Skip to main content

Όταν κάνεις μια σχέση έχεις πολλά όνειρα. Μπορεί στην αρχή να είσαι κάπως φοβισμένη, κάπως πιο εσωστρεφής αλλά στην πορεία αποκτάς μια οικειότητα. Το ίδιο και εκείνος. Και έρχονται τα βράδια που κοιμάστε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Που ο καθένας αφήνει κάποιο χρηστικό αντικείμενο στον άλλον, μια οδοντόβουρτσα για παράδειγμα. Ύστερα μένετε περισσότερες ημέρες μαζί. Και εκεί τα αντικείμενα που αλλάζουν σπίτι γίνονται ακόμα περισσότερα. Εσύ τα βιβλία που δεν θες να πηγαινοφέρνεις, αυτός τα αθλητικά του γιατί τα Σαββατοκύριακα πηγαίνετε μαζί για τρέξιμο.

Αλλά τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα τόσο υπέροχα όσο τα φαντάζεσαι. Έρχεται μια στιγμή που απλά αποφασίζετε να χωρίσετε. Που ο καθένας παίρνει το δρόμο του και σταματάτε να βλέπεστε. Και ξαφνικά κοιτάς γύρω σου, στο δικό σου σπίτι και ανακαλύπτεις πως ίσως τα πράγματα του πρώην σου να είναι λίγο περισσότερα από τα δικά σου. Το χειρότερο είναι πως δεν είναι όλα στο οπτικό σου πεδίο. Κάποια εμφανίζοντας εντελώς απρόσμενα σε στιγμές που δεν το περιμένεις. Σε εκείνο το συρτάρι του κομοδίνου ή στο ντουλάπι του μπάνιου. Και όσο και εάν δεν νιώθεις τώρα κάτι για τον πρώην σου, όσο και εάν είσαι απόλυτα ικανοποιημένη που δεν είστε πια μαζί, κάτι σε στενοχωρεί. Ακόμα και εάν δεν είναι ακριβώς στενοχώρια, κάτι σε ταράζει, κάτι σε μελαγχολεί. Άλλωστε, οι αναμνήσεις είναι πάντα λιγάκι μελαγχολικές.

Εξαρτάται τον χωρισμό

Φυσικά, ότι έπεται ενός χωρισμού σηματοδοτείται από τον τρόπο που έγινε ο χωρισμός. Εάν για παράδειγμα ο πρώην σου σου φέρθηκε πολύ άσχημα είναι πολύ λογικό να θέλεις να κάψεις τα πράγματά του στο πάρκο της γειτονιάς σου ή στην είσοδο της πολυκατοικίας του. Στην καλή περίπτωση όμως που ήταν μια κοινή απόφαση να χωρίσετε θα πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις με όλα αυτά τα αντικείμενα που δεν σου ανήκουν.

Αρχικά θα πρέπει να τα συγκεντρώσεις όλα μαζί. Να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις! Έπειτα, οι εναλλακτικές σου είναι τρεις.

Επικοινωνείς με τον πρώην σου. Του αναφέρεις ό,τι έχεις τα συγκεκριμένα πράγματα και τον ρωτάς εάν τα χρειάζεται για να βρείτε έναν τρόπο να τα παραλάβει. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το να έχετε την άνεση να κάνετε αυτήν τη συζήτηση. Άρα ίσως είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει τον πρώτο καιρό ή εάν δεν επιθυμείτε καμία είδους επικοινωνία.

Τα πετάς, τα χαρίζεις, τα ανακυκλώνεις. Εάν έχεις περάσει ένα μεγάλο διάστημα όπου ο πρώην σου δεν έχει αναζητήσει αυτά τα πράγματα μάλλον το μήνυμα είναι αρκετά ξεκάθαρο πως δεν τα χρειάζεται. Ή έστω, δεν τα έχει ανάγκη, δεν είναι τόσο σημαντικά που να επικοινωνήσει μαζί σου για να τα πάρει. Σε αυτήν την περίπτωση απλά αποφασίζεις πως θα τους φερθείς.

Τα κρατάς. Η τρίτη επιλογή είναι και αυτή που δεν καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος. Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο; Ίσως απλά να μην σε αφορά να τα κάνεις τίποτα. Ίσως να σου είναι τόσο αδιάφορα που τα βλέπεις και απλά τα προσπερνάς. Ίσως κάποια από αυτά να τα έχεις εντάξει στη δική σου καθημερινότητα και να μην νιώθεις πια πως κάποτε ήταν δικά του.

Τους λόγους για την επιλογή σου τους ξέρεις μόνο εσύ. Και μόνο εσύ θα επιλέξεις τί θα κάνεις τελικά με τα πράγματα του πρώην σου.

featured photo: @criene