Skip to main content

Ποιος είπε ότι ο χωρισμός είναι κάτι εύκολο;

Άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο είναι βέβαιο ότι αφήνει τα σημάδια του ανοίγοντας πληγές οι οποίες δεν είναι πάντοτε εύκολο να κλείσουν.

Πολλές δε φορές το γεγονός ότι γαντζωνόμαστε από την ελπίδα της επανασύνδεσης – όσο μικρή και να είναι αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Όπως και κάθε άλλη τραυματική εμπειρία ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από ένα μηχανισμό ανάκαμψης που είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση( δες Στάδια του χωρισμού).

Παρακάτω μπορεί κανείς να βρει συμβουλές που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τον πρώην του καθώς και κάποιες τεχνικές που θα τον φέρουν πιο κοντά στην ουσιαστική ανάκαμψη από το χωρισμό.

  1. Αποδέξου την κατάσταση

Το να αποδεχθείς την κατάσταση ως έχει – να πεις στον εαυτό σου τέρμα έχουμε χωρίσει, είναι το πρώτο στάδιο που θα σε φέρει κοντά στο στόχο σου που δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη από το χωρισμό με τον πρώην σου. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία λένε, όμως στην προκειμένη περίπτωση η ελπίδα το μόνο που έχει να σου προσφέρει τελικά είναι καθυστέρηση και περισσότερο πόνο.

Το να κάθεσαι πάνω από το κινητό σου περιμένοντας να σε πάρει τηλέφωνο σε τίποτα δεν πρόκειται να σε βοηθήσει παρά μόνο θα αναστείλει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Σε αυτό τα σημείο είναι σημαντικό να αποδεχθείς την οριστικότητα του πράγματος. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος η ουσιαστική ανάκαμψη να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

  1. Βγάλε τον από τη ζωή σου

Το στάδιο αυτό συνδέεται με το παραπάνω καθώς ουσιαστικά η οποιαδήποτε επικοινωνία απλά αναζωπυρώνει την ελπίδα που έχεις μέσα σου για επανασύνδεση επιβραδύνοντας τη διαδικασία ανάκαμψης. Είναι η φάση κατά την οποία το «μπορούμε να είμαστε φίλοι» ίσως ακούγεται ελκυστικό, ωστόσο το μόνο το οποίο θα πετύχεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να διαλυθείς σε ακόμα περισσότερα κομμάτια.

Οι οδηγίες είναι σαφής:

  • Μην του στείλεις μήνυμα
  • Μην ψάχνεις τις αναρτήσεις του στα social media. Μπλόκαρε τον εν ανάγκη αν το θεωρείς απαραίτητο.
  • Μην επιδιώξεις επαφή μαζί του πηγαίνοντας σε μέρη τα οποία ξέρεις ότι θα τον συναντήσεις

Και το κυριότερο:

  • Μην του τηλεφωνήσεις όσο και να σε τρώει το χέρι σου να το κάνεις

Σκέψου το σαν μία διαδικασία αποτοξίνωσης κατά την οποία κάθε δόση όσο μικρή και να είναι το μόνο που καταφέρνει είναι απλά να σε γυρίσει πίσω στο σημείο εκκίνησης.

  1. Μην προσπαθείς να θάψεις τα συναισθήματά σου

Το να πονάς και να νιώθεις θλίψη είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν είναι λάθος. Κλάψε κάθε φορά που νοιώθεις την ανάγκη να το κάνεις καθώς είναι ο μόνος πραγματικά τρόπος για να βρεις ουσιαστική ανακούφιση από τον πόνο. Με το να καταπιέσεις τα συναισθήματά σου στην πραγματικότητα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απομακρύνεις τον εαυτό σου από την πραγματική λύτρωση οδηγώντας στον σε πιο βαθιά νερά αρνητικών συναισθημάτων καθώς ακόμα κι αν φαίνεται πιο απλό να τα μπλοκάρεις όλα απέξω στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνεις είναι απλά να τα ενισχύεις.

Ναι χρειάζεσαι χρόνο με κόσμο. Χρειάζεσαι όμως και χρόνο με τον εαυτό σου. Το παν σε τελική ανάλυση είναι η ισορροπία.

Όσο λοιπόν κι αν φαίνεται επώδυνο βίωσε τον πόνο καθώς είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος να απαλλαγείς από αυτόν. Αυτό το οποίο είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι  η λύτρωση θα έρθει και το κλάμα κάποια στιγμή θα σταματήσει.

  1. Κοινωνικοποιήσου

Μήπως έχεις παραμελήσει του φίλους στο για κάποιο διάστημα;

Δεν είναι κακή ιδέα το προσπαθήσεις να ξαναβρεθείς κοντά τους αποζητώντας τη στήριξη που μπορούν να σου προσφέρουν. Μπορείς ακόμα να επιδιώξεις να κάνεις καινούργιους.

Το σημείο το οποίο χρειάζεται προσοχή σε αυτή τη διαδικασία της επανακοινωνικοποίησής σου βρίσκεται στην επιλογή των ατόμων που θέλεις και χρειάζεσαι κοντά σου. Αναζήτησε λοιπό αυτούς οι οποίοι είναι ικανοί να σου προσφέρουν θετική βοήθεια και μη διστάσεις να συζητήσεις την εμπειρία σου και τα συναισθήματά σου μαζί τους.

