Skip to main content

Σημάδια υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν ή να μας δείχνουν το προφανές. Αυτό που δε λέγεται πάντα με ευκολία. Αλλά κι αυτό που τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να παραδεχτούμε.

Προτεραιότητα, ωραία λέξη. Νομίζω πως στο μυαλό μου ηχεί πιο βαρυσήμαντα από το «είσαι στη σκέψη μου, στο μυαλό μου» κλπ. Αλλά τις περισσότερες φορές το να είσαι ή όχι προτεραιότητα στη ζωή του άλλου το φανερώνουν οι πράξεις του. Αυτά που κάνει, αλλά κι αυτά που δεν κάνει.

Αν λοιπόν δεν είσαι προτεραιότητα στη ζωή του δε χρειάζονται ούτε υστερίες ούτε σκηνές απλά τσέκαρε τα παρακάτω σημάδια:

Δε βρίσκει χρόνο για σένα

Χρόνο τη στιγμή που τον ζητάς. Από το να απαντήσει ένα μήνυμα μέχρι να ακυρώσει το ps4 με τους κολλητούς για να πάτε στα ΙΚΕΑ.

Δεν έχεις γνωρίσει όλους τους στενούς του ανθρώπους.

Δε γίνεται να παίζεις βασικό ρόλο στη ζωή κάποιου και να μη γνωρίζεις τους άλλους πρωταγωνιστές (γονείς, κολλητούς, κολλητοσυναδέλφους) κλπ. Αν μπαίνεις στη ζωή του άλλου ως main part  οφείλει να σε αντιμετωπίζει ισάξια με ότι άλλο σημαντικό θεωρεί.

Δεν κάνει σχέδια για σας

Όταν είσαι μέρος στη ζωή του άλλου κάνει σχέδια με γνώμονα το «Μαζί». Σχέδια που να έχουν σκοπό εσένα. Από ένα ταξίδι μέχρι την μελλοντική κοινή σας συγκατοίκηση.

Δε ενδιαφέρεται για τις ανάγκες σου

Όποιες κι αν είναι αυτές. Σχέση χωρίς φροντίδα χωρίς νοιάξιμο δε μπορεί να σταθεί για πολύ. Και αν τα καταφέρει στο πρώτο εμπόδιο θα στραβώσει. Προτεραιότητα θα πει με νοιάζει ακόμα και το σφράγισμα στον οδοντίατρο γιατί ξέρω πως φοβάσαι.

Περνάει χρόνο μαζί σου μόνο όταν το βολεύει

Μπαίνεις και γεμίζει άγαρμπα τα κενά του πριν το γυμναστήριο, μετά τη δουλειά, και σε κανένα ρεπό που δεν έχει μπάλα ή βρέχει. Διαφορετικά θα λιώνανε στις μπύρες αντροπαρέα και θα σε ξεπετούσε μ ένα μήνυμα. Ξέρεις από εκείνα που και νηφάλια θα ευχόσουν να μην τον είχες ψάξει.

Δε σε αναζητάει αν δεν τον ψάξεις εσύ

Γύρισες σπίτι, έγινε σεισμός, πλημμύρα, μάλωσες με όλο το γραφείο. Για να τα μοιραστείς μαζί του πρέπει να τον ψάξεις εσύ. Από μόνος του δε θα σηκώσει το κινητό σε ψάξει. Και μην ακούσω να χάβετε δικαιολογίες τύπου «δεν είναι του τηλεφώνου». Γιατί αν κάποιος νοιάζεται ασπάζεται και την τεχνολογία και όλα.

Είναι απών σε σημαντικές σου στιγμές

«Της αγάπης την ουσία την μετρώ στην απουσία» έτσι δε λέει το τραγούδι. Πώς γίνεται να λείπει ο πιο σημαντικός σου άνθρωπος από ορκωμοσίες, προαγωγές/ μετακομίσεις. Καμία χαρά αλλά και καμία λύπη δεν είναι ίδια αν δεν τη μοιράζεται με αυτούς που αγαπάς.

Σε κάνει να αμφιβάλλεις

Δε γίνεται (αλλά και δεν σου αξίζει) να αμφιβάλλεις για το τι ρόλο έχεις στη ζωή κάποιου. Η αμφιβολία είναι ότι το ασετόν για το μανό. Αν πέσει σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση μπορεί να αντέξει θα προκληθούν αλλοιώσεις. Πώς γίνεται να είσαι σημαντική στη ζωή του κι εσύ να μη νιώθεις σίγουρη γι’ αυτό; Μήπως δεν είσαι;

 Ξεχνάει επετείους, γενέθλια, γιορτές

Θα μου πεις «Μπορεί να μην το έχει ο άνθρωπος με τις ημερομηνίες». Το δέχομαι ως ένα βαθμό γιατί μπορεί και η Ιστορία στο σχολείο να μην ήταν το φόρτε του. Όμως το θέμα είναι τι κάνει όταν του το θυμίσεις.

Δεν έχει σημασία το δώρο, το λουλούδι αλλά η σκέψη η κίνηση. Το να πάρει δύο ντόνατς κι ένα κεράκι για το ξεχασμένα 27 σου ή να σε πάει για βρώμικο στην πλησιέστερη καντίνα που έμαθε πως σερβίρουν σουβλάκι με το μέτρο. Γιατί έτσι αρμόζει να γιορτάσετε τα 2 χρόνια μαζί.

Υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη

Για το τέλος άφησα τις προεδρικές δηλώσεις τύπου «θα σε πάω» «θα κανονίσουμε» «στο υπόσχομαι» που δεν πήραν ποτέ σάρκα και οστά. Είτε γιατί δεν βρέθηκε ποτέ χρόνος, είτε γιατί δεν τον έκαιγε και πολύ να βρεθεί χρόνος.

Το κακό και στα 10 παραπάνω σημάδια που ξεκάθαρα σου δείχνουν πως ούτε είσαι (αλλά και ούτε πρόκειται να γίνεις )προτεραιότητα στη ζωή του, είναι πως εσύ ακόμα ενδέχεται να τον δικαιολογείς. Η ακόμα χειρότερα να πιστεύεις ενδόμυχα πως θ αλλάξει. Δεν ξέρω σε ποιο από τα παραπάνω σημάδια πρέπει να δεις για να τρέξεις, να πάψεις να ελπίζεις. Αλλά αυτό που ξέρω στα σίγουρα είναι  πως κανείς δεν αξίζει το χρόνο σου αν δεν σου δείχνει από την αρχή πως είσαι στα σίγουρα η μία και μοναδική προτεραιότητά του!

featured photo: Pexels.com/@leah-kelley