Skip to main content
Η ζήλια, το μικρό πράσινο τερατάκι, ο κόμπος στο στομάχι. Καμιά φορά λένε χρειάζεται για να δώσει το αλατοπίπερο στη σχέση. Να κρατήσει λένε τη φλόγα ζωντανή. Αυτό που δεν λένε όμως είναι πως η ζήλια, αν δεν είναι διαχειρίσιμη είναι καταστροφική. Πρώτα για σένα και έπειτα για τη σχέση σου.
Ενίοτε μπορεί να αγνοηθεί ως “επιφανειακό συναίσθημα” και συνηθέστερα σχετίζεται με ρομαντικές σχέσεις, όμως η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί σε επαγγελματικό περιβάλλον, μέσα σε φιλίες, στην οικογένεια και αλλού. Γι’αυτό και είναι βασικό αν αισθάνεσαι ζήλια –οποιουδήποτε είδους- να τη θεωρήσεις σαν μία ευκαιρία να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, να την κάνεις παραγωγική και να την αναγκάσεις να δουλέψει υπέρ σου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συγχέουν τα αισθήματα ζήλιας με τα συναισθήματα του φθόνου. Η διαφορά είναι ότι, όταν βιώνεις ζήλια, βλέπεις ένα άτομο ή ένα πράγμα ως εμπόδιο για να λάβεις αγάπη, προσοχή, στοργή κ.λπ. Αντίθετα ο φθόνος είναι αυτό το συναίσθημα που σε κάνει να θέλεις να αποκτήσεις κάτι που έχει ένα άλλο άτομο.

Πως θα διαχειριστείς λοιπόν τη ζήλια σου αποτελεσματικά αντί να την αφήσεις να σε φθείρει;

Αναγνώρισε το συναίσθημα

Παραδέξου ό,τι ζηλεύεις. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι. Το να παραδεχτείς ότι ζηλεύεις δεν σε κάνει κακό άνθρωπο! Η ζήλια είναι μέρος ενός φάσματος συναισθημάτων που θα βιώσουν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η άρνηση του γεγονότος ότι ζηλεύεις μπορεί να σε βάλει σε έναν κύκλο συνεχούς άρνησης των συναισθημάτων σου.
Το να είσαι ειλικρινής με αυτό που νιώθεις, θα μειώσει και τα εμπόδια που βάζεις εσύ στον εαυτό σου.

Προσδιόρισε τις ανείπωτες και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες σου

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο και άβολο μέρος γιατί πρέπει να κάνεις την αυτοαξιολόγησή σου, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο και εφικτό. Όμως αυτό θα σε βοηθήσει να ξετυλίξεις και το κουβάρι των συναισθημάτων σου.

Μοιράσου το συναίσθημα

Όταν μιλάς για κάτι που σε αγχώνει, σε στενοχωρεί ή σε καταβάλλει, με κάποιον αυτόματα του αφαιρείς ένα μέρος της ψυχολογικής πίεσης που σου ασκεί. Το βασικό είναι να είσαι ειλικρινής και με τον άνθρωπο που το μοιράζεσαι και με τον εαυτό σου.

Μην παίρνεις βιαστικές αποφάσεις

Η ζήλια έχει την τάση να μας κάνει παρορμητικούς μεταξύ άλλων. Όμως οι επιλογές που γίνονται κατά τη διάρκεια των έντονων συναισθημάτων μπορούν να έχουν μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις. Η ζήλια που ξεφεύγει από τον έλεγχο μπορεί να εκδηλωθεί με φθόνο και θυμό, που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της σχέσης.
Εν ολίγοις να θυμάσαι πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να απαλλαγείς ως δια μαγείας από τα αισθήματα ζήλιας. Όπως και με κάθε άλλο έντονο συναίσθημα πρέπει να φροντίσεις να είσαι πρώτα ειλικρινής ως προς τον εαυτό σου και έπειτα ως προς τον άνθρωπο που αφορά το συναίσθημα.
Πηγή: Savoir Ville
featured photo: ©pexels/@Polina Zimmerman