Ελεύθερες σχέσεις. Είναι η ιδανική επιλογή;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ερωτικές σχέσεις χαρακτηρίζονταν απαραίτητα από μονογαμία και αποκλειστικότητα μεταξύ των δύο συντρόφων. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο μόνος τρόπος για να βιώσει κάποιος μία καινούρια ερωτική εμπειρία ήταν η απιστία, η οποία τις περισσότερες φορές οδηγούσε στο χωρισμό.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια άντρες και γυναίκες αλληλεπιδρούν όλο και περισσότερο με άλλους ανθρώπους, στο χώρο της δουλειάς, σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμη και μέσω των social media, η έννοια της αποκλειστικότητας, για κάποιους, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού

Με τα διαζύγια και τους χωρισμούς να χτυπάνε κόκκινο, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να διατηρήσουν τη σχέση τους δοκιμάζοντας νέους κανόνες. Από την άλλη όλοι εκείνοι που ένιωθαν τη δέσμευση να τους πνίγει αλλά δεν ήθελαν να είναι και τελείως μόνοι, προσπάθησαν να βρουν την ιδανική για εκείνους εναλλακτική. Και κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας η ελεύθερη σχέση, με αρκετά ζευγάρια να την επιλέγουν έναντι της παραδοσιακής. Και φαίνεται πως για πολλούς από αυτούς λειτουργεί άψογα.

Τι είναι όμως μία ελεύθερη σχέση;

Σε μία ελεύθερη σχέση δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μονογαμίας. Ο κάθε σύντροφος είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θέλει στη ζωή του χωρίς να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις. Βέβαια το γεγονός πως υπάρχει απόλυτη ερωτική ανεξαρτησία και ελευθερία ανάμεσα στους δύο συντρόφους, δε σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για τα συναισθήματα. Μία ανοιχτή σχέση δε σημαίνει μία “κενή” σχέση. Μπορεί οι δύο σύντροφοι να αγαπούν ο ένας τον άλλον, αλλά μπορεί να έχουν ερωτικές σχέσεις και με άλλους ανθρώπους. Παραδόξως, υπάρχουν ζευγάρια που ενώ έχουν επιλέξει την πιο ελεύθερη διάσταση στη σχέση τους, η αγάπη που τους ενώνει δείχνει να είναι δυνατή και αληθινή.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση;

Θεωρητικά, κανείς δεν ανυπομονεί να απιστήσει όταν ξεκινάει μία καινούρια σχέση. Με τους πειρασμούς όμως να πληθαίνουν συνεχώς εκεί έξω, δυστυχώς, φαίνεται πως αρκετά συχνά τα ζευγάρια αδυνατούν να αντισταθούν στο φρέσκο και ακαταμάχητο που εμφανίζεται στο δρόμο τους. Από την άλλη, αρκετά συχνά, και ενώ οι δύο σύντροφοι αγαπούν ο ένας τον άλλον, η σεξουαλική απογοήτευση διαλύει τη σχέση τους. Και ας μην ξεχνάμε και όλους εκείνους που η σκέψη πως για το υπόλοιπο της ζωής τους θα έχουν τον ίδιο ερωτικό σύντροφο είναι απλά οδυνηρή. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μία ελεύθερη σχέση ίσως να φαντάζει ως η καταλληλότερη επιλογή.

Πρέπει να διαβάσεις  Ελεύθερη σχέση: Πότε την έχεις και ποια τα όρια της;

Επιπλέον, οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε ρυθμούς που ίσως δεν επιτρέπουν τη σύναψη μίας παραδοσιακής σχέσης. Η πίεση της δουλειάς και τα άγχη της καθημερινότητας κάνει τη δέσμευση, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, να φαντάζει πολύ δύσκολη στα μάτια των νέων ανθρώπων, καθιστώντας την επιλογή μίας πιο ελεύθερης διάστασης, μονόδρομο.

Πολλά ζευγάρια που εμπλέκονται σε ανοιχτές σχέσεις λένε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι και αγαπούν το σύντροφό τους πολύ περισσότερο επειδή διατηρούν τα καλά και των δύο κόσμων, της συναισθηματικής ασφάλειας και των νέων ερωτικών εμπειριών.

