Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης

«Γιατί δεν έφευγε;». Αυτή είναι η πρώτη κουβέντα που ξεστομίζουν οι περισσότεροι στο άκουσμα μία κακοποιητικής σχέσης.

Όταν αυτή γίνει γνωστή βέβαια. Γιατί συχνά τελευταία οι κακοποιητικές σχέσεις μένουν πίσω από κλειστές πόρτες και γίνονται γνωστές, μόνο όταν δυστυχώς είναι πολύ αργά.

Το να τερματίσει κανείς μία σχέση δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο όσο νομίζουμε και μάλιστα είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν το άτομο ελέγχεται, απομονώνεται, καταπονείται ψυχολογικά και απειλείται επανειλημμένα.

Η Δρ Carla Marie Manly, Ph.D., κλινική ψυχολόγος, ομιλήτρια και συγγραφέας του Date Smart, εξηγεί ότι γενικά, οι καταχρηστικές- κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν δυναμικές που είναι λεκτικά, συναισθηματικά, διανοητικά, σωματικά, πνευματικά, οικονομικά ή σεξουαλικά επιβλαβείς.

Αν και οι περισσότερες κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν συνεχή μοτίβα τοξικών στάσεων και συμπεριφορών, η κακοποίηση μπορεί ασφαλώς να συμβεί κατά διαστήματα ή σε μια μοναδική περίπτωση.

«Επιπλέον, αν και οι δύο σύντροφοι είναι αμοιβαία κακοποιητικοί, ο ένας σύντροφος είναι συχνά ο πιο επιθετικός (θύτης) ενώ ο άλλος είναι το θύμα — ο θύτης συχνά αποκτά τεράστια αίσθηση δύναμης και ελέγχου κακοποιώντας τον σύντροφο. Αυτό τείνει να προκαλεί επιδείνωση στην αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της ευημερίας του κακοποιημένου ατόμου», λέει η Δρ Manly.

Κι ενώ μπορεί να μην υπάρξει ποτέ καθαρό δείγμα τοξικής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς από το θύτη, μέχρι να συμβεί η κακοποιητική συμπεριφορά, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που αν τα αντιληφθείς σε πρώιμο στάδιο, μπορεί τελικά να σου σώσουν τη ζωή.

Ακραία Ζήλια

Η ζήλια είναι σημάδι ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά ο θύτης θα πει ότι είναι σημάδι αγάπης. Ο θύτης θα ρωτήσει το θύμα με ποιον μιλάει, θα το κατηγορήσει για φλερτ ή θα ζηλέψει για το χρόνο που αφιερώνει με τους φίλους, την οικογένεια ή τα παιδιά του. Ο θύτης μπορεί να αρνηθεί να αφήσει το θύμα να εργαστεί ή να πάει σχολείο από φόβο μήπως συναντήσει κάποιον άλλο.

Ελεγκτική Συμπεριφορά

Παρουσιάζεται από έναν σύντροφο που κυβερνά απόλυτα τη σχέση και παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό περιλαμβάνει «έλεγχο» του θύματος, χρονομέτρηση του θύματος όταν φεύγει από το σπίτι, έλεγχο του χιλιομετρητή στο αυτοκίνητο, ανάκριση του θύματος για το πού πηγαίνει. Μπορεί επίσης να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο του θύματος για το ιστορικό κλήσεων, το email ή το ιστορικό του ιστότοπού του. Ο θύτης μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά και προσπαθεί να πει στο θύμα πώς να ντυθεί, σε ποιον να μιλήσει και πού να πάει.

Γρήγορη εξέλιξη της σχέσης

Ο θύτης είναι έντονος στην αρχή της σχέσης, πιέζοντας για δέσμευση και μιλά για «έρωτα με την πρώτη ματιά». Συχνά, στην αρχή μιας σχέσης, ο θύτης είναι πολύ γοητευτικός και ρομαντικός και ο έρωτας είναι διάχυτος.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να μειώσεις τους καυγάδες στη σχέση σου

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι άνθρωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές περιμένουν από τους συντρόφους τους να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες τους και να είναι «τέλειοι». Μπορεί να πουν πράγματα όπως «αν με αγαπάς, τότε είμαι ό,τι χρειάζεσαι».

Απομόνωση

Ο θύτης προσπαθεί να κρατήσει το θύμα μακριά από τους φίλους και την οικογένειά του, καταδυναστεύοντας όλους όσους γνωρίζει.

Φταίνε πάντα οι άλλοι (και κυρίως το θύμα)

Ο θύτης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα θέματά του, κατηγορώντας τους άλλους (συνήθως το θύμα) για σχεδόν τα πάντα («με τρέλανες»).