Χρειάζεσαι χρόνο με τον εαυτό σου – αυτό είναι βέβαιο, ωστόσο η απομόνωση μπορεί να σε απομακρύνει από το να συνειδητοποιήσεις κάποιες αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις ξεπερνώντας τον πρώην σου.

  1. Βρες ένα καινούργιο χόμπι

Πόσο καιρό ήθελες να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο αλλά δεν έβρισκες χρόνο να το κάνεις;

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για αυτό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα καθώς θα απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις – αφήνοντας σου ωστόσο χώρο για να βιώσεις τα συναισθήματά σου με υγιή τρόπο, θα σε βοηθήσει να νοιώσεις ανεξάρτητη/ος, θα συμβάλλει στην περαιτέρω κοινωνικοποίησή σου και θα σου φτιάξει τη διάθεση – ιδιαίτερα αν πρόκειται για οποιασδήποτε μορφής σωματική άσκηση.

  1. Γράψε τα αρνητικά του πρώην σου και επικεντρώσου σε αυτά

Πολλές φορές μετά από ένα χωρισμό υπάρχει η τάση να ωραιοποιούμε πράγματα και καταστάσεις ή και στοιχεία του πρώην συντρόφου μας που μπορεί ακόμα και να μας ενοχλούσαν όσο βρισκόμασταν μέσα στη σχέση.

Ακόμα κι αν δεν το βλέπεις προφανώς υπήρχε λόγος που οδήγησε στο χωρισμό και ο/η πρώην σου κάθε άλλο παρά μοναδικός/η αποδείχθηκε.

Το να καταγράψεις όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα που σε εκνεύριζαν σε αυτόν θα σε βοηθήσει να τον απομυθοποιήσεις. Το να τα γράψεις σε χαρτί θα σε βοηθήσει να τα δεις πιο ξεκάθαρα και να τα οριστικοποιήσεις στο μυαλό σου.

  1. Επικεντρώσου στις θετικές πτυχές του χωρισμού και κατέγραψε τες

Στην πραγματικότητα αυτή η τεχνική μοιάζει με την προηγούμενη έχει ωστόσο μεγαλύτερο εύρος χρονικά καθώς επεκτείνεται και στην περίοδο μετά το χωρισμό, ενώ παράλληλα έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα καθώς οδηγεί σε μία θετική θεώρηση των πραγμάτων και κατά συνέπεια σε θετικές αντί σε αρνητικές σκέψεις.

Το ενδιαφέρων μίας τέτοιας ανασκόπησης εστιάζεται σε τρεις χρονικά φάσεις:

  • Πριν το χωρισμό
  • Η άμεση χρονικά περίοδος μετά το χωρισμό(μερικές μέρες)
  • Η μεταγενέστερη περίοδος από το χωρισμό( μερικές εβδομάδες)

και οδηγεί στην εξεύρεση τόσο των αιτιών που οδήγησαν το ζευγάρι να χωρίσει αλλά και των συνεπειών για το άτομο το οποίο δέχθηκε την απόρριψη.

Η μεγάλη διαφορά είναι το θετικό πρίσμα κάτω από το οποίο γίνεται η παραπάνω ανασκόπηση. Έτσι για παράδειγμα η σκέψη με ενοχλούσε που δεν καταλάβαινε την καλλιτεχνική μου φύση αντικαθίσταται με το «τώρα μπορώ να εκφράσω άνετα τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες» δίνοντας κατευθείαν μία θετική χροιά και απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις βοηθώντας το άτομο να έρθει πιο κοντά στη λύτρωση.

  1. Άλλαξε συνήθειες

Είναι πολύ συχνό στις σχέσεις – ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες οι σκέψεις και οι πράξεις να καταλήγουν να περιστρέφονται περισσότερο γύρω από την κοινή ζωή παρά σε ατομικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσεις να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως ανεξάρτητο άτομο βρίσκοντας τι είναι αυτό το οποίο ευχαριστεί εσένα ως ξεχωριστό άτομο και μένοντας μακριά από ότι είχες συνδυάσει στο μυαλό σου ότι γινόταν από κοινού.

  1. Ανακαίνισε το χώρο σου

Η ανακαίνιση του χώρου που ζούμε πάντα βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσής μας ανεξάρτητα με το αν συνδέεται ή όχι με κάποιο χωρισμό. Πολύ δε περισσότερο αν συζούσατε ή περνάγατε πολύ χρόνο μαζί σε αυτό το χώρο.

Δεν υπάρχει η ανάγκη κάποιας τεράστιας ή πολυέξοδης αλλαγής. Απλά κάνε το χώρο να μοιάζει διαφορετικός. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να το πετύχεις ακόμα και με μικρές αλλαγές.

  1. Γράψε τα συναισθήματά σου σε ένα χαρτί και κλείσε το φάκελο

Πρόκειται για μία τεχνική που αντλεί τις ρίζες τις σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και μοιάζει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Η πράξη του να κλείσουμε τα συναισθήματα που νοιώθουμε για τον/την πρώην  μας σε ένα φάκελο συμβολικά ισοδυναμεί μ την απόφασή ας να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας.