Skip to main content

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει κάνει τις σχέσεις από απόσταση κατά πολύ περισσότερο εφικτές σε σχέση με το παρελθόν. Σε κάποια ζευγάρια φαίνεται ότι το παραπάνω μοντέλο σχέσης λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σύγκριση με κάποια άλλα ζευγάρια. Η αιτία του παραπάνω γεγονότος θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι ακόμα και μειονεκτήματα σε μία σχέση από απόσταση που φαντάζουν στο μυαλό μας αντικειμενικά είναι δυνατόν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα ανάλογα με το χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη σχέση τους. Μιλώντας με τη Νίκη η οποία βρίσκεται για δύο περίπου χρόνια σε μία σχέση εξ αποστάσεως με τον σύντροφό της να βρίσκεται στο εξωτερικό, μας λέει «είναι ταυτόχρονα άχαρο και καλό»

Οι  εξ ορισμού αρνητικές προοπτικές μίας τέτοιας σχέσης φαίνεται ότι καταρρίπτονται μέσα από έρευνα που δημοσίευσε το Journal of Sex and Marital Therapy, σύμφωνα με το οποίο η φυσική απόσταση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι δυνατόν να παράξει υψηλότερης ποιότητας και σταθερότερες σχέσεις κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Ποια είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα μίας σχέσης από απόσταση

Τα βασικότερα μειονεκτήματα μίας σχέσης από απόσταση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πέντε γενικές κατηγορίες μέσα στις οποίες μπορούν να ενταχθούν πολλά επιμέρους προβλήματα τα οποία ωστόσο έρχονται κατά βάση ως αποτέλεσμα των κύριων πάνω στα οποία κτίζονται οι ομάδες.

  1. Συχνότητα προσωπικής επαφής και επίπεδο δέσμευσης

Αντικειμενικά σε μία σχέση από απόσταση δεν μπορείς να δεις τον άλλο όσο συχνά θα ήθελες. Ούτε να κάνεις τα όλα όσα επιθυμείς να κάνεις μαζί του. Αυτό σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς ή μελαγχολίας ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους εξαιτίας της έλλειψης απτής στήριξης.

“Υπάρχουν στιγμές δύσκολες σε μία τέτοια σχέση, σου λείπει ο άλλος», μας λέει η Νίκη. Ενδεχομένως για άλλους ανθρώπους για τους οποίους το επίπεδο δέσμευσης και οικειότητας είναι χαμηλότερο κάτι τέτοιο να μην αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ποιες προοπτικές ωστόσο έχει μία σχέση στην οποία κατά κύριο λόγο ο καθένας θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του;

  1. Εξοικείωση

Πόσο καλά μπορείς να γνωρίσεις κάποιον τον οποίο συναντάς ένα με δύο σαββατοκύριακα μέσα στο μήνα; φαίνεται να αναρωτιέται ο Stephen J Betchen συγγραφέας του Magnetic Partners.

Το να γνωρίσει κανείς τον άλλο σε βάθος θεωρείται πλέον προαπαιτούμενο πριν προχωρήσει σε μία μονιμότερη δέσμευση. Πόσο εύκολο ωστόσο μπορεί να είναι αυτό πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή όταν δεν μπορείς να ζήσεις τον άλλο μέσα στην καθημερινότητά του;

Επιπλέον ένα κίνδυνος που μοιάζει να είναι μεγαλύτερος για τα ζευγάρια που τα χωρίζει η απόσταση είναι να αναπτυχθούν ξεχωριστά – κίνδυνος που σαφώς δεν είναι ανύπαρκτος ακόμα και σε παραδοσιακές σχέσεις και μάλιστα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους χωρισμού.

  1. Χρόνος και Χρήμα

Όσο κι αν η υπάρχουσα τεχνολογία έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία, υποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη φυσική παρουσία ενός ατόμου που βρίσκεται μακριά, δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατόν να την αντικαταστήσει εντελώς. Ανάλογα με την περίπτωση φυσικά αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολο, ωστόσο εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι όταν η απόσταση είναι μεγάλη(αν για παράδειγμα μιλάμε για διαφορετικά κράτη), κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και πολλές φορές με μεγάλο κόστος.

