Skip to main content

Μια σχέση που φτάνει στο τέλος της δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο, είτε ήταν δική σου απόφαση είτε όχι. Πονάει πολύ να σου λέει ο άνθρωπος που αγαπάς δεν θέλει να είναι μαζί σου πια, και, επίσης, είναι επώδυνο να πρέπει να χωρίσεις εσύ κάποιον που αγαπάς, ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι αυτό είναι το σωστό.

Τα στάδια του χωρισμού δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα στάδια του πένθους, απαιτώντας από τους δύο ανθρώπους να περάσουν από φάσεις όπως άρνηση, θυμό και τελικά αποδοχή. Ποια είναι λοιπόν αυτά;

Σοκ

Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αυτός ο χωρισμός δεν ήταν δική σου απόφαση και συγκεκριμένα εάν δεν είχες καταλάβει ότι θα καταλήγατε εκεί. Το σοκ ενός ξαφνικού χωρισμού αφορά τον πόνο, την αποδιοργάνωση και τη σύγχυση. Αυτό που κάνεις σε αυτό το στάδιο είναι να αναρωτιέσαι συνεχώς το ”γιατί”.

Άρνηση

Το σοκ και η άρνηση είναι στενά συνδεδεμένα. Είναι το στάδιο που παλεύεις με την πραγματικότητα του τι συνέβη. Ψάχνεις για πληροφορίες, τείνεις να επικεντρώνεσαι σε σκέψεις όπως ”αφού μιλάγαμε για τις διακοπές μας”, ”άραγε μου έλεγε συνέχεια ψέματα”;

Η άρνηση μπορεί να περιλαμβάνει και την  προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου ότι ο σύντροφός σου θα αλλάξει γνώμη.

Διαπραγματεύσεις

Αυτό είναι το στάδιο που μπορεί να σε οδηγήσει στο να θέλεις να επιστρέψεις στον πρώην σου. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσεις τα πράγματα ή να εξαφανίσεις το πρόβλημα, ίσως αρχίσεις να διαπραγματεύεσαι. Με τον εαυτό σου πρώτα και μετά με τον πρώην σου.

Είσαι ακόμα στο στάδιο που δεν σκέφτεσαι απολύτως λογικά.

Θυμός

Μόλις περάσεις από τα τρία πρώτα στάδια, η πραγματικότητα του χωρισμού θα αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρη. Είσαι θυμωμένη επειδή ο σύντροφός σου σου εξαπάτησε; Είσαι θυμωμένη με τον εαυτό σου που επένδυσε πολλά; Ο θυμός όμως είναι συχνά ένα συναίσθημα που εμφανίζεται πριν μπορέσεις να αντιμετωπίσεις βαθύτερα συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, η θλίψη, η ντροπή, η αδυναμία και ούτω καθεξής.

Θλίψη και πένθος

Καθώς ο θυμός αρχίζει να διαλύεται, η πραγματική διαδικασία πένθους θα αρχίσει να ξεκινά. Σε αυτό το σημείο, αποδέχεσαι αργά την πραγματικότητα. Το πένθος για μια σχέση είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Είναι αυτό το σημείο που σκέφτεσαι όλα όσα έχασες μαζί με τον πρώην σου. Τα μελλοντικά σας σχέδια, τους κοινούς φίλους, την οικογένειά του και οτιδήποτε άλλο μοιραστήκατε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα κενού και απάθειας.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο στάδιο. Όταν αρχίσεις όμως να επεξεργάζεσαι αυτά τα συναισθήματα θλίψης και πένθους, είσαι σε θέση να αρχίσεις να θεραπεύεσαι και να προχωράς. Δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες.

Αποδοχή

Είσαι στο σημείο που έχει αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Όταν αρχίσεις να αποδέχεσαι τον χωρισμό, τα πράγματα θα αρχίσουν να μοιάζουν πιο θετικά και μπορεί ακόμη και να αρχίσεις να αναγνωρίζεις ότι η σχέση αυτή δεν ήταν για εσένα.

Προχωράς μπροστά

Πέρα από την απλή αποδοχή του χωρισμού, το να προχωρήσεις και να αποδεσμευτείς από αυτό το άτομο είναι λίγο διαφορετική ιστορία. Σημαίνει να είσαι σε θέση να ανακατευθύνεις την εστίασή σου από τη σχέση και τον πρώην σου και να εστιάσεις πραγματικά στον εαυτό σου, στις δικές σου ανάγκες και στη δική σου αυτοεκτίμηση.

Σταματάς επιτέλους να ελέγχεις τα social media του, αποφασίσεις πως δεν σε ενδιαφέρει τι κάνει στην καθημερινότητά του. Φτάνεις σε ένα σημείο όπου είσαι εντάξει με το να είσαι μόνη σου, και μπορείς πραγματικά να σταθείς μόνη σου συναισθηματικά.

featured photo: @mz.giulia92