Τα μεγάλα αλλά

Ας το παραδεχτούμε, οι ανοιχτές σχέσεις φαίνονται σαν μια πολύ συναρπαστική και δελεαστική ιδέα. Αλλά κάθε φορά που κάνετε σεξ με κάποιον άλλο, ο σύντροφός σας ενδέχεται να κάνει το ίδιο. Μπορείτε να το διαχειριστείτε; Οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν σεξ εκτός σχέσης, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν το σύντροφό τους με κάποιον άλλο. Εάν είστε ένας από αυτούς, τότε σίγουρα μία ανοιχτή σχέση δεν είναι για εσάς.

Μία ανοιχτή σχέση μπορεί να είναι επιτυχής για ορισμένα ζευγάρια, αλλά όχι για όλα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο ο ένας σύντροφος θέλει να έχει ερωτικές εμπειρίες εκτός της σχέσης και προσπαθεί να πείσει το σύντροφό του ότι μία ελεύθερη σχέση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν. Αλλά δε λειτουργεί έτσι. Δεν μπορείτε απλώς να πείσετε το σύντροφό σας για μία ανοιχτή σχέση. Οι ανοιχτές σχέσεις είναι για ζευγάρια που κατανοούν ότι αυτή η συνθήκη ταιριάζει καλύτερα και στους δύο. Δεν αναζητούν απλά δικαιολογία για να κάνουν σεξ με κάποιον άλλον, ούτε εξαναγκάζουν το σύντροφό τους να το δεχτεί.

Πρέπει να διαβάσεις  Ελεύθερη σχέση: Μήπως τελικά έχει κανόνες;

Μία ελεύθερη σχέση μπορεί να είναι πιο οδυνηρή από μία απιστία εάν δεν είστε έτοιμοι για αυτήν. Η σκέψη ενός συντρόφου να έχει άλλους ερωτικούς συντρόφους όσο εσείς κάθεστε στο σπίτι μπορεί να είναι βασανιστική. Οπότε, εάν δεν το θέλετε πραγματικά, τότε καλύτερα να το αποφύγετε.

Danai Gerasi
Danai Gerasi
Από μικρό κοριτσάκι το γράψιμο αποτελούσε πάντα για εμένα μία διέξοδο…. ένα καταφύγιο για να κρυφτώ, αλλά και να εκφράσω τις σκέψεις μου. Λατρεύω τις απλές καθημερινές στιγμές, τρελαίνομαι να περνάω χρόνο με μικρά παιδιά και να γίνομαι ένα με αυτά και θεωρώ ότι είμαι ζωντανή όταν χορεύω. Θα ήθελα να ζω σε ένα σπίτι με τεράστιο κήπο, πολλά λουλούδια και έναν μικρό αμπελώνα, κάπου στην επαρχία της Ιταλίας. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις για τον ουρανίσκο μου, λατρεύω την αίσθηση της θάλασσας όταν με αγκαλιάζει, μπορώ να ερωτευτώ παράφορα ένα ζευγάρι παπούτσια και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία, μουσική και αρώματα.

Γιατί δεν πρέπει να ντρέπεσαι για τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις

Η φαντασίωση μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό σου. Η φαντασία μας τρέχει καθημερινά και πολύ καλά κάνει γιατί αλλιώς η καθημερινότητα θα...

Τι μπορείς να μάθεις από έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός μπορεί να σε μάθει να τα δεις αλλιώς. Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο ευχάριστο πράγμα στον...

Ο Ταύρος και άλλα 4 ζώδια που κρύβουν με μεγάλη επιτυχία τα συναισθήματά τους

Εάν είσαι εσωστρεφής ή κάποιος αρκετά ντροπαλός, σίγουρα γνωρίζεις το πόσο δύσκολο είναι να ανοιχτείς σε κάποιον. Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εκφράζουν...

Τι λέει το ζώδιο της Αφροδίτης μας για το ποιοι και πώς είμαστε σε μια σχέση;

Ένας οδηγός για το ποιοι είμαστε σε μια σχέση και γενικά στα ερωτικά μας, ανάλογα με το ζώδιο της Αφροδίτης μας. Αφροδίτη στον Κριό Οι άνθρωποι...

Το dating μετά τα 40

Το dating μετά τα 40 μπορεί και να είναι μια απόλυτα ευχάριστη εμπειρία. Τι κι αν έφτασες τα 40, τα προσπέρασες και συνεχίζεις ακάθεκτ@ και...

Τα είδη σεξ που δεν περιλαμβάνουν σεξ

Το σεξ μπορεί να γίνει και χωρίς να κάνεις σεξ. Το σεξ υπάρχει στις ζωές μας και μάλιστα σε πληθώρα τύπων και ποικιλία στάσεων. Ωστόσο,...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]