  1. Κινητικότητα

Μία σχέση εξ αποστάσεως όσο καλές προϋποθέσεις και όσο ομαλά κι αν εξελίσσεται δεν μπορεί να διαρκέσει επ αόριστον. Έτσι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι ότι ή θα οδηγηθεί στο τέλος της ή το ζευγάρι θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει να ζήσει μαζί. Αυτό εκ των πραγμάτων απαιτεί ο ένας τουλάχιστον από τους δύο να αποφασίσει να μετακομίσει κάτι το οποίο δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εύκολη απόφαση.

  1. Ρίσκο

Ξεκινώντας κανείς μία σχέση από απόσταση θα πρέπει να αποδεχθεί την πιθανότητα αυτή η σχέση να αποτύχει καθώς δεν είναι πάντα εύκολο τόσο για τον κάθε ένα ξεχωριστά όσο ως σύνολο για το ζευγάρι να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της απόστασης όπως η λιγότερο συχνή σεξουαλική επαφή, το άγχος ή η ανάγκη της φυσικής παρουσίας του συντρόφου προκειμένου να σε στηρίξει ψυχολογικά σε μία δύσκολη κατάσταση.

Οι περίοδοι κατά τις οποίες η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον μιας σχέσης που κατά κάποιο τρόπο σε κρατάει στάσιμο και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο ως προς το τώρα και το πρόσωπο του συντρόφου, όσο και προς το κοινό μέλλον είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μίας σχέσης εξ αποστάσεως.

Πως τα παραπάνω μειονεκτήματα μπορούν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τη Νίκη μας λέει ότι η σχέση που έχει από απόσταση είναι πολύ ουσιαστικότερη σε κάποια θέματα από παραδοσιακές σχέσεις που είχε στο παρελθόν. Υποστηρίζει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της χημείας μεταξύ δύο ανθρώπων και πως η ποιότητα της σχέσης δεν έχει να κάνει με το είδος αλλά με τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Στην ερώτηση για το πιο ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη σχέση της απαντάει:

«Είχα πιο πολύ χρόνο για τον εαυτό μου, μια κοντινή σχέση απορροφάει χρόνο».

Στην πορεία της κουβέντας είδαμε ότι πολλά από όσα νοούνταν ως μειονεκτήματα μετατρέπονταν τελικά σε πλεονεκτήματα ακριβώς επειδή υπήρχε συνειδητή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αντικειμενικά προβλήματα που προέκυπταν εξαιτίας της απόστασης.

Έτσι οι αρχικές διαφορές ως προς τον τρόπο και τη συχνότητα της επικοινωνίας εξομαλύνθηκαν μέσα από το συμβιβασμό. Η φθορά της σχέσης ήταν μικρότερη καθώς οι τσακωμοί ήταν πολύ λιγότεροι και εκ τον πραγμάτων ήταν και ο δύο αναγκασμένοι να βλέπουν τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι ένα μάθημα για την αποτελεσματική επικοινωνία και η περίπτωση τα Νίκης φαίνεται ότι συμβαδίζει με αυτήν της άποψη καθώς μετά τα αρχικά προβλήματα μας λέει ότι «έχουμε έρθει πιο κοντά, η συνεννόηση έγινε καλύτερη».

Πολλά άλλα θέματα μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική χροιά ανάλογα με την οπτική που τα βλέπει κανείς. Όπως για παράδειγμα τα ταξίδια. Για κάποιους είναι βάρος. Για κάποιους άλλους ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και σε κάποιες περιπτώσεις να δουν ίσως κάτι καινούργιο.

Αυτό όμως που αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε μια τέτοια σχέση είναι ότι αν η σχέση επιβίωση από την απόσταση τότε μπορεί να επιβιώσει σχεδόν από τα πάντα.

