Skip to main content

Οι σχέσεις μας πολλές φορές είναι υπεύθυνες για ένα μέρος του άγχους που νιώθουμε στην καθημερινότητά μας. Το άγχος αυτό είναι φυσιολογικό τόσο στα πρώτα ραντεβού όσο και το πρώτο διάστημα της σχέσης μας. Ο πρώτος καιρός που είσαι σε μια νέα σχέση είναι ένα διάστημα προσαρμογής. Και συχνά το άγχος σε καταβάλει, ακόμα και για πράγματα πολύ ανούσια, όπως το να μη σου στείλει μήνυμα, να ακυρώσει κάποια έξοδο και άλλα.

Όταν όμως αυτό το άγχος που νιώθεις σε δυσκολεύει στην καθημερινότητά σου και δεν σε αφήνει να απολαύσεις την σχέση σου, τότε θα πρέπει να το διορθώσεις. Για να το διορθώσεις όμως θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι το βιώνεις. Να δεις τα σημάδια. Και ποια είναι λοιπόν αυτά;

Σκέφτεσαι την σχέση σου 24 ώρες το 24ωρο

Δεν μιλάμε για την περίπτωση που νιώθεις τόσο ερωτευμένη και χαρούμενη που δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι τον άλλον και να συγκεντρωθείς σε κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για την υπερανάλυση που κάνεις, η οποία συνήθως καταλήγει σε αρνητικές σκέψεις. Αναλύεις τα sms του, τα λόγια του και τις κινήσεις του. Είσαι σε μια μόνιμη εγρήγορση σχετικά με το τι λέει, τι κάνει και τι μπορεί να σημαίνουν αυτά.

Πρέπει να ξεφύγεις από την παγίδα του υπερβολικού άγχους γιατί αυτό επηρεάζει και εσένα αλλά και τον άλλον. Προσπάθησε να μην χάνεις τον δικό σου εαυτό στην προσπάθεια σου να αναλύσεις τον άλλον.

Γίνεσαι παραπάνω συναισθηματική από ότι ήσουν πριν

Το άγχος μπορεί να κάνει τα πιο συνηθισμένα και απλά πράγματα να μοιάζουν τρομακτικά. Εάν κλαις πάντα μετά από κάθε διαμάχη με τον σύντροφό σου, εάν αντιδράς υπερβολικά και μετά το μετανιώνεις, κάτι σημαίνει. Μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση σου προκαλεί τρομερό άγχος και θα πρέπει να δεις τη συμπεριφορά σου με μια πιο προσεκτική ματιά.

Νιώθεις τρομερή ανασφάλεια

Υποτίθεται ότι μέσα σε μια σχέση πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι. Εάν συνεχώς αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και νιώθεις στρες για το εάν αρέσεις στον άλλον, τότε αυτό δεν είναι υγιές. Αρχικά θα πρέπει να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου γιατί ίσως αυτός σε ωθεί σε αυτές τις σκέψεις με τη δική του συμπεριφορά.

Σκέφτεσαι μόνο το χειρότερο σενάριο

Το να είμαστε απαισιόδοξοι μέσα σε μία σχέση συχνά είναι αποτέλεσμα μιας προηγούμενης σχέσης. Για παράδειγμα, εάν ένας σύντροφος μας έχει απατήσει ίσως να είναι κάτι που να μας κυνηγάει σαν σκέψη και στην επόμενη σχέση. Οπότε, και σε αυτήν την περίπτωση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις. Μίλα στον σύντροφό σου για όσα σε φοβίζουν για να τα αντιμετωπίσετε μαζί.

featured photo: @larm