Skip to main content

Εσύ και το ταίρι σου θέλετε να κάνετε ο ένας τη ζωή του άλλου καλύτερη μέσα από μία σχέση. Ακούγεται αρκετά απλό έτσι δεν είναι; Ωστόσο στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Ίσως σκεφτείς ότι γενικότερα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο περίπλοκες από το “σε θέλω, με θέλεις” και έχεις δίκιο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τις επηρεάζουν, τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί, που δεν θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε απλή διαδικασία.

Τα μη επεξεργασμένα συναισθήματα

Ένας λοιπόν από αυτούς τους λόγους είναι τα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί από εξωγενείς παράγοντες και δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να τα επεξεργαστούμε. Για παράδειγμα, γυρνάς από τη δουλειά σου μέσα στην κούραση και την πίεση, πεινάς σαν λύκος και επειδή όλα αυτά δεν είναι αρκετά, κάνεις κύκλους επί είκοσι λεπτά για να βρεις πάρκινγκ.

Όλες αυτές οι συνθήκες σου δημιουργούν ένταση και νεύρα τα οποία καταλήγεις να φέρνεις στο σπίτι σου, όταν τελικά καταφέρεις να μπεις μέσα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως η συναισθηματική σου κατάσταση θα είναι παραπάνω από εμφανής στο ταίρι σου και προφανώς θα επηρεάσει την αλληλεπίδρασή σας. Βλέπεις λοιπόν πως παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με τη σχέση σου, την επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό αφού επηρεάζουν εσένα.

Κράτα στο μυαλό σου ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και προφανές. Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου, πολύ μικρότερα από αυτό, που δεν τα καταλαβαίνεις καν. Φαντάσου λοιπόν τι φορτίο φέρνεις στη σχέση σου.

Πρέπει να μάθεις να επεξεργάζεσαι και να διαχειρίζεσαι τόσο τις καταστάσεις όσο και τα συναισθήματα που σου προκαλούν

Όπως είπαμε παραπάνω, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη σχέση σου επειδή επηρεάζουν εσένα. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να μάθεις να μην επιτρέπεις σε ασήμαντα πράγματα να έχουν τόσο μεγάλη επιρροή επάνω σου. Αν θυμώνεις επειδή δεν βρίσκεις πάρκινγκ, αποδέξου ότι έχεις επιλέξει να ζεις σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή. Αν πεινάς τόσο, είναι επειδή δεν οργάνωσες σωστά την ημέρα σου και δεν έφαγες. Αν η δουλειά σου πράγματι σου δημιουργεί τόση ένταση, τότε μήπως είναι καλή ιδέα να ψάξεις να βρεις μία άλλη;

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο ότι θα πρέπει να έχεις εσύ την ευθύνη της ζωής σου και να κατευθύνεις εσύ την καθημερινότητά σου και όχι εκείνη εσένα. Βάλε κάτω τις αποφάσεις που έχεις πάρει μέχρι τώρα στη ζωή σου και δες αν πραγματικά είναι οι καλύτερες που μπορείς να έχεις. Αν κάτι δεν σε βολεύει άλλαξε το και πριν προλάβεις να πεις “δεν μπορώ” αναρωτήσου αν πραγματικά το θες.

Αν για παράδειγμα θέλεις να αλλάξεις σπίτι αλλά μένεις σε δικό σου και δεν μπορείς να φύγεις γιατί δεν πληρώνεις ενοίκιο, σκέψου ότι μπορείς να το νοικιάσεις και να πας να μείνεις αλλού. Λύσεις πάντοτε θα υπάρχουν αρκεί να το θέλεις πραγματικά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι πράγματι είναι τέτοιες οι συνθήκες της ζωής σου που δεν μπορείς να τις αλλάξεις

Η λέξη κλειδί εδώ είναι η αποδοχή. Αποδέξου ότι κάποια πράγματα είναι όπως είναι και συνέχισε βάση αυτών. Αν πρέπει κάθε βράδυ να ψάχνεις 20 λεπτά για πάρκινγκ τότε πάρε απόφαση ότι έτσι θα γίνεται. Δεν έχει νόημα να κάθεσαι να εκνευρίζεσαι και να γκρινιάζεις.

Επιπλέον, ακόμα και όταν μιλάμε για γεγονότα που δεν μπορείς να ελέγξεις, όπως π.χ. να έχουν κλείσει το σύνταγμα και εσύ να θες να περάσεις από εκεί, τότε φρόντισε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Είναι μεν μία άτυχη συγκυρία αλλά η σχέση σου δεν φταίει σε κάτι ώστε να τραβήξει τα νεύρα σου. Αντί λοιπόν να νευριάσεις επειδή κόλλησες στην κίνηση, στείλε εκείνα τα e-mail που δεν πρόλαβες, κανόνισε συνάντηση με την παρέα σου, βάλε μουσική και χόρεψε μέσα στο αμάξι ή πάρε το ταίρι σου τηλέφωνο για να έρθετε πιο κοντά με μία όμορφη συζήτηση.

Με λίγα λόγια

Όπως είχε πει και ο Steve Jobs, “Sometimes life will hit you in the head with a brick, don’t lose faith”. Πολλές συγκυρίες στη ζωή θα σου έρθουν στραβά, το θέμα όμως είναι το πως θα τις αντιμετωπίσεις. Μην αφήνεις ασήμαντα πράγματα όπως το παρκάρισμα ή την κίνηση να επηρεάζουν πράγματα σημαντικά όπως η σχέση σου.

featured photo: https://elements.envato.com/  Rawpixel