Το θέμα της απιστίας σε μία σχέση από απόσταση

Η Νίκη χαρακτηρίζει το θέμα της εμπιστοσύνης απέναντι στο σύντροφό σου ως πρόκληση. «υπήρχαν φάσεις που ζήλευα πολύ» μας λέει, για να συνεχίσει « η εκλογίκευση ήρθε μετά από συζητήσεις. Αναγκάζεσαι να το πολεμήσεις, πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν έχεις τον έλεγχο».

Στα λόγια της Νίκης μπορεί κανείς να δει την ουσία που κρύβεται πίσω από την επιβίωση που αφορά όχι μόνο την ίδια τη σχέση αλλά και τα άτομα τα οποία υπάρχουν μέσα σε αυτή και δεν είναι άλλη από την εμπιστοσύνη την οποία αναγκάζεται τελικά κάποιος να δείξει. Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους το ίδιο εύκολο ή δύσκολο. Αλλά σε αυτό το κομμάτι ακριβώς γίνονται φανερά δύο πράγματα: πόσο δύσκολα μπορεί να είναι κάποια θέματα όταν η απόσταση χωρίζει δύο ανθρώπους αλλά και το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κέρδος του να ξεπεράσει κανείς αυτές τις δυσκολίες.

Οδηγός επιβίωσης: Πως θα διατηρήσεις μια σχέση εξ αποστάσεως

Όπως είπαμε και παραπάνω μία σχέση από απόσταση μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά καλά αν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις διασφαλίζοντας την ικανοποίηση και των δύο ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτή.

  1. Το επίπεδο δέσμευσης

Ακόμα και μία παραδοσιακή σχέση είναι δύσκολο να λειτουργήσει αν το ζευγάρι δεν αναζητά τα ίδια πράγματα πολύ δε περισσότερο σε μία σχέση από απόσταση. Είναι σημαντικό τόσο τα όρια της σχέσης όσο και το επίπεδο δέσμευσης σε αυτή και των δύο να είναι από την αρχή ξεκάθαρο.

  1. Επικοινωνία

Είναι σημαντική καθώς αντικαθιστά την έλλειψη φυσικής παρουσίας του άλλου και θα πρέπει να είναι συχνή. Με δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο και τη συχνότητά της θα πρέπει το ζευγάρι βρει κοινές λύσεις μέσα από συμβιβασμούς. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να μοιράζονται στιγμές της καθημερινότητάς του προκειμένου να βρίσκονται σε επαφή. Γενικά συστήνεται τουλάχιστον μία προκαθορισμένη «συνάντηση» μέσα στη μέρα.

  1. Συζήτηση

Αν κάτι σας προβληματίζει μέσα στη σχέση σας δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το λύσετε από το να το συζητήσετε. Η απόσταση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να διογκώσει πράγματα τα οποία μπορεί ενδεχομένως να μην σας απασχολούσαν σε μία παραδοσιακή σχέση. Επιπλέον με δεδομένη την έλλειψη φυσικής επαφής το χτίσιμο τη σχέσης βασίζεται στη λεκτική επικοινωνία που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι φτωχή για να εκφράσει συναισθήματα κάνοντας την απαίτηση να λέγονται πράγματα πολύ μεγαλύτερη. Η συζήτηση αποτελεί το θεμέλιο λίθο προκειμένου να λυθούν όποια ζητήματα εμπιστοσύνης απασχολούν το ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού.

  1. Συναντήσεις

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθεις τον άλλο από το να τον ζήσεις στην καθημερινότητά του. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις απαιτείται σχεδιασμός προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

  1. Προοπτική για το μέλλον

Αφήσαμε αυτό το θέμα τελευταίο ωστόσο δεν είναι λιγότερο σημαντικό. Αντίθετα είναι ίσως η σημαντικότερη προϋπόθεση προκειμένου η σχέση να είναι ουσιαστική. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποια στιγμή θα πρέπει το ζευγάρι να βρεθεί στον ίδιο τόπο. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι αόριστο – τουλάχιστον όχι για πολύ, καθώς χωρίς την προοπτική του κοινού μέλλοντος η σχέση είναι καταδικασμένη.