Skip to main content

Κάθε άντρας θέλει αυτοπεποίθηση ώστε να νιώθει δυνατός και πάντα νικητής. Αρκετοί όμως την έχουν χάσει. Δες λοιπόν αν βιώνεις το ίδιο πως θα την κερδίσεις ξανά!

«Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτοπεποίθηση?»

Για πολλούς  όμως η ερώτηση αυτή χάνει την ουσία και δίνει λάθος κατευθύνσεις!

Η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να είναι:

«Πως μπορώ να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου?»

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που αποκτάτε από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι ένας απλός διακόπτης ή μερικές ατάκες που μπορείτε να απομνημονεύσετε. Δεν έχει να κάνει με το να κάνετε σεξ, να συμπεριφέρεστε σα να είστε το A Male, ή κάτι παρεμφερές. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την εσωτερική ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας και μπορεί να καλλιεργηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όλα ξεκινούν με την αυτοεκτίμησή σας.

Το Wikipedia ορίζει την αυτοεκτίμηση ως:

«Όρος χρησιμοποιούμενος στην ψυχολογία που αντανακλά τη γενική συναισθηματική αξιολόγηση της αξίας ενός ατόμου, από τον εαυτό του».

Με άλλα λόγια, αγαπάτε αυτό που είστε? Εμπιστεύεστε τον εαυτό σας? Βάζετε σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας? Επενδύετε στον εαυτό σας συχνά? Σέβεστε τις απόψεις σας? Είστε άνετοι με τις αρχές και τα πιστεύω σας?

Όταν αντιμετωπίζετε διάφορες καταστάσεις στη ζωή σας που δοκιμάζουν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο μονοπάτια. Το ένα που οδηγεί στην πλήρωση και το άλλο που οδηγεί στο μαρτύριο.

Φόβος και Άρνηση: Το μονοπάτι της μιζέριας

Οι άντρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση διαλέγουν συχνά το λάθος μονοπάτι. Δε συνειδητοποιούν πόση ζημιά κάνουν στον εαυτό τους, ακολουθώντας μια λούπα ενόχλησης και δυστυχίας.

  1. Επιλέγετε να μην αγαπήσετε τον εαυτό σας. Παραμερίζετε τις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες σας. Αποκρύπτετε ή ψεύδεστε για τις απόψεις σας. Αποφεύγετε να βγείτε από τον προσωπικό σας χώρο επειδή φοβάστε. Πράττετε σύμφωνα με τα θέλω των γύρω σας, αντί για τα δικά σας και σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση.
  2. Μειώνετε συνεχώς τον εαυτό σας. Νιώθετε συνεχώς αποτυχημένοι γιατί δεν προσπαθήσατε για κάτι. Νιώθετε ντροπιασμένοι και αδύναμοι. Δικαιολογείστε για τα πάντα. Αναρωτιέστε συνεχώς τι θα γινόταν σε υποθετικές περιπτώσεις και υπεραναλύετε όλες σας τις σκέψεις με αποτέλεσμα να πέφτει η αυτοπεποίθηση σας ως άντρες.
  3. Θεωρείτε ότι δεν είστε άξιοι για τίποτα και μειώνετε την αυτοεκτίμησή σας. Θεωρείτε ότι κανείς δεν εκτιμά τον πραγματικό σας εαυτό. Θεωρείτε ότι δεν είστε άξιοι να αγαπηθείτε ως άντρες. Κρύβετε το πραγματικό σας εαυτό και χάνετε την αίσθηση του ποιος είστε. Αδυνατείτε να εμπιστευτείτε τις ικανότητές σας. Είστε πεπεισμένοι ότι δεν θα πετύχετε ποτέ τους στόχους σας και δεν έχετε αυτοπεποίθηση. Θεωρείτε ότι είστε πλήρως αποτυχημένοι και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Η λούπα αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς και σας βυθίζει όλο και περισσότερο στο σκοτάδι.

Γίνετε Ευάλωτοι και αναλάβετε δράση: Το μονοπάτι προς την ελευθερία

Ακολουθώντας το σωστό μονοπάτι, χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας και απελευθερώνετε τον εαυτό σας ως άντρες για να βρείτε ξανά την αυτοπεποίθηση σας: 

  1. Επιλέξτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Ικανοποιήστε τις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες. Εκφράστε άφοβα τις απόψεις σας. Βγείτε από τον προσωπικό σας χώρο ακόμα και αν είστε τρομοκρατημένοι. Ακούστε τους άλλους, αλλά πράξτε ανάλογα με τα θέλω, τις αξίες και τις απόψεις σας. Εμφανίστε τον πραγματικό σας εαυτό σε κάθε περίπτωση. Είστε ο άντρας που ονειρεύεστε.
  2. Αποφύγετε την καταστροφική αυτοκριτική. Αποδείξτε στον εαυτό σας ότι είστε δυνατότεροι επειδή προσπαθείτε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είστε περήφανοι που είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Νιώθετε ενδυναμωμένοι. Αποδέχεστε την πραγματικότητα και μαθαίνετε από τα λάθη σας. Αυτό θα σας αυξήσει την αυτοπεποίθηση ως άντρες.
  3. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε άξιοι και αυξάνετε την αυτοεκτίμησή σας. Φροντίζετε να ελκύετε τους ανθρώπους με τον πραγματικό σας εαυτό. Κατανοείτε την αξία σας και θεωρείτε πως είστε άξιος να αγαπηθείτε. Έχετε βρει την πραγματική σας ταυτότητα. Εμπιστεύεστε αυτό που είστε, τις απόψεις σας και τις δυνατότητές σας.

