Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης με την πανδημία (δηλαδή σχεδόν όλο το 2020), πολλές ήταν οι σχέσεις οι οποίες ήρθαν πιο κοντά αλλά άλλες τόσες ήταν αυτές που δεν άντεξαν. Ξαφνικά οι περισσότεροι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι και να έχουν πολύ μεγαλύτερη τριβή με τον σύντροφό τους. Εκεί, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε εκμεταλλεύεστε τον κοινό σας χρόνο ώστε να κάνετε όλα αυτά που υπό κανονικές συνθήκες δεν μπορούσατε είτε τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και καταλήγετε σε γκρίνια και καυγά. Ας συζητήσουμε λοιπόν τη δεύτερη περίπτωση που από τις δύο είναι και η δύσκολη.
Γιατί τόσοι καυγάδες;
Φταίει πράγματι η πανδημία και το ότι είστε κλεισμένοι σπίτι ή μήπως οι λόγοι της γκρίνιας προϋπήρχαν και απλώς τους παραβλέπατε; Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο. Βλέπεις, όταν μπορείς να πας στη δουλειά σου και να κανονίσεις και έναν καφέ ή ποτό με την παρέα σου, αποσυμφορίζεσαι. Γεμίζεις με ενέργεια από πράγματα που κάνεις εσύ για εσένα και συναντιέσαι με το ταίρι σου σε άλλο πλαίσιο. Όταν όμως είστε όλη μέρα μαζί, κλεισμένοι στο σπίτι τα πάντα αρχίζουν να σας φταίνε. Ωστόσο, η καραντίνα δεν είναι ο λόγος, είναι απλώς η αφορμή.
Είναι τέτοιες οι συνθήκες που σας έχουν βγάλει το αρνητικό κομμάτι της σχέσης στη φόρα για να δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση, ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις μία αλήθεια που καιρό αποφεύγεις. Δεν ταιριάζεις με το ταίρι σου. Τουλάχιστον όχι τόσο, όσο νόμιζες. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δεις τα πράγματα διαφορετικά;
Συμβιβασμός ή χωρισμός;
Μία γνωστή μου βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση. Σκέφτεται τον χωρισμό αλλά την σταματάνε άλλοι παράγοντες όπως, το πως να βρει σπίτι ή καινούριο σύντροφο εν μέσω πανδημίας. Έτσι επιλέγει προς το παρόν τουλάχιστον, να μείνει εκεί που είναι.
Ωστόσο, ίσως κάποιος που βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία να διαφωνούσε μαζί της. Περιμένει τις συνθήκες να είναι τέτοιες που να βοηθήσουν την κατάσταση. Να μην έχουμε καραντίνα, τα bar να είναι ανοιχτά για να γνωρίσει κάποιον κλπ. Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες μπορεί να μην έρθουν ποτέ. Ακόμα και αν η κατάσταση αυτή κρατήσει για παράδειγμα άλλους δύο μήνες, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να μένεις με κάποιον που στα αλήθεια δεν θέλεις.
Ο χωρισμός στα χρόνια της covid-19
“Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για κάνω κάτι;”. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι μία παραίτηση, ένα ταξίδι, μία δουλειά ή ακόμα και ένας χωρισμός. Συνήθως, εφόσον αναρωτιέσαι πότε πρέπει να το κάνεις, η απάντηση είναι “τώρα!”. Για να αναρωτιέσαι το πότε, σημαίνει ότι έχεις ήδη πάρει απόφαση ότι θέλεις να συμβεί. Με το να το καθυστερείς, απλώς χάνεις τον χρόνο σου, έχοντας στη ζωή σου πράγματα που δεν σου κάνουν αντί να κάνεις χώρο για τα καινούρια που έρχονται.
Θα μου πεις τώρα, αν θέλω να παραιτηθώ, πρέπει πρώτα να βρω άλλη δουλειά γιατί αλλιώς δεν θα βγαίνει ο μήνας. Σωστά τα λες. Ξεκίνησες όμως “τώρα” να στέλνεις βιογραφικά; Το ζητούμενο δεν είναι πότε θα δηλώσεις παραίτηση στο αφεντικό σου αλλά πότε θα ξεκινήσεις τις διαδικασίες για να το κάνεις. Αντίστοιχα αν θες να χωρίσεις, παρότι το να βρεις σπίτι να μετακομίσεις είναι δύσκολο δεν σημαίνει ότι δεν θα το καταφέρεις. Ξεκίνησες λοιπόν να ψάχνεις ή μένεις να κάνεις υποθέσεις για το πόσο δύσκολο είναι;
featured photo:@bialasiewicz