση και τα ταμπού. Το σεξ γενικά, είναι ένα θέμα συζήτησης απαγορευτικό για κάποιους. Ίσως γιατί το θεωρούν πολύ προσωπικό, ίσως γιατί...

Extreme sports στο σεξ

Τι γίνεται όταν τα πράγματα γίνονται λίγο πιο ακραία, λίγο πιο extreme; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι λάτρεις της αδρεναλίνης. Υπάρχεις...

Τα 4 στάδια μιας σχέσης για να δεις κι εσύ που ακριβώς βρίσκεσαι

Τα 4 στάδια των σχέσεων, που θα σου δείξουν, που βρίσκεσαι και που πας. Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί οι εμπλεκόμενοι σε αυτή...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]