Σκληρότητα σε ζώα ή παιδιά

Ο θύτης μπορεί να τιμωρεί τα ζώα βάναυσα ή να είναι αναίσθητος στον πόνο τους. Μπορεί να έχουν ανέφικτες προσδοκίες από τα παιδιά ή να τα πειράζουν μέχρι να κλάψουν.

«Παιχνιδιάρικη» χρήση της δύναμης του σεξ

Ο θύτης μπορεί να πετάει ή να κρατά τον σύντροφό του κάτω κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να πιέζει τον σύντροφό του να κάνει σεξ, μπορεί να απαιτήσει σεξ όταν ο σύντροφός του είναι κουρασμένος, άρρωστος ή δεν θέλει να κάνει σεξ. Μπορεί να ζητήσει από το θύμα να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να μειώσεις τους καυγάδες στη σχέση σου

Λεκτική κακοποίηση

Ο θύτης λέει σκληρά και επιβλαβή πράγματα στο θύμα του, το υποτιμά, το βρίζει, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς ή υποτιμά τα επιτεύγματά τους. Ο θύτης λέει στα θύματά του ότι είναι ανόητα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εκείνον.

Χρήση Βίας και Απειλές Βίας

Η βία δεν είναι μόνο σωματική. Είναι λεκτική, είναι ψυχολογική. Βία είναι να σπάει ο θύτης αντικείμενα (πάνω στα νεύρα του) για να τρομοκρατήσει το θύμα να υποταχθεί και αν συμμορφωθεί. Οι απειλές βίας περιλαμβάνουν οποιαδήποτε απειλή ή σωματική δύναμη που προορίζεται να ελέγξει το θύμα: «Θα σε σκοτώσω» ή «Αν ποτέ φύγεις, θα σε σκοτώσω».

Αν αναγνωρίζεις κάποιο από τα σημάδια ή έχει αντιμετωπίσει κακοποιητικές συμπεριφορές, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη και υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν.

*Τηλεφωνική Γραμμή SOS : 15900 για γυναίκες θύματα βίας . Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη που έχει πέσει θύμα βίας.

Πηγή: Savoir Ville

featured photo: ©pexels/@Anete Lusina

Couple Goals Team
Couple Goals Team
Η συντακτική ομάδα του couplegoals.gr αποτελείται από ειδικούς σε ζητήματα σχέσεων και spin doctors του έρωτα. Στόχος τους είναι να προσφέρουν χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα και απορίες γύρω από τις σχέσεις, αλλά και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αυτά τα 5 ζώδια θα είναι οι μεγαλύτεροι έρωτες ενός Υδροχόου

Ο Υδροχόος είναι πιστός, λογικός και παθιάζεται με ό,τι κάνει. Μένει κολλημένος στις λεπτομέρειες, δουλεύει κυρίως μοναχικά και θέλει όλοι να φέρονται με τον...

Είναι λίγος για εκείνη. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να της το πω;

Θεωρώ το αγόρι της λίγο για την υπέροχη φίλη μου. Είναι πανέξυπνη, χαρισματική, κουκλάρα και πραγματικά δεν της λείπει τίποτα. Δεν είναι ότι δεν...

Η σημασία της καλοσύνης σε μια σχέση

Ζούμε σε έναν αποδεδειγμένα σκληρό και όχι τόσο ευγενικό κόσμο. Από καταπιεστικούς θεσμούς μέχρι πιο εξατομικευμένα παραδείγματα κακίας όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η ευγένεια...

18 λόγοι για να χωρίσεις από μία μακροχρόνια σχέση

Το να διακόψεις μία μακροχρόνια σχέση, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο. Ίσως και τρομακτικό, κάποιες φορές. Αν εμπλέκεται απιστία, τότε...

«Done That Dating»:Κάποια ραντεβού γίνονται ξαφνικά τόσο ανταγωνιστικά που πια έχουν τη δική τους ονομασία

Γενικότερα τα ραντεβού και ειδικότερα τα πρώτα ραντεβού, έχουν πάντα ένα μείγμα συναισθημάτων. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι 100% αυθεντική, αφού παρουσιάζει...

Τα 6 ζώδια που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να γυρίσουν στον πρώην τους

Υπάρχουν περιπτώσεις χωρισμών που δεν διαρκούν για μεγάλο διάστημα, ή διαρκούν για μεγάλο διάστημα απλά όχι για πάντα. Είναι αυτές οι περιπτώσεις στις οποίες...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]