Skip to main content

Πολλά έχουν γραφτεί για τη χημεία και τον έρωτα, πόσο μάλλον για το τι θεωρείται χημεία στον έρωτα αλλά και στην αγάπη.

Οι πιο ρομαντικοί και συναισθηματικοί αυτού του κόσμου βασίζονται κατά κύριο λόγο στα συναισθήματά, και είναι απ’ την άλλη και οι αγαπημένοι μας επιστήμονες, οι οποίοι καταρρίπτουν τις θεωρίες, απατώντας πως όλα είναι θέμα εγκεφαλικών αντιδράσεων. Αν μέχρι σήμερα θεωρούμε δηλαδή πως ο έρωτας είναι απλά ‘πεταλούδες στο στομάχι’, ίσως να χρειαστεί να το ξανασκεφτούμε.

Ρομαντική αγάπη: Τι είναι;

Η ρομαντική αγάπη σύμφωνα και πάλι με τους ειδικούς, αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ορμονών. Πιο συγκεκριμένα, τον πόθο, την έλξη και τη σύνδεση

Πόθος

Όταν βλεπόμαστε ή μιλάμε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ερωτικά, ο πόθος είναι το συναίσθημα που καταφέρνει να κυριεύσει το μυαλό μας και να οδηγήσει τη σεξουαλική μας επιθυμία στα ύψη. Κι αν θες να μιλήσει και η χημεία εδώ, τότε αναμφίβολα η τεστοστερόνη και αντίστοιχα τα οιστρογόνα είναι αυτά που ‘χορεύουν’ χωρίς σταματημό. Ιδού η εξήγηση του πόθου λοιπόν!

Έλξη

Η έλξη, η αλλιώς η ντοπαμίνη είναι αυτή που αναλαμβάνει να πάρει τη σκυτάλη. Η ντοπαμίνη έχει χαρακτηριστεί από χιλιάδες ανθρώπους αλλά και ειδικούς, ως η κοκαΐνη του σώματος και είναι δικαιολογημένο, αν αναλογιστείς πόσες φορές σου έχει τύχει όταν ερωτευθείς να μην έχεις όρεξη ούτε να φας αλλά ούτε και να κοιμηθείς. Σε αυτή τη περίπτωση δεν είσαι άρρωστος, ούτε πάσχεις από κάποια ασθένεια. Αντιθέτως, ερωτοχτυπημένος και ερωτοχτυπημένη είσαι και αυτό πολλές φορές έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει στα όρια της τρέλας. Αν δεν σου έχει συμβεί έως τώρα, απλά σε ενημερώνουμε πως πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα.

Σύνδεση

Η σύνδεση είναι το 3ο και τελευταίο ‘πορτάκι’ της ρομαντικής αγάπης. Εκεί συναντάμε την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. How cute, Ε; Ομολογουμένως είναι. Σε άλλα νέα εξίσου σημαντικά, έχε υπόψιν σου πως η γνωριμία σας αν δεν περάσει από αυτό το στάδιο, τότε πιθανόν παρά το ερωτικό και σεξουαλικό συναίσθημα, το συντροφικό δέσιμο και η εγκεφαλική σύνδεση να μοιάζει φανερά αδύνατον εδώ να προκύψει. Πολλοί ωστόσο τα κατάφεραν, για την ακρίβεια αμέτρητες σχέσεις. Οπότε γιατί όχι και εσείς;

Πως το μυαλό και η καρδιά επιλέγει τον ‘’έναν’’ ή την ‘’μία’’;

Με άλλα λόγια, πως επιλέγει το σώμα και ο εγκέφαλός τον ‘εκλεκτό’ ή την ‘εκλεκτή’ της καρδιάς μας; Αν αφήσουμε την ιατρική και την αγαπημένη μας χημεία για λίγο απέξω, κι αν ψάξουμε για απαντήσεις μέσο της Ψυχολογίας, θα καταλήξουμε πως η καρδιά σε συνδυασμό με το μυαλό μας, είναι τα δυο ΄κέντρα’ βάρους που επιλέγουν. Η πιο λογική αντίληψη ωστόσο (και για να επιστρέψουμε και στη ρεαλιστική πλευρά των πραγμάτων) υποστηρίζει πως είναι αδύνατον να ερωτευτούμε όλους τους τύπους ανθρώπων εκεί έξω. Συνεπώς, συνήθως ερωτευόμαστε εκείνα τα πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε οικεία και είναι σαν να αντικατοπτρίζουν το ανώτερο ‘’εγώ’’ μας, αφού συνήθως τα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν σε αυτούς είναι χαρακτηριστικά που έχουμε ή θα θέλαμε να είχαμε και εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Το υποσυνείδητο ξέρει

Θα μου πεις, πες μας και κάτι καινούριο. Θα σου πω, εντάξει. Εντάξει γιατί σου έχω κάτι καινούριο που αξίζει να γνωρίζεις ή τουλάχιστον να επαναφέρεις στη μνήμη. Αξίζει να θυμάσαι λοιπόν πως το πιο σπουδαίο είναι να καταφέρει να φτάσει κανείς από τον πόθο στη σύνδεση, μιας και τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την ‘απόλυτη’ χημεία και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Θα σου πω επίσης πως πολλές φορές ένα βλέμμα μπορεί να είναι υπεραρκετό και πως σε άλλες περιπτώσεις τα πολλά λόγια είναι περιττά, ενώ σε άλλες υπερβολικά χρήσιμα! Ακόμα και αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι σε οδήγησε στο να ερωτευθείς το ‘τάδε’ πρόσωπο ή ακόμα κι αν ψάχνεις με ποια κριτήρια θα καταφέρεις να βρεις τη χημεία και στη δική σου ερωτική ζωή, έχε υπόψιν σου πως το υποσυνείδητο σου ξέρει και είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο να κάνει όλη τη δουλειά για εσένα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις εσύ λοιπόν, είναι να αφήσεις τα πράγματα να προκύψουν φυσικά και πρωτίστως αβίαστα!

Δεν θέλει κόπο, θέλει χρόνο

Θέλει χρόνο και λιγάκι μαεστρία, μιας και κάθε ερωτική ιστορία αποτελεί μια εξ’ολοκλήρου διαφορετική υπόθεση. Συν της άλλης, στη βιασύνη είναι πολύ εύκολο να χαθεί τελικά και ολόκληρη η μαγεία, αφού το κάθε στάδιο από τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, κάνει τον κύκλο του πριν περάσει με επιτυχία στην επόμενη κορυφαία πίστα.

Κάθε άνθρωπος, κάθε σχέση και κάθε χημεία κρύβει τη δική της μαγεία. Περπάτα λοιπόν τα δικά σου βήματα, βάλε πλώρη για ανθρώπους που κάνουν το ίδιο και κυρίως που θέλουν το ίδιο με σένα. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Αυτοί που θα σου πιάσουν το χέρι, που θα μιλήσουν στο μυαλό και στη καρδιά σου και που τελικά θα σου προτείνουν το πιο σπουδαίο: Να ταξιδέψετε μαζί!

photo: @galinkazhi