Αναγνωρίζοντας τις κακές επιλογές και επιστρέφοντας στο σωστό μονοπάτι

Για να βγείτε από την αρνητική λούπα θα πρέπει να καταγράψετε τις καθημερινές σας πράξεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω ημερολογίου, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδό σας.

Σημειώστε κάθε φορά που προσποιήστε ή σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Καταγράψτε πως θα μπορούσατε να είστε αληθινοί και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Χρησιμοποιείστε συνήθεις καταστάσεις όπως τα παρακάτω παραδείγματα και εφαρμόστε τα στη ζωή σας.

Θέλετε να προσεγγίσετε μια κοπέλα που σας αρέσει.

Λάθος Επιλογή: Δεν την προσεγγίζετε επειδή φοβάστε ότι θα κάνετε χαζομάρα και θα σας απορρίψει. Απογοητεύεστε επειδή δε μιλάτε ποτέ στις κοπέλες. Σκέφτεστε ότι θα παραμείνετε για πάντα μόνοι. Επιστρέφετε σπίτι ανήμποροι να προσπαθήσετε ξανά.

Σωστή Επιλογή: Προσεγγίζετε την κοπέλα πριν αρχίσει το μυαλό σας να υπεραναλύει τα πάντα. Συστήνεστε χωρίς προβλήματα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Νιώθετε χαρούμενοι που προσπαθήσατε και αποδείξατε στον εαυτό σας ότι είστε αρκετά ανθεκτικοί και δεν πάθατε τίποτα. Αποκτάτε περισσότερο κουράγιο και αυτοπεποίθηση για να προσπαθήσετε ξανά.

Σας αρέσει μια κοπέλα που ήδη γνωρίζετε.

Λάθος Επιλογή: Θέλετε κάτι παραπάνω από φιλία, αλλά δε φλερτάρετε. Ανησυχείτε μήπως σας θεωρήσει ανώμαλο και τελικά σας απορρίψει. Πείθετε τον εαυτό σας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή το μέρος. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο πολύ δυστυχείτε. Πιστεύετε ότι η κοπέλα είναι πάνω από εσάς και εσείς είστε ένα τίποτα.

Σωστή Επιλογή: Δείχνετε τις προθέσεις σας στην κοπέλα, επειδή έτσι ακριβώς αισθάνεστε. Νιώθετε πολύ καλά που εκφράσατε τις ανάγκες σας. Αν δεν ενδιαφέρεται νιώθετε καλά που ξέρετε ότι δεν είναι για εσάς. Μπορείτε να προχωρήσετε τη ζωή σας και αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας και το χρόνο σας. Αυτοί είναι οι άντρες με αυτοπεποίθηση.

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον τρόπο ζωής και να κάνετε φίλους.

Λάθος Επιλογή: Δεν πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή θεωρείτε ότι δεν ταιριάζετε. Φοβάστε ότι θα σας κοροϊδέψουν. Νιώθετε μόνοι γιατί δεν έχετε φίλους. Πέιθετε τον εαυτό σας οτι κάτι πάει λάθος με εσάς. Συνεχίζετε να μη βγαίνετε από το σπίτι σας επειδή θεωρείτε ότι είστε ανεπιθύμητοι.

Σωστή Επιλογή: Βγαίνετε από το σπίτι σας προκειμένου να δοκιμάσετε κάτι καινούριο και διασκεδαστικό. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να χαλαρώσει και ότι δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν. Αντίθετα, εστιάζετε στο να γνωρίσετε ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Αυτό σας βάζει σε ένα σκεπτικό επιλογών και αφθονίας. Ανυπομονείτε να βγείτε έξω επειδή μπορείτε να είστε ο εαυτός σας με ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν και σας αυξάνουν τη αυτοπεποίθηση.

Αναγνωρίστε και αλλάξτε τις κακές σας συνήθειες και αποφύγετε το μονοπάτι της μιζέριας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πόση ζημιά σας κάνει όταν ακολουθείτε αυτό το δρόμο. Είναι πολύ εύκολο να πάτε εκεί, αλλά σκεφτείτε πόσο κακό κάνει στην αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθηση σας.

Κάθε φορά που επιλέγετε το μονοπάτι της αυτοεκτίμησης, χτίζετε την εμπιστοσύνη με τον εαυτό σας. Επιλέγοντας επανειλημμένα να ενδυναμώσετε την ευτυχία σας και τον πραγματικό σας εαυτό οδηγείστε σιγά σιγά στην επιτυχία. Έτσι μόνο μπορείτε να αποκτήσετε ανεξαρτησία και υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Μόνο όταν αγαπάτε, σέβεστε και αποδέχεστε τον πραγματικό σας εαυτό μπορείτε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.