Skip to main content

Περνάς ωραία. Κι εκείνος είναι η αλήθεια. Και τον κοιτάς και λάμπεις. Και σε κοιτά και χαμογελά ολόκληρος. Και οι μέρες κυλούν και όλα προχωράνε περίφημα. Και νιώθετε τόσο τυχεροί. Μα πόσο τυχεροί; Ώσπου έρχεται εκείνη η μέρα που τον κοιτάς στα μάτια και αναρωτιέσαι. Άραγε τι είμαστε; Ώπα. Και από τον τρόπο που σε κοιτάζει, καταλαβαίνεις πως μάλλον κι εκείνος κάτι ανάλογο αναρωτιέται. Σε τι φάση βρισκόμαστε και τι είμαστε; Τι θέλεις από εμένα; Άραγε θέλουμε τα ίδια; Αρχίσαμε… Και έτσι φτάνει εκείνη η δύσκολη στιγμή της ταμπέλας (…όχι που θα την γλιτώναμε…).

Ο καθορισμός μιας σχέσης απαιτεί ειλικρίνεια.

Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις (…γκούχου γκούχου…) και πρέπει να ξέρεις και πώς να το εκφράσεις στον άλλον. Για κάποιους ανθρώπους αυτό δεν είναι εύκολο. Για τους περισσότερους μη σου πω. Πόσο μάλλον να ανακαλύπτεις ότι ο άλλος απέναντί σου δεν θέλει τα ίδια πράγματα που θέλεις κι εσύ. Κι όταν δεν είσαι σίγουρος για το που βρίσκεσαι ή αισθάνεσαι την ανάγκη για κάτι διαφορετικό, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον άλλον. Μην τον αφήνεις να φαντάζεται, να προσδοκά και να ονειρεύεται.

Ο καθορισμός μίας σχέσης σε κάποιους προκαλεί άγχος, αλλά είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τους φόβους μας να μας ορίσουν τη ζωή. Μη χάνεις χρόνο. Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή, φρόντισε να νιώθετε και οι δύο άνετα και άνοιξε την καρδούλα σου. Μη φοβηθείς και μη φοβίσεις. Κυρίως το δεύτερο. Με ηρεμία και ειλικρίνεια, όλα θα πάνε καλά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις πώς νιώθεις, να εκφράσεις ξεκάθαρα τις ελπίδες και τα όνειρά σου για αυτή τη σχέση και να ακούσεις πραγματικά και τα θέλω του άλλου.

Μπορεί να νομίζεις πως προστατεύεις τον εαυτό σου αποφεύγοντας ΤΗ συζήτηση, αλλά η σιωπή συχνά κρύβει συμβιβασμό. Είτε θέλετε να πάτε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο, είτε είστε χαρούμενοι που το κρατάτε χαλαρά, σημασία έχει πως μία ειλικρινής συζήτηση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα σας φέρει στην ίδια σελίδα, αποτρέποντας μερικές οδυνηρές παρεξηγήσεις. Θα σταματήσετε να προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε ο ένας τα μηνύματα του άλλου ή να υπεραναλύετε κάθε συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζετε το άγχος του να μην ξέρετε πώς νιώθει ο άλλος ή το άγχος του να κρύβετε πώς νιώθετε πραγματικά. Αρκετά άγχη δεν έχουμε από όλη την υπόλοιπη καθημερινότητά μας;

Αν αυτό που πραγματικά θέλεις είναι μια περιστασιακή σχέση, μην πεις ναι στη σταθερότητα.

Και αν θέλεις πραγματικά περισσότερα, μην υποχωρήσεις σε κάτι λιγότερο. Μη φοβηθείς να αναφέρεις εκείνα που θέλεις. Μη διστάσεις σκεπτόμενη πως θα παρεξηγηθείς ή πως θα σε κρίνουν αυστηρά. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Λ. Τζέρνιγκαν, ο φόβος των γυναικών να εκφράσουν τα θέλω τους είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας μισογυνιστικής κουλτούρας που έχει διδάξει στις γυναίκες ότι το να έχουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες είναι ανεπιθύμητο, και μιας ατομικιστικής κουλτούρας που έχει ενοχοποιήσει την επιθυμία για σύνδεση και δέσμευση και αντ’ αυτού ορίζει την ανεξαρτησία ως ένδειξη δύναμης και ωριμότητας. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να μοιραστείς αυτό που πραγματικά πιστεύεις, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις τη σχέση που πραγματικά θέλεις. Άλλωστε ο στόχος δεν είναι να είσαι σε μία σχέση, αλλά σε μία ειλικρινή για εσένα σχέση.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση αυτή καθαυτή είναι καλό να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως «πώς νιώθεις που περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί;» αντί για «θέλεις να κάνουμε περισσότερο παρέα;». Αυτό θα δώσει στον άλλον χώρο να απαντήσει, αντί να αναγκαστεί να απαντήσει απλά ναι ή όχι. Και να θυμάσαι πως μπορείτε πάντα να χτίσετε τον ορισμό της σχέσης σας μαζί καθώς μοιράζεστε τις σκέψεις σας και ακούτε ο ένας τον άλλον. Απλώς να είστε έτοιμοι, να είστε ειλικρινείς, να είστε προσεκτικοί ακροατές και να είστε αρκετά γενναίοι ώστε να υπερασπιστείτε τα συναισθήματά σας.

featured photo: ©pexels/@Pavel Danilyuk