Το gaslighting και 5 συχνές φράσεις-σημάδια του

Category:

Το gashlighting είναι μορφή κακοποίησης κι αυτές είναι 5 συχνές φράσεις-σημάδια.

Οι σύγχρονες ρομαντικές σχέσεις περνάνε δύσκολα τώρα τελευταία. Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν σε αυτές κι εμείς ίσως δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε. Το gaslighting είναι ένα από αυτά και είναι σοβαρό.

Αυτό που συμβαίνει σε μια κατάσταση gaslighting είναι η μετάθεση των ευθυνών. Όταν προσπαθεί δηλαδή, @ σύντροφός σου να σου ρίξει την ευθύνη με δικαιολογίες και τρόπους εξαπάτησης. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να σε πείσει για την αθωότητά τ@, ρίχνοντας σε σένα το φταίξιμο, κάνοντάς σε τελικά να αρχίζεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Οι 5 πιο συνηθισμένες φράσεις gaslighitng που μπορεί κι εσύ να έχεις ακούσει

Αν δεν είσαι σίγουρ@ λοιπόν, για το αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν συγκεκριμένες φράσεις, που θα σε κάνουν να δεις καθαρά.

# Είσαι υπερβολικ@, είσαι υπερευαισθητ@, είσαι πολύ συναισθηματικ@

Αυτές οι φράσεις ουσιαστικά, υποδηλώνουν ότι εσύ έχεις το πρόβλημα, ότι εσύ δεν βλέπεις ξεκάθαρα κι ότι εσύ ίσως είσαι τρελ@. Είναι μια στοχευμένη επίθεση, που σκοπό έχει να κλονίσει τη λογική, αλλά και τον συναισθηματικό σου κόσμο, με σκοπό να σε κάνει να χάσεις κάθε πίστη σε σένα.

# Κοίτα τι με ανάγκασες να κάνω

Με αυτή την φράση ο θύτης γίνεται θύμα κι εσύ τ@ οφείλεις και συγνώμη. Σε αυτή την φράση το θράσος ξεπερνάει κάθε λογική. Έτσι εσύ φτάνεις να αισθάνεσαι κι ενοχές από πάνω και τελικά αποπροσανατολίζεσαι τελείως.

Πρέπει να διαβάσεις  Γιατί ίσως δεν χρειάζεται να λέμε τα πάντα στους φίλους μας για τη σχέση μας

# Εγώ για σένα το λέω, για το καλό σου

Σε αυτή την φράση εκ πρώτης διακρίνεται ένα ενδιαφέρον, μια στοργή και φροντίδα. Στην ουσία όμως, πρόκειται για μια συγκαλυμμένη χειραγώγηση, για μια χειριστική συμπεριφορά. Λες κι εσύ δεν ξέρεις το καλό σου, λες και δεν μπορείς να σκέφτεσαι και να αποφασίζεις για σένα.

# Όλοι το λένε ότι έχεις θέμα. Όλοι συμφωνούν με μένα

Είναι μια φράση που σκοπός της είναι να σε κάνει να νιώσεις μόν@, απομονωμένος. Να είσαι στο περιθώριο και να αρχίσεις να διαλύεσαι. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι μόνο σε αυτό το άτομο μπορείς να στηριχτείς, μόνο αυτ@ μπορείς να εμπιστευτείς.

# Δεν θα αλλάξεις ποτέ

Σε αυτό το μότο η προσπάθεια είναι εμφανής. Σου ρίχνει όλο το φταίξιμο όλου του κόσμου. Με λίγα λόγια σου υπενθυμίζει τις αποτυχίες σου και σε πατάει εκεί, στο ευαίσθητο σημείο σου. Σε κάνεις να νιώθεις λίγ@, αποτυχημέν@ και ένα τίποτα.

Πρέπει να διαβάσεις  Η βία μέσα σε μια σχέση

Σε όλες τις περιπτώσεις το gaslighting είναι μια χειριστική συμπεριφορά, που σκοπό έχει να σε εκμηδενίσει. Σε αυτή την ιστορία ο μόνος χαμένος θα είσαι εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα να σώσεις γιατί δεν υπήρχε τίποτα ποτέ. Μόνο ο εγωκεντρισμός του άλλου.

Μην το αφήσεις λοιπόν, να σε διαποτίσει, μην το αφήσεις να σε τσακίσει.

Γιατί δεν πρέπει να ντρέπεσαι για τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις

Η φαντασίωση μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για τον εαυτό σου. Η φαντασία μας τρέχει καθημερινά και πολύ καλά κάνει γιατί αλλιώς η καθημερινότητα θα...

Τι μπορείς να μάθεις από έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός μπορεί να σε μάθει να τα δεις αλλιώς. Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο ευχάριστο πράγμα στον...

Ο Ταύρος και άλλα 4 ζώδια που κρύβουν με μεγάλη επιτυχία τα συναισθήματά τους

Εάν είσαι εσωστρεφής ή κάποιος αρκετά ντροπαλός, σίγουρα γνωρίζεις το πόσο δύσκολο είναι να ανοιχτείς σε κάποιον. Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν εκφράζουν...

Τι λέει το ζώδιο της Αφροδίτης μας για το ποιοι και πώς είμαστε σε μια σχέση;

Ένας οδηγός για το ποιοι είμαστε σε μια σχέση και γενικά στα ερωτικά μας, ανάλογα με το ζώδιο της Αφροδίτης μας. Αφροδίτη στον Κριό Οι άνθρωποι...

Το dating μετά τα 40

Το dating μετά τα 40 μπορεί και να είναι μια απόλυτα ευχάριστη εμπειρία. Τι κι αν έφτασες τα 40, τα προσπέρασες και συνεχίζεις ακάθεκτ@ και...

Τα είδη σεξ που δεν περιλαμβάνουν σεξ

Το σεξ μπορεί να γίνει και χωρίς να κάνεις σεξ. Το σεξ υπάρχει στις ζωές μας και μάλιστα σε πληθώρα τύπων και ποικιλία στάσεων. Ωστόσο,...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]