Skip to main content

Είναι εύκολο πλέον για οποιονδήποτε να ξεκινήσει μία σχέση από απόσταση. Η τεχνολογία συνέβαλλε σε αυτό.

Πόσο εύκολο είναι ωστόσο να τη διατηρήσει;

Αν οι σχέσεις σήμερα μοιάζουν γενικά να είναι δύσκολες, ποια επιπλέον προβλήματα δημιουργεί η απόσταση;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να λειτουργήσουν. Ναι υπάρχουν προβλήματα σε αυτές. Όχι όμως προβλήματα χωρίς λύση.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 1: Η σχέση να πέσει σε τέλμα

Μπορεί να είναι πιο συχνό από ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει. Οι στιγμές που της αμηχανίας που κανένας δεν έχει πραγματικά να προσφέρει στη συζήτηση κάτι καινούργιο. Ακόμα περισσότερο οι στιγμές εκείνες στις οποίες η συζήτηση μπορεί ακόμα και να είναι ανιαρή.

Θα μου πεις δεν συμβαίνει και σε μία φυσιολογική σχέση;

Συμβαίνει. Ωστόσο σε μία σχέση από απόσταση δεν υπάρχει μία αγκαλιά ή ένα φιλί για να καλύψει το κενό.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 2: Ο κίνδυνος να βάλεις την υπόλοιπη ζωή σου στην αναμονή

Η σχέση από απόσταση από τη φύση της δημιουργεί μία αναμονή. Αναμονή για το πότε θα δεις τον άλλο από κοντά. Αναμονή για την ώρα που θα μιλήσεις μαζί του.

Αυτό το γεγονός από μόνο του δημιουργεί ένα κίνδυνο όχι σπάνιο στις σχέσεις από απόσταση. Βλέπεις ίδια η φύση αυτής της σχέση δημιουργεί αυτό το αίσθημα με ρίσκο να πάψεις στην πραγματικότητα να ζεις το τώρα.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται ένα μεγάλο στοίχημα. Ανεξάρτητα από το σύντροφό σου θα πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου. Στο εδώ. Στο τώρα. Με δραστηριότητες, φίλους, διασκέδαση.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 3: Ο κίνδυνος να παραμελήσεις άλλες σχέσεις που μπορεί να είναι σημαντικές

Οι επικοινωνία σε μία σχέση από απόσταση είναι σημαντική. Χρειάζεται όμως ισορροπία. Μην ξεχνάς τους ανθρώπους που είναι πραγματικά κοντά σου ξοδεύοντας όλο τον ελεύθερο χρόνο σου στον υπολογιστή και το τηλέφωνο. Οι κοινωνική ζωή και η επαφή με άτομα που αγαπάς και σε αγαπάνε είναι απαραίτητη αν θέλεις πρώτα εσύ να είσαι καλά και έπειτα η σχέση να λειτουργήσει.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 4: Κάθε ένας από τους δύο αναπτύσσεται ξεχωριστά

Όταν ένα ζευγάρι ζει μαζί – ακόμα κι αν αυτό δεν είναι στο ίδιο σπίτι, αποκτά κοινά βιώματα, ο καθένας μαθαίνει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του άλλου. Με άλλα λόγια το ζευγάρι μεγαλώνει μαζί.

Αυτό όμως εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να συμβεί σε μία σχέση από απόσταση.

Ακόμα και σε σχέσεις που είχαν την ευκαιρία να οικοδομηθούν από κοντά η απόσταση φέρνει αλλαγές τις οποίες δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν και οι δύο.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μίας σχέσης από απόσταση. Έτσι η μοναδική λύση βρίσκεται στην τακτική επικοινωνία και τις επισκέψεις κάθε φορά που αυτό9 είναι δυνατόν.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 5: Πολλές φορές μπαίνετε κατευθείαν στα βαθιά

Μιλώντας με αρκετά ζευγάρια που έχουν σχέση που ξεκίνησε με το να είναι ο ένας μακριά από τον άλλο αντιλήφθηκα ένα κίνδυνο που ίσως δεν είναι φανερός με την πρώτη ματιά. Σε πολλές περιπτώσεις η απόσταση ευνοεί την ουσιαστικότερη  επικοινωνία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τις δύο παρακάτω παγίδες.

Έτσι σε μία τέτοιου τύπου σχέση είναι πολύ εύκολο να έρθει η συναισθηματική δέσμευση πολύ πιο γρήγορα καθώς επικοινωνείς και γνωρίζεις πτυχές του χαρακτήρα του άλλου που πιθανόν να γνώριζες πολύ αργότερα σε μία φυσιολογική σχέση. Από την άλλη πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της εξιδανίκευσης που θα φέρει μαζί της την απογοήτευση.

Οι σχέσεις από απόσταση θέλουν προσοχή. Θα έλεγα ότι ταιριάζει απόλυτα ο παρακάτω χαρακτηρισμός. Πρόκειται για αγώνα μεγάλης απόστασης. Όχι κατοστάρι.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 6: Ζήλια

Πως μπορείς να μην ζηλεύεις κάποιον που στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ελέγξεις; Εδώ είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το κτίσιμο της εμπιστοσύνης θέλει δουλειά. Και για να λειτουργήσει μία σχέση από απόσταση η δουλειά θα πρέπει να γίνει και από τους δύο. Έτσι αυτός που έχει ροπή προς τη ζήλεια θα πρέπει να χαλιναγωγήσει τον εαυτό του, αλλά και ο άλλος θα πρέπει να δημιουργήσει μέσα από τη συζήτηση τις συνθήκες που θα βοηθήσουν το σύντροφό του να τον εμπιστευτεί.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 7: Δυσκολία στη επικοινωνία

Ακόμα και στην περίπτωση δύο ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο χώρο η επικοινωνία δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πόσο μάλιστα για ένα ζευγάρι που του χωρίζει η απόσταση. Οι παρεξηγήσεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Η έλλειψη προσωπικής δε επαφής μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να τις κάνει χειρότερες.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 8: Μπλοκάρισμα της επικοινωνίας

Και ξαφνικά παύει να απαντάει στα μηνύματα. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Και εσύ βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά να αναρωτιέσαι το γιατί. Πολλοί λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό.

Σε κάθε όμως περίπτωση πρόκειται για μία συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το άλλο άτομο και προς τον εαυτό αυτού που το πράττει.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 9: Κτητικότητα

Αν δεν σου έχει συμβεί ίσως δεν είσαι σε θέση να το καταλάβεις. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο ο ένας από τους δύο να επιδιώκει πολύ συχνή επικοινωνία. Κι αυτό μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό. Το πιθανότερο είναι ότι πίσω από μία τέτοια κίνηση κρύβεται ζήλια ή έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η λύση κρύβεται στη συζήτηση. Ξέρω πολλά ζευγάρια όπου η ανάγκη του ενός για συνεχή επικοινωνία μετριάστηκε όταν κατάφεραν να οικοδομήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης ως ζευγάρι.

Πρόβλημα Σχέσης από Απόσταση # 10 Απιστία

Το πόσο πιστός ή όχι είναι ο σύντροφός σου είναι πάντα ένα ρίσκο. Τουλάχιστον κατά μία έννοια. Αν και το γεγονός της απόστασης κάνει πιο εύκολο να κρύψει κανείς τα ίχνη μιας απιστίας, οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ποσοστά της είναι παρόμοια με αυτά σε μία φυσιολογική σχέση.

Διάβασε το άρθρο: πως θα κρατήσει μια σχέση από απόσταση;