Skip to main content

Οι περισσότεροι από εμάς -αν όχι όλοι- θεωρούμε την απιστία red flag σε μία σχέση.

Αυτό συμβαίνει διότι μόλις η απιστία μαθευτεί, αυτόματα κλονίζεται η εμπιστοσύνη που αποτελεί τον πυρήνα της σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τοξικές συμπεριφορές οι οποίες είναι εξίσου καταστρεπτικές με την απιστία αλλά όχι τόσο εμφανείς.

Τα ψέματα

Το να κρύβεις πράγματα από τον σύντροφό σου είναι μία εγωιστική πράξη. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πάντα ψεύδεσαι είναι για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τις συνέπειες που θα έχει αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου μάθει την αλήθεια. Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει ότι μπορείς να του εμπιστευτείς την αλήθεια άσχετα με το πόσο άβολη μπορεί να είναι.

Δεν επικοινωνείς τα συναισθήματά σου

Σίγουρα σου έχει συμβεί να αισθάνεσαι πως κάτι συμβαίνει στον άνθρωπός σου αλλά εκείνος δεν το μοιράζεται. Κάπου εκεί ξεκινάει η αποξένωση ανάμεσά σας. Για πολλούς ανθρώπους το να μοιράζονται τα συναισθήματά τους είναι δείγμα αδυναμίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι που είναι σε θέση να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δεν φοβούνται να εκτεθούν και να πουν ποιοι είναι. Δεν ντρέπονται και ξέρουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συνέπεια έρθει μετά την έκφραση των συναισθημάτων τους. Για αυτό μίλα και μοιράσου με τον άνθρωπό σου αυτό που συμβαίνει. Μην φοβάσαι να εκτεθείς γιατί αυτός ο φόβος θα σας απομακρύνει.

Οι χειριστικές συμπεριφορές

Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με χειριστικούς ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή μας και ξέρουμε πως ανήκει στις πλέον τοξικές συμπεριφορές. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φαίνεται σαν μία “αθώα” πράξη αλλά το να έχεις σχέση με έναν τέτοιο άνθρωπο μπορεί να γίνει πάρα πολύ ψυχοφθόρο. Φρόντισε να απομακρύνεσαι από τέτοια άτομα και φυσικά να μην ανήκεις ούτε και εσύ σε αυτή την κατηγορία. Μην βλέπεις τους άλλους σαν αντικείμενα προς χρήση για να πετύχεις τον σκοπό σου. Άκου τι θέλουν και εκείνοι και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις μέσα στις οποίες θα νιώθετε και οι δύο καλά.

Μοιράζεσαι τα μυστικά σας με τρίτους

Οι σύντροφοι πάντοτε έχουν μυστικά μεταξύ τους. Μπορεί αυτά να αφορούν τη σεξουαλική τους ζωή ή ακόμα και τις πολύ ευαίσθητες πλευρές τους. Σε κάθε περίπτωση εκτιθόμαστε απέναντι στον σύντροφό μας γιατί τον εμπιστευόμαστε και θέλουμε μέσω της έκθεσής μας να έρθουμε πιο κοντά του. Αυτά τα μυστικά αφορούν το ζευγάρι και μόνο. Αν αρχίσεις να τα λες σε φίλους και γνωστούς, τότε προδίδεις την εμπιστοσύνη του συντρόφου σου και κατ’ επέκταση καταστρέφεις σιγά σιγά τη σχέση σας.

Κρατάς κακίες

Αυτή είναι η ίσως μία από τις πλέον τοξικές συμπεριφορές. Σε όλες τις σχέσεις συμβαίνουν πράγματα που μας θυμώνουν, μας στεναχωρούν και τα θεωρούμε άδικα. Αν όμως διατηρείς τα συναισθήματα αυτά, καταστρέφεις τη σχέση σου. Το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Μέσω αυτής μπορούν να λυθούν τα θέματα που προκύπτουν αφού μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τη μεριά του άλλου. Ακόμα και αν εσύ έχεις δίκιο και ο άλλος έκανε κάτι όχι και τόσο ωραίο, δεν έχει νόημα να του το κρατάς Μανιάτικο. Συζητήστε και λύστε το. Άλλωστε το θέμα δεν είναι ποιος έχει δίκιο. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθείτε γιατί συνέβη αυτό που συνέβη, τι ήταν αυτό που ενόχλησε και να προχωρήσετε παρακάτω αφήνοντάς το πίσω.

Κάνεις συγκρίσεις με άλλα άτομα

Σε μία σχέση πρέπει να αποδέχεσαι τον άλλον όπως είναι. Το να του ζητάς να αλλάξει και να τον συγκρίνεις με άλλα άτομα κάθε άλλο παρά βοηθάει, ειδικά αν αυτά τα άτομα είναι πρώην σου. Αποδέξου τον άνθρωπό σου για αυτό που είναι και εστίασε στα θετικά του χαρακτηριστικά. Μην τον υποβιβάζεις συγκρίνοντάς τον με άλλους. Θαύμασε τον για όλα όσα είναι ο ίδιος.

featured photo: www.unsplash.com / @itsmiki5