Είσαι πραγματικά ερωτευμένη ή είναι κάτι άλλο τελικά;

Category:
Πεταλούδες στο στομάχι, αυπνίες, daydreaming… Όλα αυτά είναι σημάδια πως μάλλον είσαι ερωτευμένη… ή μήπως είναι σημάδια πόθου, λαγνείας, ενθουσιασμού και όχι έρωτα; Στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ τους.

Κατανοώντας τη διαφορά μεταξύ λαγνείας και αγάπης

Ο πόθος (λαγνεία) και η αγάπη συχνά θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά συναισθήματα, αλλά οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν σε ένα φάσμα που μπορεί να χωριστούν ακόμα και σε τρεις κατηγορίες:
Λαγνεία: Η λαχτάρα για σεξουαλική ικανοποίηση που ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν σεξουαλικούς συντρόφους. Ο πόθος οδηγείται από μια ορμονική επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση.
Έλξη: Ονομάζεται επίσης παθιασμένη αγάπη, η έλξη σχετίζεται με συναισθήματα ενθουσιασμού, πόθο για συναισθηματική σύνδεση και περιλαμβάνει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενώ μπορεί να μιμηθεί ακόμα και την αίσθηση του εθισμού σε ουσίες.
Οικειότητα: Η οικειότητα χαρακτηρίζεται από αισθήματα ηρεμίας, συναισθηματικής ένωσης και ασφάλειας. Αυτό ισχύει κυρίως για μακροχρόνιες σχέσεις, όπως φιλίες, αλλά και οικογένειες.
 «Ο πιο εύκολος τρόπος για να διακρίνεις τον πόθο από την αγάπη είναι πως ο πόθος είναι καθαρά σωματικός και σεξουαλικός, ενώ η αγάπη περιλαμβάνει τη φροντίδα για κάποιον που σου προκαλεί τα συναισθήματα πόθου», λέει η Alexandra Stockwell, MD, Ειδικός Σχέσεων.

Πώς θα ξεχωρίσεις την αγάπη και τον έρωτα από τα συναισθήματα πόθου

Σύμφωνα με την Alexandra Stockwell τα σημάδια ότι μπορεί να είσαι ερωτευμένη μπορεί να είναι τα εξής:
  • Μοιράζεσαι πράγματα για τον εαυτό σου που σε καθιστούν ευάλωτη, όπως προκλήσεις και τυχόν θέματα που αντιμετωπίζεις.
  • Σκέφτεσαι ενδιαφέροντα πράγματα για να μοιραστείτε.
  • Ανυπομονείτε  να συναντήσετε φίλους και συγγενείς σαν ζευγάρι.
  • Η αγάπη προκαλεί αισθήματα ασφάλειας, σεβασμού και θαυμασμού.
Από την άλλη τα σημάδια που δείχνουν λαγνεία είναι τα εξής:
  • Όταν σκέφτεσαι το άλλο άτομο, οι σκέψεις σου πηγαίνουν αμέσως σε κάτι σωματικό και όχι τόσο συναισθηματικό.
  • Μόλις δείτε ο ένας τον άλλον η πρώτη σκέψη είναι το φιλί.
  • Δεν έχετε απαραίτητα πολλά κοινά, αλλά όταν αγγίζεστε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο πόθος ή η λαγνεία είναι καθαρά σεξουαλική έλξη που συχνά συνοδεύεται και από σωματική διέγερση. Ο πόθος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο αίσθημα, ωστόσο δεν είναι πάντα κάτι στο οποίο ενεργούμε, είναι μια αίσθηση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
Σε πολλές περιπτώσεις τα συναισθήματα συνδυάζονται μεταξύ τους και μπορεί να σου συμβούν ταυτόχρονα. Ειδικά στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Κανένα από τα δύο συναισθήματα δεν είναι μεμπτό, ούτε είναι απαραίτητα το ένα καλύτερο από το άλλο, αρκεί και οι δύο να είστε στην ‘’ίδια σελίδα’’.
Γι’ αυτό το λόγο είναι βασικό να μάθεις να διαχωρίζεις το τι ακριβώς αισθάνεσαι και να το κατανοήσεις!
Πηγή: Savoir Ville
featured photo: ©pexels/@Katerina Holmes
Couple Goals Team
Couple Goals Team
Η συντακτική ομάδα του couplegoals.gr αποτελείται από ειδικούς σε ζητήματα σχέσεων και spin doctors του έρωτα. Στόχος τους είναι να προσφέρουν χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα και απορίες γύρω από τις σχέσεις, αλλά και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Πρέπει να διαβάσεις  Τα 4 βασικά σημάδια πως έχεις βρει το ιδανικό ταίρι

Τα σημάδια που δείχνουν πως η σχέση σου είναι σχέση εξάρτησης

Η σχέση εξάρτησης –όπως και οι εξαρτήσεις από ουσίες- βασίζεται στα πολλά συναισθήματα που σου δημιουργεί. Ντοπαμίνη και ενδορφίνες, απελευθερώνονται κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ακόμα...

Γιατί δεν μπορείς να ξεχάσεις τον πρώτο σου έρωτα;

Αυτοσχέδια ποιήματα, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, αποξηραμένα πλέον λουλούδια και λούτρινα αρκουδάκια. Όλα ενθύμια εκείνου ή εκείνης, καταχωνιασμένα στο παλιό κουτί με τα υπέροχα αναμνηστικά σου....

Γιατί το να είσαι single έγινε ξαφνικά ταμπού;

Έχουμε ‘’προγραμματιστεί’’ από πολύ μικρή ηλικία να αναζητούμε το ζευγάρι μας. Το άλλο μας μισό όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν. Κι έχει ριζώσει τόσο βαθιά...

4 σημάδια ότι βγαίνεις με έναν ψεύτη και πώς να τα εντοπίσεις

Στην αρχή μίας γνωριμίας, πριν ακόμη γίνει σχέση, υπάρχουν αρκετές αναστολές και αμφιβολίες που συχνά μας κρατούν πίσω. Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε είναι περιορισμένες...

Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος για το κάθε ζώδιο

Έφτασε και ο τελευταίος μήνας αυτού του χρόνου, ο μήνας που για πολλούς είναι ο ιδανικός για να θέσουν νέους στόχους αλλά και για...

Τα 5 πιο αποτελεσματικά πράγματα για να κάνεις μετά από έναν καυγά ώστε να ηρεμήσεις

Οι καυγάδες είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνουν σε κάθε σχέση. Σίγουρα όμως μπορούν να γίνουν ψυχοφθόροι, ειδικά όταν είναι συχνοί. Κι επειδή πάνω στα νεύρα...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]